ΚΡΗΤΗ

“Λουκέτο” στα κτηνιατρεία της Κρήτης προς ένδειξη διαμαρτυρίας – Αντιεπιστημονικές και ανεφάρμοστες διατάξεις καταγγέλλουν οι κτηνίατροι

Επιμένουν οι κτηνίατροι ότι ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, που περιλαμβάνει πλήθος αντιεπιστημονικών άρθρων και “ανεφάρμοστων” εφαρμοστικών διατάξεων, που μόνο αναστάτωση έχουν φέρει στον κτηνιατρικό κόσμο.

Καταγγέλλουν ότι οι συντάκτες του από το υπουργείο Εσωτερικών, αν κι ίδιοι ανήκουν σε άλλο υπουργείο, αυτό του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγνόησαν τις περισσότερες προτάσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, τόσο στον προσχηματικό, δημόσιο διάλογο όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που επιδιώχθηκαν με τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο αντιπρόεδρός του Γιώργος Χαραλαμπάκης, μιλώντας στο Ράδιο 98,4, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων, καθώς στις 4 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

Σημειώνει ότι ο νόμος κινείται συνολικά σε λάθος κατεύθυνση, καθώς δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων, ενώ η καθολική στείρωση είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και μπορεί σαν πρακτική να είναι έως και επικίνδυνη για κάποιον αριθμό ζώων και να προκαλέσει την υποβάθμιση της ευζωίας τους.

Αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο οι κτηνίατροι να ζουν με τον “μπαμπούλα” της ερμηνείας του νόμου κατά το δοκούν και της επιβολής προστίμων, αν περιθάλπουν μη σημασμένα ζώα. Διαφωνούν με τη χρήση μόνο του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας, και ενημερώνουν τους συντάκτες αυτού του νόμου ότι προς το παρόν απαγορεύεται από τις εταιρείες η μεταφορά γενετικού υλικού.

«Ανόητος ο νόμος που συντάχθηκε από τους πλέον αναρμόδιους τεχνοκράτες, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, άσχετους με την κτηνιατρική επιστήμη», λέει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

«Η βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Στόχος του είναι αφενός η “φωτογραφική” διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς», λέει ο Γιώργος Χαραλαμπάκης.

Οι κτηνίατροι διεκδικούν διαχρονικά την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων, που είναι και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για τη συστηματική φροντίδα των αδέσποτων ζώων, σημειώνοντας ότι οι αρμοδιότητες για τη Δημόσια Υγεία και τις ζωοανθρωπονόσους πρέπει να βρίσκονται εκεί που ανήκουν, σε καλά στελεχωμένες δημόσιες και όχι σε κατακερματισμένες, κτηνιατρικές υπηρεσίες, σε επιτροπές Δήμων, ΜΚΟ και στην ατομική ευθύνη του εκάστοτε συμβεβλημένου κτηνιάτρου.

Τι διεκδικούν

Στις διεκδικήσεις των κτηνιάτρων περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Καμία επιβολή προστίμων στην άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την εξέταση, εμβολιασμό και περίθαλψη μη σημασμένων ζώων. Η ευθύνη της μη σήμανσης βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του ζώου.
  • Να μην ισχύσει το ηλεκτρονικό βιβλιάριο. Να ισχύει μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων και των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, αποπαρασιτώσεων, ζωοανθρωπονόσων).
  • Να διατηρηθεί έγγραφο βιβλιάριο με έκδοση αριθμημένων βιβλιαρίων από τον ΠΚΣ, που θα διατίθενται αποκλειστικά σε κτηνιάτρους.
  • Να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού και οποιουδήποτε άλλου φοροεισπρακτικού μέτρου.
  • Να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
  • Πρόσβαση στο ΕΜΖΣ να έχουν αποκλειστικά οι κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και οι δημόσιες Αρχές.

Για τις στειρώσεις

Για όλα τα παραπάνω κατά τον αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου καλούνται όλοι οι κτηνίατροι να αντισταθούν στον εμπαιγμό των ιδίων και των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και να ασκούν το επάγγελμά τους με μόνο κριτήριο την επιστημονική τους κρίση, για τη διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας των ασθενών τους, απέχοντας από την υλοποίηση όλων των αντιεπιστημονικών διατάξεων του νόμου.

Όσον αφορά στις στειρώσεις των ζώων συντροφιάς, προτρέπουν τα μέλη τους να πράττουν κατά περίπτωση και σύμφωνα με την επιστημονική τους κρίση και να απέχουν από τη λήψη και αποστολή δειγμάτων DNA, μέχρις ότου το αρμόδιο υπουργείο αποφασίσει να συζητήσει με τον καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό φορέα, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, τα συνολικά ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του νέου νόμου. Μέχρι τότε να συμπληρώνονται στο ΕΜΖΣ αποκλειστικά η ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, αποπαρασιτώσεων και ζωοανθρωπονόσων).

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ