Οικονομία, Παιδεία, Υγεία, επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, ψηφιακός εκσυγχρονισμός αποτελούν πεδία άμεσης μεταρρυθμιστικής προτεραιότητας και για το 2024, ενώ η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα, συνιστά την μεγάλη πρόκληση και για την επόμενη χρονιά, παρά την εκτίμηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα χειρότερα σε σχέση με τον πληθωρισμό τα έχουμε δει.
Όσον αφορά την οικονομία επιδίωξη της κυβέρνησης και για το νέο έτος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων αξιοποιώντας το ολοένα και πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και με προοπτική και για περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025.
Ιδιαίτερης σημασίας στο πλαίσιο αυτό είναι και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται πλέον σε 36 δις ευρώ (18 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις και 18 δις σε δάνεια) μετά την έγκριση της αναθεώρησης και την πρόσθετη χρηματοδότηση 5,7 δις ευρώ.
Για τον λόγο αυτό, η έγκαιρη ανταπόκριση της χώρας στα ορόσημα του 2024 για το Ταμείο συνιστά επίσης ένα σημαντικό στοίχημα και για το επόμενο έτος.
Το 2024 αναμένεται να εισρεύσουν περισσότερα από 12 δις επενδύσεων, εγχώριων και ξένων, ενώ σταθερό προσανατολισμό συνιστά και η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027.
Σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση είναι και η έμπρακτη εφαρμογή των 11 ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που ψηφίστηκαν στα τέλη του 2023. Ο βαθμός επιτυχίας τους θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την δυνατότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να κινείται σε κατεύθυνση μείωσης φόρων και λήψης μέτρων στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και ενίσχυσης των πόρων στην Υγεία και στην Παιδεία.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής θα συμβάλει και στην υλοποίηση των πολιτικών κοινωνικής συνοχής που προαναγγέλλει η κυβέρνηση και για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες θα στηριχθούν πάντως πρωτίστως στην συνέχιση της επίτευξης σημαντικά υψηλότερων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ρυθμών ανάπτυξης, κάτι που προβλέπεται και για το επόμενο έτος.
Το 2024 είναι έτος μόνιμων μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων, όπως οι αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις, το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου 2024, η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που πάντως επιβαρύνονται από το τεκμήριο που εισάγεται στο ύψος του κατώτατου μισθού.
Αντιθέτως, μειούμενες αναμένεται να συνεχίσουν να βαίνουν οι πολιτικές έκτακτης στήριξης και προσωρινών επιδομάτων, αν και το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι τέτοιους είδους έκτακτες παρεμβάσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν εφόσον προκύπτει τέτοια ανάγκη από τις εξελίξεις και θα παραμείνει σταθερός ο προσανατολισμός της αξιοποίησης οπουδήποτε επιπλέον δημοσιονομικού χώρου δημιουργείται για την ενίσχυση των πιο αδύναμων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ιδιαίτερης σημασίας και για το 2024 είναι η διατήρηση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας με απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας και περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.
Σταθερή προτεραιότητα και για το 2024 θα παραμείνει ο χώρος της Υγείας με σημαντικό σταθμό το νέο υγειονομικό χάρτη.
Για το 2024 υπάρχει αύξηση της επιχορήγησης στα νοσοκομεία κατά 481 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Υγεία έχει και την μερίδα του λέοντος σε ότι αφορά τον προγραμματισμό προσλήψεων του νέου έτους, καθώς σε αυτόν θα κατευθυνθούν οι 6500 από τις 16.251 που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Κατά το επόμενο έτος αναμένεται να συνεχιστούν εξάλλου και οι παρεμβάσεις για την αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ.
Η Παιδεία, όπου ο προϋπολογισμός για το αρμόδιο υπουργείο είναι επίσης αυξημένος το 2024, κατά 255 εκατομμύρια ευρώ, θα βρίσκεται στο επίκεντρο ήδη από τις αρχές του νέου έτους με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών Πανεπιστημίων και τις αλλαγές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, ενώ αναμένονται και πρωτοβουλίες μέσα στην χρονιά για ένα “ανοιχτό σχολείο”, καθώς και η λειτουργία του “ψηφιακού φροντιστηρίου”.
Το Μέγαρο Μαξίμου θέτει επίσης ως σημαντικό στόχο και για το επόμενο έτος την περαιτέρω απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών, που σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 1600, σε τομείς οι οποίοι συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας και με τελικό στόχο το 2027 να είναι ψηφιακές όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου.
Βασική επιδίωξη και για το 2024 θα παραμείνει και η συνέχιση των πρωτοβουλιών για επιτάχυνση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης με απώτερο προγραμματικό στόχο της ΝΔ να φθάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (λιγότερες από 500 ημέρες), ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο νέο δικαστικό χάρτη.
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση συνιστά και η πράσινη οικονομία, με έναν σημαντικό μεταρρυθμιστικό στόχο που τίθεται να αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Εκεί η χώρα εξακολουθεί να παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί από το 2019 που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, διέθετε τρεις εν λειτουργία και πέντε υπό κατασκευή μονάδες, ενώ σήμερα οι λειτουργικές υποδομές ανέρχονται σε 11, σε φάση κατασκευής βρίσκονται 16 και το 2024 αναμένεται αν έχουν συμβασιοποιηθεί άλλες 10 μονάδες.
Σύμφωνα με το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής που παρουσιάστηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2023, στα ετήσια σχέδια δράσης της κυβέρνησης περιλαμβάνονται 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα που σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, “θα υπηρετούν τον εκσυγχρονισμό και τη σύγκλιση με την Ευρώπη”.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και πλέον των 2.000 δράσεων που “αποτελούν τον οδικό χάρτη για την διακυβέρνηση του επόμενου έτους”.