Κρήτη-Θεσσαλονίκη, ένας δρόμος για τον Μανώλη Παπουτσάκη. Ένας δρόμος ψυχής και αναμνήσεων που τροφοδοτούν την άσβεστη πίστη του στην ελληνική κουζίνα. Αυτή που βρίσκει τον καλύτερο εαυτό της στη σειρά που παρουσιάζει στην ΕΡΤ2, ΠΟΠ Μαγειρική.
Ο Μανώλης Παπουτσάκης δεν βρήκε τις ρίζες του, τον βρήκαν. Όπως συμβαίνει πάντα με τους κύκλους που ενώνουν τα σημεία της ζωής. Γεννιέται στο Βουλγάρω, ένα χωριό της Κισάμου Χανίων, ο προπάππους του, που τον προλαβαίνει μέχρι τα 20, είναι ένας από τους καλύτερους γαμοπιλαφάδες του νησιού, γιαγιά, μάνα και θεία, δεινές μαγείρισσες, αλλά η διαδρομή τον πάει αλλού.
Σπουδάζει φιλοσοφική στη Φιλοσοφική Σχολή Ρεθύμνου, φτάνει μέχρι το Εδιμβούργο για να κάνει μέρος του μεταπτυχιακού του και έρχεται στη Θεσσαλονίκη με υποτροφία. Εκεί πιάνει προσωρινά δουλειά βοηθός σε ένα κρητικό εστιατόριο για να βγάλει τα απαραίτητα. Σε έξι μήνες αναλαμβάνει την κουζίνα και δεκατρία χρόνια τώρα καθορίζει με τον τρόπο του, την γαστρονομική σκηνή της πόλης.
«Η αλήθεια είναι ότι ριζώνω όπου πάω», εξηγεί. Και αυτή τη φορά ρίζωσε στα εστιατόρια του. Το κρητικό Χαρούπι που φέρνει όλα τα ωραία από το νησί -κατά βάθος πιο συγγενικά από ό,τι πιστεύουμε αφού Θεσσαλονίκη-Κρήτη ήταν πάντα σε αγαστούς δεσμούς. Και τα Δέκα Τραπέζια με δέκα στην κυριολεξία, τραπέζια όπου σερβίρονται μεζέδες στη μεγάλη σχολή των ελληνικών, νησιωτικών και ηπειρωτικών, μεζέδων.
Περισσότερο, όμως, ρίζωσε στη Θεσσαλονίκη κουβαλώντας την Κρήτη μέσα του. «Μια πόλη», όπως εξηγεί, «που ζει την κάθε μέρα, αναπνέει για το φαγητό και τρώει με την ψυχή της τιμώντας την ελληνική κουζίνα κατά πως της αρμόζει».
Και αυτή η ελληνική κουζίνα ήταν οι ρίζες που τον βρήκαν. Μια κουζίνα γενναιόδωρη, ευγενική, με τον κόπο και μόχθο των ανθρώπων του τόπου και κυρίως, τη μαεστρία των μαγείρων όπως ο Μανώλης Παπουτσάκης.
Και πάνω σε αυτή την αλήθεια δομήθηκε και το concept της μαγειρικής σειράς ΠΟΠ Μαγειρικής που παρουσιάζει στην ΕΡΤ2 σε κάτι που, όπως δηλώνει, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη σκέψη του. «Η τηλεόραση δεν ήταν ξένη για μένα. Αυτή τη φορά, όμως, έχω τη δυνατότητα να μιλώ για τα εκλεκτότερα των εκλεκτότερων προϊόντων του τόπου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευση -ΠΟΠ από όπου το λογοπαίγνιο της εκπομπής- και τους παραγωγούς που αγωνίζονται να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Μια ελληνική κουζίνα που αγαπώ με τον τρόπο που αγαπώ».
Μόνο που αυτή τη φορά δεν αναδεικνύει απλά τα διαμάντια του τόπου -Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ΠΓΕ- που συχνά αγνοούμε, αλλά μετουσιώνει αυτή τη γνώση συνδέοντας παρόν, παρελθόν και μέλλον σε κάτι πραγματικά μοντέρνο.
Αυτός είναι και ο λόγος που η εκπομπή εκτιμάται ιδιαίτερα από το κοινό σε μια εποχή όπου τίποτα δεν είναι εύκολο και δεδομένο. Ο Μανώλης Παπουτσάκης, όμως, έχει πίστη στο μέλλον, στους ανθρώπους και τις ρίζες. «Η ελληνική κουζίνα θα αντέξει και θα ανθίσει με το δικό της τρόπο. Ξεχωρίζοντας στο χρόνο και στις δυσκολίες αυτούς που ξέρουν να την τιμούν σωστά».
Προς το παρόν, το Χαρούπι και τα Δέκα Τραπέζια λειτουργούν με delivery με τις ανάλογες προσαρμογές στο μενού. O Mανώλης Παπουτσάκης αρθρογραφεί ήδη στο Olive και στη Μακεδονία. Κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα ενός βιβλίου -πάντα στα δικά του μέτρα- και η επιστροφή στο νησί για ένα εστιατόριο υψηλής μαγειρικής τέχνης που θα αναδεικνύει έναν τόπο δυνατό στο χρόνο. Και μια μαγειρική παράδοση που έχει ρίζες σπουδαίες που βρίσκουν πάντα το δρόμο να ενώνουν τους ανθρώπους. Οπου και αν χτυπά η καρδιά τους…
www.xaroupi.gr, www.dekatrapezia.gr
Πηγή : www.olivemagazine.gr