ΚΡΗΤΗ

«Μεγάλο» καλώδιο Κρήτης – Αττικής: Ανοίγουν τα εργοτάξια

Σταθερή πορεία στις ράγες, τηρώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα, διαγράφουν παρά την πανδημία και τα δύο υποθαλάσσια καλώδια της Κρήτης!

Κι ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται, όπως έχουμε γράψει, να μεταφέρει για πρώτη φορά ηλεκτρικό φορτίο από το ηπειρωτικό σύστημα προς την Κρήτη η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου, γράφοντας ιστορία για το νησί μας, και η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση (Κορακιά-Αττική) φαίνεται ότι αρχίζει κι ανεβάζει και αυτή στροφές.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται το εναρκτήριο λάκτισμα για τα εργοτάξια που θα στηθούν τόσο στο νησί μας όσο και στην Αττική, με σημείο αναφοράς τους σταθμούς μετατροπής του ρεύματος, ενώ το έργο του μεγάλου καλωδίου πλησιάζει πλέον σε επίπεδο υλοποίησης το 10%! Ποσοστό που σχετίζεται φυσικά με τις προπαρασκευαστικές εργασίες και τις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων.

Το κρίσιμο σημείο, που στέλνει θετικά μαντάτα ως προς την ομαλή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, είναι ότι οι ανάδοχες εταιρείες έχουν ήδη εκπονήσει τις βασικές μελέτες, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή των καλωδιακών τμημάτων στα εργοστάσια των κατασκευαστών.

Το αξιοσημείωτο μάλιστα, όπως αναφέρει το energypress.gr, είναι πως και στο νέο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2022-2031 ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί τον ίδιο ακριβώς χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου, όπως φιγούραρε στο προηγούμενο 10ετές πρόγραμμα. Δηλαδή θέτει ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης τον Ιούνιο του 2023.

Μία σημαντική, ωστόσο, διαφορά των δύο προγραμμάτων είναι πως στους μήνες που μεσολάβησαν η διασύνδεση μπήκε σε τροχιά κατασκευής, καθώς οι προκαταρκτικές εργασίες ξεκίνησαν από το καλοκαίρι. Ως αποτέλεσμα, με βάση το νέο ΔΠΑ, η πρόοδος υλοποίησής της αγγίζει πλέον το 10%.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2031, το οποίο καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο και αναμένεται να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση από τον ΑΔΜΗΕ, όσον αφορά στα βήματα προετοιμασίας των επόμενων εργασιών, σημαντική πρόοδος έχει γίνει στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, οι οποίες προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2021. Στο τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι απαλλοτριώσεις-αγορές για την εγκατάσταση των σταθμών μετατροπής και των εναέριων καλωδίων, όπου και πάλι έχουν προχωρήσει αισθητά οι σχετικές διαδικασίες.

Στους μήνες που πέρασαν από το προηγούμενο ΔΠΑ, επίσης ο ΑΔΜΗΕ “έβαλε εμπρός” την αδειοδότηση διέλευσης των καλωδίων, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο. Το ίδιο συνέβη και με τα αιτήματα-εγκρίσεις χρήσης αιγιαλού-παραλίας και παρακείμενων θαλάσσιων χώρων, από τα οποία ο Διαχειριστής έχει ήδη εξασφαλίσει το 24%.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η διαδικασία έγκρισης της χρηματοδότησης του έργου έχει πλέον ολοκληρωθεί στο 70%, από 20% τον προηγούμενο Μάρτιο. Επιπλέον, σύμφωνα με το νέο ΔΠΑ, έως το τέλος Ιανουαρίου ο ΑΔΜΗΕ θα αποστείλει τον φάκελο του έργου στην DG Regio (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής).

Θωρακίζεται ενεργειακά η Κρήτη

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, παρά τις αντίξοες συνθήκες και την έκτακτη γενικώς κατάσταση που βιώνουμε στη χώρα μας με τη πανδημία του COVID-19, το “μεγάλο” υποθαλάσσιο καλώδιο δείχνει να προχωρά βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, ακολουθώντας την αίσια πορεία που έχει καταγράψει και το “μικρό” καλώδιο. Θυμίζουμε ότι, στο μέτωπο της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει ο ΑΔΜΗΕ.

Όπως έχουμε γράψει πριν τα Χριστούγεννα, ηλεκτρίστηκε το ένα από τα δύο καλώδια που συνθέτουν τη λεγόμενη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου. Εκκρεμεί η ηλέκτριση του δεύτερου καλωδίου, ενώ μέσα στο προσεχές διάστημα, η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση θα μεταφέρει για πρώτη φορά ηλεκτρικό φορτίο προς το νησί μας!

Η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα που θα θωρακίσει ενεργειακά την Κρήτη και θα διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια για τους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, που είναι ο φορέας λειτουργίας του έργου, η πρώτη μικρή διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού.

Με την ολοκλήρωση και της λεγόμενης “μεγάλης” διασύνδεσης, Κρήτης-Αττικής, το 2023, το νησί θα ηλεκτρίζεται αποκλειστικά από το εθνικό σύστημα και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα σβήσουν οριστικά. Έτσι θα αρθεί πλήρως ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κρήτης και θα τεθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του νησιού.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ