ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένουν χωρίς περίθαλψη 7 στους 10 επαγγελματίες στην Κρήτη από την 1η Μαρτίου λόγω χρεών στον ΕΦΚΑ!

Πάνω από το 70% των επαγγελματιών της Κρήτης, λόγω των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χάνουν από την 1η Μαρτίου την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Σε επίπεδο χώρας, πρόκειται για περίπου 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, αν συνυπολογιστούν και τα προστατευόμενα μέλη.

Ωστόσο, ειδική μέριμνα θα υπάρξει ώστε να μη χάσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη τα παιδιά των οφειλετών και δικαιούχοι με αναπηρία, ώστε να συνεχιστεί η υγειονομική κάλυψη, με βάση τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Μιλώντας στο “neakriti.gr” χθες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης έκανε λόγο για «πανωλεθρία» σε ό,τι αφορά την Κρήτη. «Είναι πολύς ο κόσμος που χρωστάει, διότι οι περισσότεροι που έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Δυστυχώς, ενώ έχουμε πολλές φορές αποταθεί στην Πολιτεία για μία ευνοϊκή ρύθμιση με “κούρεμα” των πρόσθετων οφειλών και προσαυξήσεων, δεν εισακουγόμαστε και θα αναγκαστούν αρκετοί επαγγελματίες με τις οικογένειές τους να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία των πολιτών», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Στο σημείο αυτό, ο Μπάμπης Λεκάκης είπε πως «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μοναδική ευνοϊκή ρύθμιση ήταν αυτή επί ΣΥΡΙΖΑ, που αρκετοί συνάδελφοι προσπάθησαν να την κρατήσουν και να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, αλλά δυστυχώς, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, την έχασαν, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα και αυτοί στο ίδιο καθεστώς».

Στο ερώτημά μας για τον χώρο των επαγγελματιών και εκείνους οι οποίοι σε επίπεδο Κρήτης είναι σήμερα στην πιο δύσκολη κατάσταση, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ είναι κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει καμία διάκριση. Σχεδόν σε όλους τους επαγγελματίες παρουσιάζονται τα προβλήματα αυτά με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όταν ακούμε συνολικά για 700.000 ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα, που νομίζω πως μπορεί να είναι και παραπάνω, θεωρητικά για την Κρήτη η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών χρωστάει»!

Πού όμως οφείλονται αυτά τα χρέη;

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, αναφερόμενος στο νησί μας, είπε χαρακτηριστικά: «Τα χρέη αυτά συσσωρεύτηκαν το διάστημα της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς, το διάστημα αυτό κράτησε πάρα πολύ. Όταν κάποιος επαγγελματίας δεν μπορούσε να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές σε ένα μήνα, στη συνέχεια ερχόταν και το επόμενο ποσό και πάει λέγοντας. Και όχι μόνο αυτό. Είχαμε και το πολύ υψηλό επιτόκιο των ασφαλιστικών και φορολογικών ταμείων. Έτσι, πολλά χρέη των 3 και των 4 χιλιάδων ευρώ, σήμερα μπορεί να έχουν φτάσει τα 18 και τα 20 χιλιάδες ευρώ, και αυτά τα χρήματα δε γίνεται να πληρωθούν όταν μπαίνει η προϋπόθεση να πληρώνεται και η ρύθμιση, αλλά μαζί με τις τρέχουσες εισφορές».

Στο σημείο αυτό, ο Μπάμπης Λεκάκης είπε πως «μπορεί στα χρόνια της κρίσης το πρόβλημα να ξεκίνησε κυρίως από τον κατασκευαστικό τομέα και όχι τόσο πολύ στον εμπορικό, αλλά τα επόμενα χρόνια αρκετοί από τον κατασκευαστικό τομέα κατάφεραν και ξεπλήρωσαν τα χρέη τους λόγω της αύξησης των οικοδομών και των έργων στον κατασκευαστικό τομέα. Αλλά είναι αρκετοί επαγγελματίες που παρέμειναν σε αυτό το καθεστώς. Και έχουμε και καινούργιους, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ ανέφερε ότι το ποσοστό όσων χρωστούν μπορεί να εκτιμηθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι σε ολόκληρη τη χώρα οι επαγγελματίες ανέρχονται γύρω στις 800.000.

«Σαφώς είναι το ποσοστό πάρα πολύ μεγάλο στο νησί μας, πάνω από 70%. Και δυστυχώς είναι και πολλοί, οι οποίοι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, αλλά στα βιβλία φαίνονται ανοιχτές, γιατί η προϋπόθεση για να κλείσεις την επιχείρησή σου είναι να έχεις εξοφλήσει τα ασφαλιστικά και φορολογικά ταμεία»…

Έρχεται “πανωλεθρία” 

Έτσι, σε πανελλαδικό επίπεδο, ο κίνδυνος απώλειας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την 1η Μαρτίου είναι πλέον ορατός για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνολικά, οι πολίτες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των προστατευόμενων μελών και των έμμεσα ασφαλισμένων, ανέρχονται στους 700.000.
Το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι έρχεται η «επιστροφή στην κανονικότητα», δηλαδή η άμεση καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από μη μισθωτούς – μετά από δύο ετήσιες παρατάσεις – προκειμένου να εξισορροπηθούν τα ασφαλιστικά βάρη.
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, προβλέπεται ειδική μέριμνα για τα παιδιά των οφειλετών και των δικαιούχων με αναπηρία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Οι οφειλέτες που δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει να απευθύνονται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, η πρόταση για μια «περίοδο χάριτος» εξακολουθεί να συζητείται, με στόχο να προσφερθεί στους οφειλέτες η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό χρέος των 47,16 δισ. ευρώ, τα 6,79 δισ. ευρώ αφορούν οφειλέτες έως 15.000 ευρώ, δηλαδή πρόκειται για χρέη προερχόμενα από μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες.

Οι δύο εναλλακτικές επιλογές 

Η πάγια ρύθμιση που ισχύει υπόκειται σε δύο εναλλακτικές επιλογές, ανάλογα με τις προτιμήσεις του οφειλέτη: Κατόπιν υποβολής αίτησης, οι οφειλές μπορούν να καταβληθούν σε 2 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Εάν πρόκειται για οφειλές που επιβεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο, τότε η πληρωμή μπορεί να γίνει σε 2 έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι λιγότερη από 50 ευρώ.
Το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση επιβαρύνεται από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογισμένο.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ