ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Με τι καιρό ψηφίζουμε στην Κρήτη: Από σήμερα 38άρια και την Κυριακή στις κάλπες με μαγιό

Ευρωεκλογές με υψηλές θερμοκρασίες προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Το γεγονός αυτό ίσως λειτουργήσει αρνητικά στη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, με πολλούς ψηφοφόρους να προτιμούν τις παραλίες από την κάλπη.

Από σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου ανεβαίνει ο υδράργυρος στην Κρήτη, με το φαινόμενο να παραμένει έως και μεθαύριο Πέμπτη 6 Ιουνίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα νότια της Κρήτης, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 7 και 8 Ιουνίου με ενίσχυση των βόρειων ανέμων. Οι υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο, θα επανέλθουν την Κυριακή 9 Ιουνίου, ημέρα των ευρωεκλογών, με τους ψηφοφόρους να μπαίνουν στο δίλημμα “κάλπη ή παραλία”, κυρίως οι νεότερες ηλικίες. Την ίδια ώρα, η σκόνη φαίνεται πως επανέρχεται και πάλι, δημιουργώντας αποπνικτική κατάσταση στην ατμόσφαιρα.

Αναλυτικότερα, προ των πυλών είναι “μίνι” καύσωνας και στην Κρήτη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Για σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια.

Οι άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι, αρχικά στα δυτικά και το νότιο Αιγαίο, και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά, με ένταση 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια θαλάσσια τμήματα τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη βορειοδυτική χώρα, όπου θα φτάσει τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και τους 38, στο ανατολικό Αιγαίο τους 36 και στις υπόλοιπες περιοχές τους τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου, η θερμοκρασία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Λαγουβάρδος προβλέπει: «Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και την Πέμπτη 6 Ιουνίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στις νότιες περιοχές της Κρήτης, με την περιοχή της Μεσαράς να έχει την τιμητική της και τον υδράργυρο να αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου».

Οι συνθήκες, πάντως, θα παρουσιάσουν ορισμένες διακυμάνσεις σε κάποιες περιοχές της Κρήτης, όπως στις βόρειες περιοχές, όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο κ. Λαγουβάρδος υποστήριξε ότι στις βόρειες περιοχές της Κρήτης η εικόνα θα είναι σαφώς καλύτερη, με τη θερμοκρασία μεσοσταθμικά να κυμαίνεται από 32 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, στις οποίες πάντοτε παρατηρείται λιγότερη ζέστη.

Αύριο Τετάρτη 

Για αύριο Τετάρτη γενικά ο καιρός θα είναι αίθριος, με αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πυκνότερες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα, οπότε στα βορειοανατολικά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα παραμείνει όμως σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα νότια.

Μεθαύριο Πέμπτη 6 Ιουνίου, ο καιρός θα είναι αίθριος τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση.

Μικρή υποχώρηση την Παρασκευή, στα ύψη και πάλι την Κυριακή 

Η κατάσταση βελτιώνεται από την Παρασκευή 7 Ιουνίου, με τον κύριο Λαγουβάρδο να προβλέπει μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των βόρειων ανέμων. Παρόμοιες θα είναι οι συνθήκες και το Σάββατο 8 Ιουνίου. Ωστόσο, ο υδράργυρος θα πάρει και πάλι την ανιούσα από την Κυριακή 9 Ιουνίου, ημέρα που θα κληθούμε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή. Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η θερμοκρασία και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Για την Παρασκευή 7 Ιουνίου περιμένουμε πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Τοπικές βροχές ή όμβροι ενδέχεται να σημειωθούν τις πρωινές ώρες στη βορειοανατολική χώρα και το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Οι ειδικοί συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα είναι ιδιαίτερα καυτό, με το καλοκαίρι να κάνει δυναμικό ποδαρικό.
Ο El Nino φεύγει, η La Nina έρχεται με δροσερές θερμοκρασίες

Το μετεωρολογικό φαινόμενο La Nina θα φτάσει αργότερα φέτος και θα φέρει μαζί του πιο δροσερές θερμοκρασίες, έπειτα από τα ρεκόρ ζέστης που προκάλεσε το φαινόμενο El Nino εδώ και έναν χρόνο.

«Το φαινόμενο El Nino 2023/24, που συνέβαλε στην τροφοδότηση της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο, δείχνει ότι φτάνει στο τέλος του. Το πιθανότερο είναι η επιστροφή στις συνθήκες του La Nina αργότερα αυτόν τον χρόνο», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Υπάρχουν 60% πιθανότητες το φαινόμενο La Nina να εμφανιστεί κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και αυξάνονται στο 70% για την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό που θεωρεί ότι «ο κίνδυνος επανεμφάνισης του El Nino κατά την περίοδο αυτή είναι αμελητέα».
Για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, ο Οργανισμός εκτιμά ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες (50%) οι συνθήκες να είναι ουδέτερες – ούτε El Nino ούτε La Nina – ή μεταβατικές προς τη La Nina.

Φυσικό φαινόμενο

Το φαινόμενο La Nina συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στη ζώνη του Ισημερινού. Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις.
Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, τη διάρκεια, αλλά επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται, και τη διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, όπως επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η επίδραση ποικίλλει επίσης ανάλογα με τις περιοχές. Στην τροπική ζώνη, το La Nina παράγει κλιματικές συνέπειες αντίθετες με εκείνες του El Nino.

Πάντως, τα φυσικά κλιματικά φαινόμενα «εκδηλώνονται πλέον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οξύνει τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες και έχει επίδραση στα εποχικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών», υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Ζέστη και κυκλώνες 

Κάθε μήνα από τον Ιούνιο 2023 έχει καταγραφεί και νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών – και το 2023 ήταν μακράν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Το τέλος του φαινομένου El Nino δε σημαίνει παύση στην κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα, διότι ο πλανήτης μας θα συνεχίζει να θερμαίνεται εξαιτίας των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη ζέστη. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό όλο κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Κο Μπάρετ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Έτσι, το φαινόμενο La Nina έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για την εποχή των κυκλώνων του 2024 στον βόρειο Ατλαντικό, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του Ιουνίου και θεωρείται ότι θα είναι εξαιρετικού χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει τέσσερις έως επτά κυκλώνες της κατηγορίας 3 ή και περισσότερους, σύμφωνα με τη NOAA.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ