Η μετανάστευση από και προς την Ελλάδα και έτερες περιοχές του κόσμου, κατά το παρελθόν, αλλά και στις μέρες μας με την μεγάλη μεταναστευτική κρίση που καλείται να διαχειριστεί η Ευρώπη, τίθεται στο επίκεντρο του πρώτου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου του ΚΕΜΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Επιστήμονες και ερευνητές καταθέτουν τον έργο τους στον δημόσιο διάλογο και προτείνουν παρεμβάσεις στην πολιτεία, για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που ποτέ δεν εκλείπει.
Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και νέοι ερευνητές, συμμετέχουν στο πρώτο διεθνές συνέδριο του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, με θέμα τη μετανάστευση. Η επιστημονική κοινότητα μελετά και ερευνά το φαινόμενο από πολλές πλευρές και πάντα η κοινωνική έρευνα προτείνει προσεγγίσεις και λύσεις, ωστόσο το πολιτικό προσωπικό αποφαίνεται με διαφορετικά κριτήρια.
Αναφορικά με την μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι αρχικά ήταν ένα διαχειρίσιμο κοινωνικό ζήτημα μιας και οι δρόμοι των Βαλκανίων ήταν ανοιχτοί, κάτι που άλλαξε και ήρθε η διμερής συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, όμως πια είναι κατανοητό, ότι θα πρέπει να διερευνηθούν συμφωνίες με έτερες χώρες, όπως και οι μετανάστες να μην αντιμετωπίζονται με μεμψιμοιρία, παρά σαν ευκαιρία γόνιμης συνεργασίας.
Ως προς το αντίστροφο, δηλαδή την μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό, από το 2010 μετοίκησαν μισό εκατομμύριο Έλληνες, κυρίως σε χώρες της Ε.Ε., στα 2/3 τους είναι μορφωμένοι, ενώ η τάση για το μέλλον είναι ταυτόχρονα αυξητική τόσο για την μετανάστευση, όσο και για τον επαναπατρισμό.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr