Σταδιακά μειώνονται χωρίς όμως να γεφυρώνονται οι διαφορές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης που λήγει στο τέλος του χρόνου.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις 15% προβάλλοντας προβάλλοντας ως επιχειρήματα ότι:
Η αύξηση του κατώτατου μισθού σαρωτικά πλησιάζει το 10%
*Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος στην τελευταία επικοινωνία πρότεινε αυξήσεις 10% για δύο έτη από 6% και μονοετή σύμβαση που είχε προτείνει αρχικά, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η διαφορά.
«Ακόμα και να συμφωνήσουμε σε αυξήσεις πάνω από 10% – επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χόντζογλου – δεν θα αποκαταστήσουμε τα εισοδήματα που χάσαμε, όταν μειώθηκαν οι μισθοί μας εν μέσω μνημονίων το 2012. Ωστόσο μετά την έντονη αντίδρασή μας, η ΠΟΞ δεν επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση για ημερήσιο 10ωρο απασχόλησης χωρίς επιπλέον προσαύξηση στην αμοιβή των εργαζομένων που έχει ο τουρισμός και επισιτισμός, με την λήψη ρεπό ή άδειας ή μειωμένου ωραρίου άλλη ημέρα. Επίσης οι νέοι μισθοί που θα συμφωνηθούν θα ισχύουν και για τους εργαζόμενους που προέρχονται από τις εταιρίες ενοικίασης προσωπικού οι οποίοι μέχρι σήμερα αμείβονταν με τον κατώτερο μισθό.
Υποχρεωτικοί ελάχιστοι μισθοί από 792 έως 863 ευρώ
Η κλαδική συλλογική σύμβαση των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό έχει κηρυχθεί με απόφαση του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και σε ξενοδοχεία που δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να υποχρεούνται να την εφαρμόζουν και να καταβάλλουν τους μισθούς που ορίζει η σύμβαση δηλαδή από 792 έως 863 ευρώ.
Εξαιρούνται οι νεοπροσληφθέντες, δηλαδή οι νεοεισερχόμενοι ανειδίκευτοι στον κλάδο που υπάγονται στην Δ΄ Κατηγορία, όσοι δηλαδή προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, οι οποίοι θα μπορούν να αμείβονται για 15 μήνες με 740 ευρώ συν όλα τα επιδόματα που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση.
Διατηρούνται επίσης κομβικά θεσμικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα της επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολούμενων, αλλά και το επίδομα μετεκπαίδευσης στο 10%. Παράλληλα παρέχεται στον εργοδότη η δυνατότητα σε στιγμές φόρτου εργασίας να μην χορηγεί τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) συνεχόμενα, αλλά πάντα εντός του 7ημέρου όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.
Αναλυτικά οι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:
Κατηγορία Α’
Ισχύει για ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρό Α’, μπουφετζή Α’, προϊστάμενο υπνοδωματίων, μάγειρα Α’, τεχνίτη ζαχαροπλάστη.
Βασικός μισθός 863,83 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.404,16 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.247,78 ευρώ.
Κατηγορία Β’
Ισχύει για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου – λινοθήκης, σερβιτόρο τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλο, μπάρμαν, μάγειρα Β’, τηλεφωνητή.
Βασικός μισθός 845,61 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.379,57 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.225,01 ευρώ.
Κατηγορία Γ’
Ισχύει για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, γκρουμ, μάγειρα Γ’, καμαριέρη – καμαριέρα, βοηθό ζαχαροπλάστη.
Βασικός μισθός 828,87 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.356,98 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.204,09 ευρώ.
Κατηγορία Δ’
Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων.
Βασικός μισθός 792,08 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.267,7 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.158,1 ευρώ.
#pgnews