Επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα παιδιά που ζούσαν σε μέρη με 20 έως 25% περισσότερο πράσινο είχαν αυξημένη αντοχή οστών που ισοδυναμούσε με φυσική ανάπτυξη μισού έτους.
Η μελέτη, η πρώτη του είδους της, διαπίστωσε επίσης πως ο κίνδυνος πολύ χαμηλής οστικής πυκνότητας ήταν περίπου 65% μικρότερος για τα παιδιά αυτά.
Σημειώνεται πως η αντοχή των οστών αυξάνεται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, προτού φτάσει σε ένα «πικ» μέχρι την ηλικία των 50 ετών περίπου και στη συνέχεια μειωθεί. Η αύξηση του μεγέθους και της προσβασιμότητας των χώρων πρασίνου για τα παιδιά θα μπορούσε επομένως να αποτρέψει τα κατάγματα και την οστεοπόρωση στους ηλικιωμένους, σημειώνουν οι ερευνητές.
Η σχέση μεταξύ των χώρων πρασίνου και των ισχυρότερων οστών είναι πιθανό να προκύπτει από τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στα παιδιά που ζουν κοντά σε πάρκα, καθώς αυτό ωθεί την ανάπτυξη των οστών.
Η σύνδεση, μάλιστα, εμφανίζεται ισχυρότερη για τους χώρους πρασίνου με δέντρα, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά ήταν πιο ελκυστικά μέρη για να τα επισκεφθεί κανείς.
«Όσο ισχυρότερη είναι η οστική μάζα κατά την παιδική ηλικία, τόσο περισσότερες δυνατότητες έχεις για αργότερα στη ζωή σου», δήλωσε ο καθηγητής Tim Nawrot, του Πανεπιστήμιο Hasselt του Βελγίου, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα μελέτης μαζί με τη δρα Hanne Sleurs και άλλους.
«Έτσι, το πραγματικό μήνυμα για τη δημόσια υγεία από αυτή τη μελέτη είναι ότι οι πολεοδόμοι μπορούν να κάνουν ισχυρότερα τα οστά των παιδιών, και αυτό μάλιστα να έχει μακροχρόνιες συνέπειες».