Μεζές που την εποχή που παράγεται γάλα και τυρί σερβίρεται σε αφθονία. Ιδανικός για τις ημέρες της Τυρινής, και μάλιστα εδώ προτείνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους. «Προσωπικά προτιμώ τον πρώτο τρόπο, γιατί η στάκα είναι νοστιμότερη όταν είναι πολύ ζεστή», συμβουλεύει η Βαγγελιώ Κασσαπάκη, που μας παραχώρησε τη συνταγή.
5′ προετοιμασία
10′ τηγάνισμα
Σύνολο: 15′
Υλικά
Μερίδες: για 4 μερίδες, ως μεζές
Διαδικασία
1ος τρόπος
- Για να φτιάξουμε τα αυγά με τη στάκα από την Κρήτη, υπάρχουν δυο τρόποι. 1ος τρόπος: Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη στάκα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να βγάλει λίγο από το διαυγές βούτυρό της.
- Τότε σπάμε τα τέσσερα αυγά πάνω στη στάκα, σε λίγη απόσταση μεταξύ τους. Αλατίζουμε ελάχιστα τους κρόκους, γιατί η στάκα είναι αλμυρούτσικη.
- Με ένα κουτάλι βρέχουμε τους κρόκους με βούτυρο που ολοένα και αυξάνεται στο τηγάνι καθώς λιώνει η στάκα, μέχρι να εμφανίσουν μια λευκή μεμβράνη και τα ασπράδια να σφίξουν. Αν χρειάζεται, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι.
- Συχνά, κατά την παρασκευή της στάκας έχει αφαιρεθεί το στακοβούτυρο και έτσι στο τηγάνι μπορεί να μην το δούμε. Τότε προσθέτουμε εμείς λίγο στακοβούτυρο (ή ελαιόλαδο) για να περιχύσουμε τους κρόκους, περίπου 40 γρ.
- Αδειάζουμε προσεκτικά τα αυγά και το υπόλοιπο περιεχόμενο του τηγανιού σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
2ος τρόπος
- Ρίχνουμε στο τηγάνι 40-50 ml στακοβούτυρο (ή ελαιόλαδο) και σπάμε εκεί τα αυγά.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, περιχύνοντας τα αυγά συχνά με το στακοβούτυρο, μέχρι να γίνουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε τα αυγά σε τέσσερα πιάτα.
- Σε κάθε καυτό αυγό ακουμπάμε 1-2 κουτ. σούπας στάκα, που θα μισολιώσει από τη θερμοκρασία, και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σερβίρουμε αμέσως μαζί με ζυμωτό ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.