ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Μεγάλη οικονομική απάτη σε βάρος γνωστού Χανιώτη

Οι πολίτες στα Χανιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους αγνώστους, αφού, μιλώντας μόνο για το τελευταίο δίμηνο, έχουν καταγγελθεί εκατοντάδες περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης. Χαρακτηριστικότερη η περίπτωση Χανιώτη που έχασε 518.000 ευρώ νομίζοντας ότι επενδύει σε κρυπτονομίσματα ενώ 180.000 ευρώ απέσπασαν απατεώνες από άλλον συμπολίτη μας, αφού του απέσπασαν τραπεζικά στοιχεία δήθεν για να του επιστρέψουν χρήματα που του χρωστούσαν.

Ο  πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI  Μανώλης Σφακιανάκης, αντιστράτηγος ε.α της Ελληνικής Αστυνομίας και δημιουργός της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δίνει συμβουλές στους Χανιώτες πολίτες με σκοπό την αποτροπή εξαπάτησής τους.

«Πώς να γίνεις πλούσιος με 250 ευρώ»

«Επενδύουν οι άνθρωποι σε κρυπτονομίσματα χωρίς να υπάρχουν κρυπτονομίσματα. Τι εννοώ; Τους εξαπατούν επιτήδειοι, τους λένε ότι με 200 ευρώ θα γίνεις πλούσιος και μετά άλλα 200 κι άλλα 200 τους τα παίρνουν. Στα Χανιά ένας έχασε μισό εκατομμύριο, 518.000 ευρώ» σημείωσε, εξηγώντας πως «τα bitcoins είναι μια χαρά μακάρι να αγόραζαν bitcoins αλλά δεν αγοράζουν τίποτα, τους παίρνουν τα λεφτά και φεύγουν».

Αναφερόμενος στον τρόπο δράσης των απατεώνων ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε πως το συγκεκριμένο θύμα, ξεκίνησε με 250 ευρώ και έχασε 518.000 ευρώ: «Αν πατήσεις αυτή την στιγμή αναζήτηση «250 ευρώ πλούσιος» θα σου  βγάλει καταχωρήσεις σε σοβαρές ιστοσελίδες «πώς να γίνεις πλούσιος με 250 ευρώ». Σου βγάζει μετά πλαίσιο για να καταχωρήσεις το τηλέφωνό σου και μετά σε παίρνουν τηλέφωνο να σου πουν να καταθέσεις τα πρώτα 250 ευρώ για να γίνεις πλούσιος και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να χάσεις κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ μέσα σε λίγους μήνες».

«Είμαστε μια χώρα ηλεκτρονικά αναλφάβητων»

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, την τελευταία τριετία ενώ έγιναν άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και ειδικά του τραπεζικού συστήματος, αυτό δεν συνοδεύτηκε από εκπαίδευση των πολιτών με αποτέλεσμα ειδικά οι πολίτες άνω των 60 να είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι.

«Δεν σκεφτόμαστε πριν δώσουμε το pin μας στους απατεώνες, δεν σκεφτόμαστε πριν κάνουμε κλικ, δεν σκεφτόμαστε τίποτα, όλοι λειτουργούμε μηχανικά. Το CSI τι λέει; Πριν κάνεις κλικ, σκέψου. Εμείς, δεν σκεφτόμαστε. Είμαστε μία χώρα ηλεκτρονικά αναλφάβητων, η προτελευταία στην Ευρώπη. Την τελευταία τριετία το κράτος έχει κάνει έναν μεγάλο αγώνα με ηλεκτρονικά συστήματα και με εφαρμογές και όλα τα έχουμε πλέον από το σπίτι μας βλέπουμε ότι την ίδια ώρα ο κόσμος είναι ανημέρωτος. Υπάρχει ένα κενό, πολύ μεγάλο κενό. Αυτό το κενό είναι που έρχονται και εκμεταλλεύονται οι απατεώνες και έχουμε τα φαινόμενα που έχουμε σήμερα. Μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 150 εκ. μόνο σε τραπεζικούς λογαριασμούς και πάνω από 350 εκ. οι επενδυτικές απάτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος των Χανίων είναι εκτός τόπου και χρόνου»

Αναφερόμενος σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος ερευνά τρεις πρόσφατες υποθέσεις εξαπάτησης, διαπίστωσε πως ο κόσμος των Χανίων είναι απροστάτευτος και πως είναι αναγκαία μια εκστρατεία εκπαίδευσης.

«Στα Χανιά έχουν γίνει το τελευταίο δίμηνο εκατοντάδες απάτες δυστυχώς. Θα πρέπει να λάβει άμεσα μέριμνα και ο Δήμαρχος οι τοπικοί φορείς να διοργανώσουν ημερίδες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε. Γιατί ο κόσμος των Χανίων είναι απροστάτευτος, ο κόσμος των Χανίων είναι εκτός τόπου και χρόνου αυτή τη στιγμή.

Δυστυχώς μιλάμε αυτήν την στιγμή οι άνθρωποι άνω των 60 – 65 δεν έχουν καμία σχέση με το περιβάλλον του διαδικτύου και οι επιτήδειοι τους λένε για παράδειγμα: Δώσε μου πρόσβαση να μπω στον υπολογιστή σου, είμαι από την Microsoft. Μα είναι δυνατόν να σε πάρουν από την Microsoft να σου πουν δώσε μου πρόσβαση στον υπολογιστή σου;

Κι έτσι μόλις τους δώσουν πρόσβαση, τους παίρνουν έτσι όλα τα χρήματα. Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα» εξήγησε ο κ. Σφακιανάκης.

Όπως σημείωσε, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι όταν τους προσεγγίζουν άγνωστοι.

«Μην εμπιστεύεστε τους τρίτους! Αυτοί που σας παίρνουν τηλέφωνο, είναι κακόβουλοι! Κανείς δεν θέλει να σας βοηθήσει, όλοι θέλουν να σας πάρουν τα χρήματα. Δεν πρέπει να μιλάτε σε αγνώστους. Είναι ένας βασικός κανόνας του διαδικτύου. Ο άγνωστος που μας προσεγγίζει, κάτι θέλει να μας πάρει.

Είναι ποτέ δυνατόν να δίνεις το πιν σου;».

Χανιώτης επαγγελματίας έχασε 108.000 ευρώ

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο Χανιώτης επαγγελματίας εξαπατήθηκε με αποτέλεσμα να του αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό:

«Ένας επαγγελματίας εδώ στα Χανιά έχασε προχθές 180 χιλιάδες ευρω Του είπαν δώσε μου τον λογαριασμό σου να σου βάλω τα χρήματα που σου χρωστάω. Δίνεις το iban σου. Καταρχάς το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε αν μας χρωστάει. Χωρίς να ερευνήσει ποιος του χρωστάει και τι, δίνει το iban. Μετά του λέει τώρα δώσε μου και τον πενταψήφιο κωδικό που σου ήρθε. Ο άλλος δεν ξέρει ότι αυτά τα 5 ψηφία είναι προσωπικός κωδικός και δεν τα δίνουμε ποτέ. Μόλις τα δίνει λοιπόν ο άλλος μπήκε στο ebanking του και του μετέφερε τα 108 χιλιάδες ευρώ που είχε στον λογαριασμό».

Έρχονται αγωγές κατά των τραπεζών

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι τράπεζες που δεν έχουν επαρκείς δικλείδες ασφαλείας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, εάν υπήρχε μια 4ωρη χρονοκαθυστέρηση στην εκτέλεση των εμβασμάτων, το 90% των θυμάτων  θα είχε γλιτώσει καθώς οι απάτες γίνονται αντιληπτές το πρώτο δεκάλεπτο.

«Έρχονται μεγάλες αγωγές κατά των τραπεζών. Οι πολίτες στρέφονται με αγωγές κατά των τραπεζών, υπάρχουν κενά τα οποία εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι. Ναι μεν η τράπεζα δεν φταίει γιατί εσύ δεν ενήργησες όπως πρέπει όμως κι εσύ δεν με προστατεύεις. Θα τα λύσουν τα δικαστήρια αυτά. » σημείωσε. 

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης του κόσμου: «Χέρι – χέρι κυβέρνηση και τραπεζίτες πρέπει να ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν τον κόσμο. Εμείς έχουμε προτείνει τους τρόπους πώς μπορούν να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι αυτοί. Τους κάναμε τραπεζίτες από τη μία μέρα στην άλλη, χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης εκπαίδευση. Αυτά όλα θα τα βρουν μπροστά τους» κατέληξε.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ