Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, να ανέρχεται στο 16%. Η ομάδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα” πραγματοποιεί βιωματικά εργαστήρια και δράσεις ενημέρωσης για γονείς σε όλη την Κρήτη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με στόχο την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και κοινωνικής τάξης. Τα ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα υψηλά, με ανυπολόγιστες σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Η κ. Μαργαρίτα Γερούκη, εκπαιδευτικός-μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξουαλικής Υγείας, επισημαίνει ότι «η παιδική κακοποίηση μπορεί να προληφθεί. Η έρευνα δείχνει ότι, όταν οι γονείς από το σπίτι και οι εκπαιδευτικοί από το σχολείο ενώνουν δυνάμεις, προκειμένου να δώσουν στα παιδιά τους να καλλιεργήσουν δεξιότητες, να αναδείξουν αξίες που αφορούν το πώς προστατεύουμε το σώμα μας, το πώς δημιουργούμε ασφαλείς και υγιείς σχέσεις με τους άλλους, τότε ξέρουμε ότι γίνονται τα σωστά βήματα για την προστασία των παιδιών».
Μόλις 2 στα 100 περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης καταγγέλλονται στις Αρχές. Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μέσα από την ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών. Η κ. Έλενα Βιταλάκη, μέλος του επιστημονικού και διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξηγεί ότι «ένα παιδί είναι ευάλωτο σε μια ενδεχόμενη κακοποίηση, γιατί δε γνωρίζει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντισταθεί και να πει “όχι” στον θύτη, στον άνθρωπο που θέλει να του κάνει ζημιά.
Η εκπαιδευτική ομάδα της ΑΞΕΠΤ ταξίδεψε τις προηγούμενες μέρες σε όλη την Κρήτη, πραγματοποιώντας βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και ενημερώνοντας γονείς, ένα πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής και πρόληψης από την παιδική κακοποίηση που βασίζεται στο βραβευμένο πρόγραμμα “Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις”.
«Ενώ τα παιδιά έξω από το σχολείο και από το σπίτι δέχονται πολλαπλά μηνύματα πολλές φορές αρνητικά, εμείς, στο σχολείο και στο σπίτι, δύσκολα ανοίγουμε μια σωστή επικοινωνία και μια σωστή συζήτηση με τα παιδιά. Εμείς έχουμε σαν μότο το ασφαλή και ξένοιαστα παιδιά τώρα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενδυναμωθούν οι γονείς τους», παρατηρεί η κ. Γερούκη.
Προϋπόθεση αποτελεί η επικοινωνία γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε με παιδαγωγικές μεθόδους να χτίσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Αυτό που, ωστόσο, κυριαρχεί είναι αποσπασματικές πληροφορίες μέσα από το διαδίκτυο ή από το φιλικό περιβάλλον. Σύμφωνα με την κ. Βιταλάκη, «είναι παραπλανητικά τα περισσότερα απ’ όσα βλέπουν. Δεν υπάρχει μια σωστή καθοδήγηση γιατί δεν έχουν από πουθενά καθοδηγηθεί για το τι είναι σωστό και τι όχι. Πιστεύουν αυτό που βλέπουν, πιστεύουν και τους φίλους τους, οι οποίοι παραποιούν την πραγματικότητα».
Το πρόγραμμα που υλοποιεί η ομάδα της ΑΞΕΠΤ διακρίθηκε το 2019 με το βραβείο αριστείας και καινοτομίας προγράμματος σεξουαλικής εκπαίδευσης, από την παγκόσμια ένωση για τη σεξουαλική υγεία.
Πηγή: neakriti.gr