Έξι μέρες μετά την πυρκαγιά που ισοπέδωσε το τροχόσπιτο στο οποίο έμενε ο νεαρός Βαγγέλης Φυτόπουλος, στο Μύρτο, κάνοντας στάχτη όλα τα υπάρχοντα του και αφού ολόκληρη η κοινωνία του Μύρτου της Ιεράπετρας και της Κρήτης, έδειξε των αλληλεγγύη της και την στήριξη της, ο τραυματίας δέχτηκε να μας μιλήσει περιγράφοντας τις ώρες αγωνίας που πέρασε ξυπνώντας εκείνο το ξημέρωμα μέσα στις φλόγες.
«Ήταν γύρω στις 4:20 τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, όταν ξύπνησα από την φωτιά που είχε ξεκινήσει από το σημείο όπου είχα τη μπαταρία των φωτοβολταϊκών και είχε φτάσει να καίει όλο το ταβάνι. Ξύπνησα και έπιασα ακαριαία το μαξιλάρι μου και προσπαθούσα να σβήσω τη φωτιά ανοίγοντας την πόρτα του τροχόσπιτου. Μόλις βγήκα, όπως μου είπαν οι πυροσβέστες, πήρε οξυγόνο μέσα ο χώρος και ανατινάχτηκαν όλα σπάζοντας πόρτες και παράθυρα. Κάηκαν τα μαλλιά μου και τα χέρα μου. Δυο λεπτά από τη στιγμή που βγήκα έξω, η φωτιά δεν είχε αφήσει τίποτα όρθιο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήρθε πολύ γρήγορα αλλά ήδη το τροχόσπιτο είχε λειώσει ολόκληρο. Προσπαθήσαμε να σβήσουμε τα καλάμια που είχαν πάρει φωτιά για να μην επεκταθεί περισσότερο και κινδυνέψει το χωριό από πυρκαγιά», μας είπε ο Βαγγέλης Φυτόπουλος που δεν μπορούσε να αντικρύσει ξανά τα αποκαΐδια της μικρής περιουσίας του στο χώρο της καταστροφής.
«Ήταν επιλογή μου να μένω σε αυτό το τροχόσπιτο τα τελευταία δυο χρόνια και ως εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύρτου να προσέχω τον εξοπλισμό που φυλάσσουμε εδώ από κλοπές που γίνονται κατά καιρούς από διάφορους πλανόδιους.
Δουλεύω σε διάφορους τομείς και ήθελα να είμαι κοντά στο χωριό αλλά δεν είχα τη δυνατότητα να ενοικιάζω κάποιο σπίτι, γιατί τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά σε αυτήν την τουριστική περιοχή. Βάφω ξενοδοχεία, ζωγραφίζω και κάνω διάφορες καλλιτεχνικές και όχι μόνο δουλειές. Το τροχόσπιτο για εμένα ήταν μια οικονομική αναγκαστική λύση στέγασης», μας εξήγησε ο Βαγγέλης Φυτόπουλος.
«Αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες για εμένα στο Μύρτο η κοινωνία θα το έκανε και για όποιον άλλον θα είχε βρεθεί στη θέση μου . Αυτό που γίνεται είναι τεράστιο. Ακούω όλη την τοπική κοινωνία του Μύρτου και της Ιεράπετρας να νοιάζεται για εμένα και αυτό νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλο. Δεν έχω λόγια να πω κάτι γι’ αυτό που συμβαίνει.
Οι τοπικοί φορείς του χωριού πήραν την πρωτοβουλία να μαζέψουν χρήματα για να μου αγοράσουν μια τροχοβίλα που κοστίζει γύρω στις 8.000 ευρώ και να με συνδράμουν οικονομικά να αγοράσω ξανά τα εργαλεία της δουλειάς μου που κάηκαν κι αυτά. Αυτά τα αποφάσισαν πριν ακόμα προλάβω να συνέλθω από το σοκ που είχα υποστεί.
Στο τροχόσπιτο καήκαν όλα τα πράγματα και τα χρήματά μου. Από εκεί έφυγα ξυπόλυτος μέσα στη νύχτα. Ενώ προσπαθούσα να βρω δανεικά να αγοράσω ένα κινητό ρούχα και παπούτσια, είχε διοργανωθεί από τους τοπικούς φορείς η μουσική βραδιά για την συγκέντρωση χρημάτων και η καμπάνια της οικονομικής στήριξης μου. Έμεινα με ανοικτό το στόμα και συγκινήθηκα πάρα πολύ για την αγάπη και τη στήριξη όλου του κόσμου και για τη δική σας βοήθεια από τα ΜΜΕ.
Αυτό που γίνεται τώρα με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που βιώνω, με έχει επηρεάσει περισσότερο θετικά, από όσο με επηρέασε αρνητικά στην αρχή η περιπέτεια μου. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ για τα πράγματα μου και τα αναμνηστικά μου, που κάηκαν μέσα σε λίγα λεπτά άλλα όλη αυτή η κινητοποίηση που έχει γίνει από όλους τους φορείς και από εσάς προσωπικά, με έχει συγκινήσει πάρα πολύ», μας λέει και βουρκώνει ο Βαγγέλης Φυτόπουλος που έχει ξεχωρίσει για το πολύπλευρο ταλέντο του.
Ξέρει να ζωγραφίζει, ασχολείται με την αγγειοπλαστική, κάνει μαθήματα ζογκλερικής τέχνης σε παιδάκια και συνεργάζεται με τον Μυρτιανό καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Βαγγέλη Φραγκιαδάκη, παρουσιάζοντας πειράματα φυσικής και Χημείας σε σχολεία όλης της Κρήτης.
Η ικανοποίηση των τοπικών φορέων μετά τη μουσική βραδιά για τον Βαγγέλη
Γέμισε αλληλέγγυους πολίτες η αίθουσα «Μανόλης Δασκαλάκης» το βράδυ του περασμένου Σαββάτου… Ήρθαν να ακούσουν τους τοπικούς καλλιτέχνες του ρεμπέτικου τραγουδιού αλλά και να βοηθήσουν οικονομικά για να επιτευχθεί ο στόχος.
«Μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου, είχαν μαζευτεί γύρω στα 6.780 ευρώ. Όλη η τοπική κοινωνία αλλά και η κοινωνία της Κρήτης από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, καθώς και από την άλλη Ελλάδα και το εξωτερικό, αγκάλιασε το παιδί που ζει από τύχη σήμερα γιατί θα μπορούσε να είχαμε δυσάρεστες εξελίξεις και να είχε καεί ζωντανός. Η Τοπική Κοινότητα άμεσα αντέδρασε οργανώνοντας μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο , το Ναυτικό όμιλο, τη Δανειστική Βιβλιοθήκη, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τον Σύλλογο των επαγγελματιών, μια μουσική βραδιά με ντόπιους καλλιτέχνες για να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά μιας άνετης τροχοβίλας», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου κ. Αλέκος Παντελάκης.
«Από εκείνο το πρωί της πυρκαγιάς αποφασίσαμε να οργανώσουμε τη μουσική βραδιά για τον Βαγγέλη και να ξεκινήσουμε μια καμπάνια να του μαζέψουμε χρήματα. Συγκινήθηκα και χάρηκα με την ένωση όλων των Μυρτιανών. Ο Βαγγέλης είναι ένα παιδί χαρισματικό και πολύ αγαπητό στο χωριό. Κάναμε μαζί 70 περίπου παραστάσεις στα σχολεία παρουσιάζοντας πειράματα Φυσικής και Χημείας.
Όταν χρειάστηκε να βοηθήσουμε σε μια ανάγκη ενός συντοπίτη μας είμασταν όλοι εκεί. Μας εντυπωσίασε επίσης το γεγονός ότι η προσπάθεια μας βγήκε και εκτός Ελλάδας. Για το Βαγγέλη έχουν στείλει χρήματα φίλοι από την Ολλανδία, τη Γερμανία , την Τσεχία και την Αμερική», μας είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής κ. Βαγγέλης Φραγκιαδάκης πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Μύρτου.
Από την καλλιτεχνική παρέα του Μύρτου που έπαιξε και τραγούδησε για το νεαρό Βαγγέλη Φυτόπουλο, ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας συνθέτης και ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού κ. Μανόλης Δημητριανάκης μας είπε ότι, «ήθελα κι εγώ να βοηθήσω αυτό το παιδί που μου είναι ιδιαίτερα συμπαθές γιατί είναι καλό παιδί και καλός ζωγράφος. Εκτός από εμένα έπαιξαν υψηλού επιπέδου ντόπιοι μουσικοί, όπως ο δικηγόρος Σπύρος Τσικαλουδάκης που έπαιξε μπουζούκι και τραγούδησε ωραία, ο Γιώργος Καπαράκης σπουδαίος μπουζουκτσής και οργανοποιός, ο Γιώργος Φραγκάκης έπαιξε κιθάρα και τραγούδησε, ενώ μπουζούκι έπαιξε επίσης ο καθηγητής Βαγγέλης Φραγκιαδάκης.
Με εξέπληξε η συμμετοχή του κόσμου και το κύμα αλληλεγγύης που συνεχίζεται», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μανόλης Δημητριανάκης.
Πηγή: neakriti.gr