Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη την Κρήτη σε επίπεδο αγοράς και εμπορίου. Τα έκτακτα μέτρα στους δύο μεγαλύτερους νομούς της Κρήτης (Ηρακλείου και Χανίων) έφεραν αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα.
Η πτώση του τζίρου έκανε “βουτιά” μέσα σε μια εβδομάδα στον νομό Χανίων, όπως ανέφεραν καταστηματάρχες χθες στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV”, οι οποίοι είπαν πως η πτώση από το 60% έχει αγγίξει πλέον το 80% σε σχέση με πέρυσι.
Οι Έλληνες επισκέπτες των Χανίων ακύρωσαν το υπόλοιπο των διακοπών ή πήγαν σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο. Οι λιγοστοί ξένοι επισκέπτες που έχουν παραμείνει στα Χανιά δεν επαρκούν για να δουλέψει η τουριστική βιομηχανία της περιοχής.
Επαγγελματίες όπως είναι οι αμαξάδες αλλά και οι ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών δε βγάζουν ούτε μεροκάματο και βλέπουν μπροστά τους έναν “μαύρο” χειμώνα, καθώς η τουριστική περίοδος έληξε προτού καλά ξεκινήσει.
Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στον νομό Ηρακλείου. Πολλά μαγαζιά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, ενώ η πτώση του εμπορίου είναι καταφανέστατη, όπως κάνουν λόγο εκπρόσωποι του εμπορίου.
Ο Μανόλης Κουμαντάκης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά. Τόσο το λιανικό όσο και το χονδρικό εμπόριο βρίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, ενώ η έλλειψη ρευστότητας, διαχρονικό πρόβλημα που γέννησε η οικονομική κρίση, είναι ακόμη μεγαλύτερη.
«Η αγορά δε βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση. Είτε στο λιανικό είτε στο χονδρικό εμπόριο, η κρίση είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Όλες οι επιχειρήσεις βιώνουν μια κρίση η οποία είναι άνευ προηγουμένου. Πλέον, η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί σαφέστατα πρόβλημα και δεν μπορεί να στηρίξει τις αγορές όχι μόνο του Ηρακλείου, αλλά και του συνόλου της Κρήτης. Το έχω πει επανειλημμένως, πως ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου της κοινωνίας στηρίζεται στον τουρισμό, ο οποίος αγγίζει χαμηλά επίπεδα. Τα πρόσθετα μέτρα έχουν επιβαρύνει την αγορά, ενώ το λιανικό εμπόριο του Ηρακλείου έχει υποστεί μεγάλη επιβάρυνση. Τα μέτρα δε βοηθούν την αγορά. Το βλέπουμε και αυτές τις ημέρες, που από την 1η έως τις 15 Σεπτεμβρίου είναι εκπτωτική περίοδος. Αυτές οι πρώτες ημέρες δεν πάνε καλά. Είναι μια καταστροφή. Είναι μια μεγάλη ζημιά. Οι υπηρεσίες της μεταποίησης δεν έχουν οικονομικά στηρίγματα. Προσδοκούμε πως θα βελτιωθεί η κατάσταση. Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φως. Το μεγαλύτερο κομμάτι το κατέχουν μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας. Ο τουρισμός δεν πάει καλά. Και η υγειονομική κατάσταση επηρεάζει τη συνολική οικονομική κατάσταση και τα πράγματα εκτυλίσσονται πολύ άσχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανόλης Κουμαντάκης.
Υπενθυμίζεται πως την περίοδο από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για τον νομό Ηρακλείου, ενώ επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου.