Μέσα από ένα λαβύρινθο 200 τιμολογίων, με διαφορετικές ρήτρες-πάγια, εγγυήσεις, εκπτώσεις και άλλες συνιστώσες που δύσκολα μπορούν να αξιολογηθούν, καλούνται οι καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου να επιλέξουν τον προμηθευτή τους.
Όσο μάλιστα εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών προμήθειας, τα πράγματα για τους καταναλωτές γίνονται ακόμη δυσκολότερα ως προς την καταλληλότερη επιλογή, δηλαδή του πιο φθηνού τιμολογίου, αφού
κατά τα άλλα ο ανταγωνισμός ασκεί μια πίεση προς τα κάτω στις τιμές, το αποτέλεσμα της οποίας καρπώνεται το σύνολο των καταναλωτών.
Ο αριθμός και η δομή των τιμολογίων είναι τέτοια που δυσκόλεψαν ακόμη και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία έχει καταπιαστεί με την αξιολόγησή τους προκειμένου λες να συνδράμει τους καταναλωτές στην αναζήτηση του φθηνότερου παρόχου. Η αρμόδια Αρχή με τη συνδρομή συμβούλου έχει ολοκληρώσει το Εργαλείο Σύγκρισηs Τιμών και είναι έτοιμη να το διαθέσει μέσα στον μήνα για χρήση στους καταναλωτές,
Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι προμηθευτές θα αναρτούν οι ίδιοι τα τιμολόγιά τους με την υποχρέωση να τα επικαιροποιούν όταν υπάρχουν αλλαγές. Τα στοιχεία θα ελέγχονται από τη ΡΑΕ και στη συνέχεια θα προχωράει, μέσω μιας παραμετροποίησης που θα λαμβάνει υπόψη της κάθε σκέλος διαμόρφωσης του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων, στη σύγκρισή τους.
Ο καταναλωτής, μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος ή φυσικού αερίου και να του εμφανίζεται μια λίστα των διαθέσιμων τιμολογίων για να επιλέξει. Η ΡΑΕ μέσω αυτής της διαδικασίας αναμένεται να ανακοινώνει ανά μήνα τον φθηνότερο προμηθευτή. Το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών θα συμβάλει σημαντικά και στη μεγαλύτερη διαφάνεια του τρόπου κοστολόγησης των εταιρειών και θα εξαλείψει τις «σκιές» που συνοδεύουν συνήθως τις διαφημιστικές καμπάνιες των παρόχων.