ΕΛΛΑΔΑ

Μανώλης Αγγελόπουλος – Σαν σήμερα «έφυγε» ο Ελληνοτσιγγάνος βάρδος του λαϊκού τραγουδιού

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος είναι ο καλλιτέχνης που έχει μείνει στην ιστορία με προσωνύμια που σχετίζονταν με την τσιγγάνικη καταγωγή του.

Ο «ροκ σταρ των τσιγγάνων» ή «ο βασιλιάς των τσιγγάνων».

Ο Μανώλης Αγγελόπουλους είναι ίσως ένας από τους μοναδικούς ερμηνευτές που μπόρεσε να ανταγωνιστεί τον Καζαντζίδη.

Γεννήθηκε στις  8 Απριλίου 1939, σε τσιγγάνικο καταυλισμό. Ως ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας, από πολύ μικρός ακολουθούσε τους γονείς του στη βιοπάλη, γυρίζοντας όλη την Ελλάδα.

Το τραγούδι ήταν η παρηγοριά του. Δεν ήξερε όμως ότι είναι και το πεπρωμένο του.

Από την ηλικία των 13 ετών, αφού έχασε τον πατέρα του, προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά του, ξεκίνησε να δουλεύει σε διάφορα κέντρα διασκεδάσεως, και όχι μόνο. Δούλεψε ως λούστρος, σιδεράς και πωλητής χαλιών.

Στα 17 του χρόνια, μετά από παρότρυνση του πρώτου του ξαδέρφου, του ανθρώπου που έπαιζε μπουζούκι στην ορχήστρα του Στέλιου Καζαντζίδη, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Η πρώτη συνεργασία ήρθε στο πλευρό του τον Στράτου Παγιουμτζή και της Σωτηρίας Μπέλου.

Η πρώτη επιτυχία με το τραγούδι «Μαγκάλα» δεν άργησε να έρθει, ενώ τη δεκαετία του 1960 εδραιώθηκε στον κόσμο της μουσικής, τραγουδώντας κυρίως για τον προσφυγικό ελληνισμό, τον έρωτα και τα εξωτικά μέρη.

Υπάρχουν πολλές συνεργασίες, ιστορίες και γεγονότα που συνοδεύουν τον Μανώλη Αγγελόπουλο, κατά τη διάρκεια της μουσικής του διαδρομή. Παραμερίζοντας τον ρατσισμό που αντιμετώπιζε ο Αγγελόπουλος λόγω της καταγωγής του, εκείνος δήλωνε υπερήφανος για αυτήν.

Ένα καθοριστικό πρόσωπο στη ζωή του Αγγελόπουλου, ήταν η γυναίκα που ερωτεύτηκε παράφορα και αποφάσισε να παντρευτεί, την Άννα Βασιλείου.

Η γνωριμία τους έγινε το 1960, κατά τη διάρκεια μιας ηχογράφησης στην εταιρία Κολούμπια. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος. Παρόλα αυτά, ο Αγγελόπουλος δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα απρόοπτα που του δημιούργησε η καταγωγή του.

Σχεδόν όλοι οι τσιγγάνοι, μαζί με τη μητέρα του, την Ερασμία Αγγελοπούλου, δεν ήθελαν κάποιος από αυτούς να παντρευτεί μια κοπέλα που δεν άνηκε στη φυλή τους. Η δυσαρέσκεια τους ήταν μεγάλη για την νεαρή κοπέλα, όπως και για τον Μανώλη Αγγελόπουλο, ο οποίος δεν έγινε αμέσως αποδεκτός από τη μητέρα της Βασιλείου.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το δημιουργούσε η Ερασμία, η δυναμική γυναίκα και αυστηρή μητέρα, η οποία εκτελούσε και χρέη μάνατζερ για το γιο της.

Ο έρωτας του ζευγαριού και οι αντιδράσεις των τσιγγάνων έγιναν μέχρι και τραγούδι. «Αγαπώ την Αννούλα» ονομαζόταν και το περιεχόμενο εξιστορεί όλα τα γεγονότα.

Μάταια, όμως, καθώς δεν άγγιξε την καρδιά της μητέρας του. Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν.

Ακόμα και μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους, ακόμα και μετά την επιστροφή τους από τον Καναδά, η Ερασμία ήταν κάθετη στις αποφάσεις της.

Το 1966, παρά τις αντιδράσεις, το ζευγάρι αποφασίζει να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, γινόταν το αδιαχώρητο, από τον κόσμο που είχε προσέλθει για να δει από κοντά την ευτυχία του ζευγαριού.

Γεγονός της χρονιάς το χαρακτήρισαν αρκετοί.

Μαζί με όλους τους άλλους, ήταν και η Ερασμία εκεί. Όχι για να τους καμαρώσει, αλλά για να της δώσει την υπόσχεση ότι κάποια μέρα θα καταφέρει να τους χωρίσει. Όπως και έγινε.

Λίγα χρόνια μετά, έχοντας συμπληρώσει 13 χρόνια κοινής ζωής, και μετά από 3 παιδιά, οι δρόμοι τους χώρισαν, χωρίς ποτέ κανείς να μάθει το γιατί.

Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, ο Μανώλης Αγγελόπουλος γνωρίζει την απόλυτη επιτυχία. Παρά τον απρόβλεπτο και αυθόρμητο χαρακτήρα του, παρά τα απρόοπτα περιστατικά που είχαν συμβεί λόγω της οξύθυμης προσωπικότητάς του, ο Αγγελόπουλος είχε κατακτήσει τις καρδιές των Ελλήνων.

Στις 2 Απριλίου 1989, ο Μανώλης Αγγελόπουλος φεύγει ξαφνικά από τη ζωή, λίγο πριν τα πεντηκοστά του γενέθλια.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στο 3ο νεκροταφείο Αθηνών, όπου έγινε το αδιαχώρητο.

Ο «Βασιλιάς των Τσιγγάνων» είχε φύγει από τη ζωή, είχε αφήσει πίσω του όμως μια τεράστια παρακαταθήκη.

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ