ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μετεγγραφές φοιτητών: Μέχρι πότε και πώς μπορείτε να κάνετε αίτηση – Για ποιους υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις – Ποια τμήματα είναι αναντίστοιχα μεταξύ τους

Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφών για το 2024, στις οποίες φέτος προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν τις ειδικές εφαρμογές στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr για να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία των μετεγγραφών με μοριοδότηση, στην οποία προβλέπονται οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, έχει όριο μετεγγραφών ανά τμήμα ίσο με το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων, ενώ σε όλες τις κατηγορίες μετεγγραφής (μοριοδότηση, μετεγγραφές αδελφών) ισχύει η βάση μετεγγραφής, η οποία ορίζεται στα 2.750 μόρια.

Ο αιτών δεν μπορεί να έχει βαθμολογία χαμηλότερη των 2.750 μορίων από το τμήμα που διεκδικεί. Δηλαδή, αν ο υποψήφιος έχει 15.000 μόρια, μπορεί να διεκδικήσει όσες σχολές έχουν βάση εισαγωγής έως και 17.750 μόρια, κριτήριο που ισχύει σε όλες τις κατηγορίες μετεγγραφών.

Τα «μπόνους»

Η νέα εγκύκλιος για τις φετινές μετεγγραφές προβλέπει την απόδοση 3 μορίων σε μέλη τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας, επαυξημένα κατά 0,5 μόρια ανά παιδί κάτω των 25 ετών. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τα μόρια ήταν 1,5 για τους τρίτεκνους και 2 για τους πολύτεκνους.

Επιπλέον, στις μετεγγραφές αδελφών, στις περιπτώσεις τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας, τα αδέλφια δύναται να ζητήσουν μετεγγραφή σε οποιοδήποτε έτος, σε αντίθεση με την περίπτωση δύο αδελφών, που γίνεται αποκλειστικά στο Α’ έτος.

Σημειώνεται ότι δύο ακόμα κατηγορίες ενισχύονται στη μοριοδότηση φέτος. Ειδικότερα, στην περίπτωση του ορφανού φοιτητή από έναν γονέα τα μόρια αυξάνονται σε 3 από 2, ενώ για τον ορφανό και από τους δύο γονείς παραμένουν 5 μόρια.

Στην περίπτωση του φοιτητή που έχει κάποιο μέλος οικογένειας (γονέα, τέκνο, αδελφό ή σύζυγο) με αναπηρία κατά 67%, είτε πάσχει από συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες, προβλέπεται η αύξηση της μοριοδότησης από 1 σε 2 μόρια. 

«Απαγορευτικό»

Κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν ότι υπάρχουν αρκετές κατηγορίες αναντίστοιχων τμημάτων, δηλαδή τμημάτων που αν και φαινομενικά μοιράζονται το ίδιο όνομα και παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών, δεν γίνονται μετεγγραφές μεταξύ τους.

Ενδεικτικά παραθέτουμε κάποια παραδείγματα:

  1. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο 3ο επιστημονικό πεδίο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λαμία) αποτελεί το μοναδικό που είναι μη αντίστοιχο για μετεγγραφή με τα υπόλοιπα Τμήματα Φυσικοθεραπείας.
  2. Το Τμήμα Νοσηλευτικής στο 3ο επιστημονικό πεδίο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Διδυμότειχο) αποτελεί το μοναδικό που είναι μη αντίστοιχο για μετεγγραφή με τα υπόλοιπα Τμήματα Νοσηλευτικής.
  3. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο 2ο επιστημονικό πεδίο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Πάτρα) αποτελεί το μοναδικό που είναι μη αντίστοιχο για μετεγγραφή με τα υπόλοιπα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών.
  4. Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η πολύ δημοφιλής επιλογή της Ψυχολογίας δεν επιτρέπει τη μετακίνηση σε όλα τα τμήματα, παρά το γεγονός ότι οι βάσεις εισαγωγής τους δεν έχουν μεγάλη απόκλιση. Δικαίωμα στη μετακίνηση από το ένα τμήμα στο άλλο έχουν οι φοιτητές στα ΕΚΠΑ, Παν. Κρήτης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΑΠΘ και Παν. Ιωαννίνων. Αντίθετα, τα Τμήματα Ψυχολογίας στο ΔΠΘ και στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας δεν δίνουν δικαίωμα μετεγγραφής.
  5. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, στα Τμήματα Στατιστικής, αυτό του ΟΠΑ και του Παν. Δυτικής Μακεδονίας δεν αντιστοιχούν με κανένα άλλο, ενώ μετεγγραφές γίνονται μόνο μεταξύ των ομώνυμων του Παν. Αιγαίου και του Παν. Πειραιώς.
  6. Στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο, τα Τμήματα Γεωπονίας αντιμετωπίζουν άλλους διαχωρισμούς. Μετεγγραφές γίνονται μεταξύ των τμημάτων των ΔΙΠΑΕ, Παν. Πελοποννήσου και Παν. Ιωαννίνων, ενώ άλλα τέσσερα τμήματα Γεωπονίας (ΑΠΘ, ΕΛΜΕΠΑ, Παν. Θεσσαλίας και Παν. Δυτικής Μακεδονίας) δίνουν δικαίωμα μετεγγραφής μόνο μεταξύ τους, καθώς έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγνώρισης πενταετούς προγράμματος σπουδών ως Integrated Master, σε αντίθεση με τα τρία πρώτα.
  7. Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του 1ου επιστημονικού πεδίου στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Ηράκλειο) είναι μη αντίστοιχο για μετεγγραφή με τα υπόλοιπα δύο Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας.
  8. Το Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα) είναι το μοναδικό που είναι μη αντίστοιχο για μετεγγραφή με τα υπόλοιπα Τμήματα Μαιευτικής.
  9. Τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα), καθώς και το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι μη αντίστοιχα για μετεγγραφή τόσο μεταξύ τους όσο και με τα υπόλοιπα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ