Σε λειτουργία από σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ – ΤΙΜΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (times-elaioladou.gr), για την λειτουργία του Παγκρήτιου Παρατηρητηρίου Τιμών Ελαιολάδου, που γίνεται στα πρότυπα του Παρατηρητηρίου των τιμών των καυσίμων, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του προϊόντος και των παραγωγών. Σε αυτήν τη σελίδα, οι παραγωγοί μπορούν να βλέπουν τις τιμές που δίνουν ελαιουργεία και έμποροι ανά περιοχή, για να κάνουν τις συγκρίσεις τους, ενώ ήδη έχουν και τη δυνατότητα να βλέπουν και τις παροχές που μπορούν να λαμβάνουν καταφέρνοντας να βρουν τα ελαιουργεία που δίνουν τις καλύτερες τιμές.
Την απόφαση για τη δημιουργία του Παγκρήτιου Παρατηρητηρίου Τιμών Ελαιολάδου, είχε αποκαλύψει πριν από λίγες μέρες ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, ενώ είναι μία περίοδος που αυτή η ηλεκτρονική σελίδα αναμένεται να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο για την ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών, με την τιμή παραγωγού ήδη να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο γύρω στα 4,50 ευρώ το κιλό στην Κρήτη. Υπάρχουν, δηλαδή, λίγο μικρότερες και λίγο υψηλότερες τιμές, αλλά εκεί βρίσκεται ο μέσος όρος, με το κρητικό “χρυσάφι” να βρίσκεται σε μία χρονιά, που όμοια της υπήρξε η μακρινή ελαιοκομική περίοδος του 1991. Ήταν τότε που ο αείμνηστος Μανόλης Γαβαλάς, είχε δώσει τιμή παραγωγού μέσω της “Ελαιουργικής” στο ύψος των 1.260 δραχμών το κιλό.
Μπαίνοντας, λοιπόν σήμερα, ο ενδιαφερόμενος σε αυτή την ηλεκτρονική σελίδα, βλέπει τον πίνακα με τους ελαιουργούς. Ενώ σε άλλους πίνακες φαίνονται οι τιμές με τις οποίες αγοράζουν, καθώς και η οξύτητα του ελαιολάδου που αγοράζουν στις τιμές αυτές. Επίσης, φαίνονται και οι προσφορές που κάνουν προς τον παραγωγό ως προς τα δικαιώματα που παρακρατούν και πολλά άλλα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον κόσμο, για να ξέρει τι συμβαίνει στην αγορά του ελαιολάδου.
Η εφαρμογή του παρατηρητήριου τιμών είναι προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους, ενώ το πώς θα κυλήσει την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο θα κρίνει αν τελικά θα καθιερωθεί και τα επόμενα χρόνια.
«Στον… τάκο όσοι δε θέλουν»…
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος ελαιουργός πει «εγώ δε θέλω να σας απαντήσω τις τιμές παραγωγού ή τις προσφορές μου προς τους δικούς μου πελάτες»; Η απάντηση του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρωνα Χιλετζάκη, είναι κατηγορηματική: «Αυτούς τους ελαιουργούς θα τους βγάζουμε στον “τάκο”. Θα αναγράφουμε με κόκκινα γράμματα τα ονόματά τους, ώστε να ξέρει ο κόσμος ότι οι άνθρωποι αυτοί αρνήθηκαν να μας απαντήσουν και να ενημερώσουν έτσι τους ελαιοπαραγωγούς»…
Όπως διευκρινίζει ο συνεταιριστής, “βγάζει μάτι” στην περίπτωση αυτή το γεγονός ότι ο ελαιοπαραγωγός που δε θέλει να βοηθήσει «κάτι κρύβει. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα»…
Πηγή: neakriti.gr