Με πρώτο μάθημα την Έκθεση θα αρχίσουν αύριο (15/06) οι φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις στη σκιά της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Μία από τις 77.790 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις, οι οποίες θα αρχίσουν αύριο (15/06) με πρώτο μάθημα, όπως πάντα, την Έκθεση για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).
Ωστόσο, οι φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις θα είναι διαφορετικές τόσο γιατί θα διεξαχθούν στη σκιά της πανδημίας του νέου κορονοϊού όσο και γιατί θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το σύστημα του «Νόμου Γαβρόγλου».
Συγκεκριμένα, για τους υποψήφιους που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας, ενώ οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.
Η ώρα προσέλευσης των μαθητών
Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις θα αρχίσουν και φέτος με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας-Έκθεσης τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου. Μια ημέρα αργότερα, δηλαδή στις 16 Ιουνίου, θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).
Ως ώρα έναρξης εξέτασης για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ με το νέο σύστημα, ορίζεται 08:30 π.μ.. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι και τις 08:00 π.μ.. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ με το παλιό σύστημα, ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται 08:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι και τις 08:00 π.μ.. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος θα είναι τρεις ώρες.
Ακόμα, για τα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ, η ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι και τις 08:00 π.μ.. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες εκτός από το μάθημα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.
Τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό
Ειδικές οδηγίες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων εν μέσω της πανδημίας καθορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας, Νίκης Κεραμέως και Βασίλη Κικίλια, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1967 Β’/21.05.2020.
Αποστάσεις και μάσκες
Σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μ. μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στον χώρο προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και στον χώρο εξέτασής τους.
Η χρήση προστατευτικών μασκών είναι προαιρετική για τους υποψηφίους και το εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων. Ωστόσο, για τους επιτηρητές αλλά και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου που γίνεται παρουσία εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.
Για τα παραπάνω θα πρέπει να μεριμνούν ο πρόεδρος και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους ΓΕΛ που εξετάζονται γραπτά, της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ που εξετάζονται γραπτά και της Επιτροπής Εξέτασης κάθε Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους που εξετάζονται προφορικά.
Αερισμός των αιθουσών και κανόνες υγιεινής
Η ίδια ΚΥΑ διασαφηνίζει πως οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς με φυσικό τρόπο. Όπου δεν γίνεται αυτό, προβλέπεται η χρήση κλιματιστικών, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Παιδείας. Η χρήση ανεμιστήρων απαγορεύεται.
Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες υγιεινής των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό.
Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και για την καθαριότητα. Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων.