Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβερνητική καθημερινότητα από το Νταβός φέρνει και νέες παρεμβάσεις με το βλέμμα στο ακριβό κόστος ζωής, με την κυβέρνηση να βάζει στο μικροσκόπιο ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες. Κάπως έτσι, σήμερα στις 11:00 ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη θα παρουσιάσουν μέτρα στήριξης των νέων γονέων, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με υπέρμετρα έξοδα.
Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στην αιχμή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, ενώ το στίγμα είχε δώσει ήδη από την Ελβετία ο πρωθυπουργός το πρωί της Παρασκευής. «Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται; Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου και θα περιμένετε να ανακοινωθούν διάφορα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σύντομα», είπε πει συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg, ενώ η κυβέρνηση θα μπορέσει να φέρει εις πέρας αυτό το νέο πλαίσιο παρεμβάσεων με δεδομένη την καλή πορεία της οικονομίας και το εξαιρετικό «κλείσιμο» του προηγούμενου έτους.
Στις συσκέψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα, εξετάστηκαν διάφορα σενάρια. Δύο βασικά επιδόματα που είναι στο τραπέζι προς ενίσχυση είναι αυτό του επιδόματος γέννησης -τα 2.000 ευρώ που δίνονται εφάπαξ σε κάθε νέο ζευγάρι με τη γέννηση ενός παιδιού- αλλά και του επιδόματος τέκνων. Πρακτικά, το βασικό σενάριο που έχει εξεταστεί είναι αυτό της ενίσχυσης του ποσού του επιδόματος γέννησης, αλλά και η διεύρυνση της περιμέτρου του επιδόματος τέκνων, ώστε να το λαμβάνουν περισσότεροι δικαιούχοι. Στις συσκέψεις έγινε συζήτηση και για ένα νέο επίδομα που δεν θα ήταν εφάπαξ. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι βελτιωμένες και προβλέψεις για τους τριτέκνους, ώστε να «κουμπώσουν» με αυτές για τους πολύτεκνους. Μένει να φανεί, αν το πακέτο θα περιλαμβάνει και άλλα οικονομικά μέτρα που θα αφορούν το κόστος διαβίωσης για τους νέους γονείς, ενώ από φέτος ισχύουν κι άλλα ευνοϊκά μέτρα για γονείς, όπως το αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η αύξηση των επιδομάτων στο Δημόσιο, αλλά και η προσαύξηση στο επίδομα θέρμανσης.
Το θέμα του κόστους ζωής, συνδυαστικά με τις αρνητικές δημογραφικές προβλέψεις, άλλωστε, αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για το κυβερνητικό επιτελείο που «ακούει» εδώ και μέρες κριτική ότι έχει επικεντρωθεί στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ αυτό που πραγματικά «καίει» τους πολίτες είναι η καθημερινότητά τους.
Η επιστολική και ο γάμος
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, λίγο πριν αναχωρήσει για ένα πυκνό πρόγραμμα οικονομικών και ομογενειακών επαφών σε Νέα Υόρκη και Σικάγου (Τετάρτη-Παρασκευή), θα δώσει το “παρών” στη Βουλή για να μιλήσει κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές που αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία. Ο κ. Μητσοτάκης που άνοιξε αιφνιδιαστικά το θέμα αναμένεται να υπεραμυνθεί της ρύθμισης ως μέσο διευκόλυνσης των εκλογέων και ειδικά των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, ενώ θα αναφερθεί και στις προθέσεις της κυβέρνησης, εφόσον όλα πάνε καλά στις 9 Ιουνίου, να επεκτείνει το μέτρο και στις εθνικές εκλογές.
Από εκεί και μετά, ακολουθεί το απόγευμα της Τρίτης η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου που θα περιλαμβάνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση, αυτή της ενοποίησης Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων από το υπουργείο Δικαιοσύνης που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις. Στη συνεδρίαση, όμως, θα κυριαρχήσει το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο θα περάσει με fast track διαδικασίες και εκτός του γάμου αυτού καθ’ αυτού θα περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων για την αναγνώριση γάμων που έχουν τελεστεί και παιδιών που έχουν αποκτηθεί/υιοθετηθεί στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα γίνονται προσαρμογές ισότητας και στην εργατική νομοθεσία π.χ. γονικές άδειες.
Την Τρίτη, παράλληλα, θα αποκρυσταλλωθεί και το σκηνικό ως προς το πόσα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα έχουν επιφυλάξεις, με τον Μάκη Βορίδη να αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τη στάση του στην ψηφοφορία. Από τα στελέχη του υπουργικού, πιο δύσκολη θεωρείται η περίπτωση της υφυπουργού Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα, η οποία δεν κάμπτεται και είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο αποχώρησής της.
Πηγή: neakriti.gr