ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Μόλις βγουν τα εμβόλια, ο ελληνικός τουρισμός θα εκτοξευθεί»

«Οι Ελληνες ξέρουμε να προσφέρουμε πολύ καλή φιλοξενία» και «οι υπηρεσίες που απολαμβάνει κάνεις στην Ελλάδα δεν είναι ακριβές και κυρίως είναι πολύ πιο αναβαθμισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες που μας ανταγωνίζονται», υπογραμμίζει μιλώντας στην «Κ» η Χριστίνα Μήτση, πρόεδρος του ομίλου Mitsis Hotels, ενός από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα αλλά και στη Μεσόγειο. «Για όλους αυτούς τους λογούς είμαι αισιόδοξη για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία», εξηγεί και εκτιμά πως «μόλις βγουν τα εμβόλια, ο τουρισμός θα εκτοξευτεί».

-Πώς εκτιμάτε πως διαμορφώνεται το μέλλον του ξενοδοχειακού κλάδου και των ταξιδιών εν γένει μετά την πανδημία;
-Είμαι πολύ αισιόδοξη για την επόμενη μέρα, πάρα το χτύπημα της πανδημίας. Και είμαι αισιόδοξη γιατί πιστεύω ότι, μόλις βγουν τα εμβόλια, ο τουρισμός θα εκτοξευθεί. Η χώρα μας, τα νησιά μας, οι θάλασσές μας πάντα θα είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Θα μου επιτρέψετε όμως να σας πω πως δεν είναι μόνο η ομορφιά της φύσης. Για μένα είναι και οι άνθρωποι, οι οποίοι δίνουν την ψυχή τους για να προσφέρουν την καλύτερη φιλοξενία στους επισκέπτες μας. Είναι όλα αυτά τα στελέχη των ξενοδοχείων και το προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες, από τη διοίκηση μέχρι το room service, που δουλεύουν καθημερινά και προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες για να διαπρέψει η χώρα μας. Και πιστέψτε με, χωρίς αυτούς η Ελλάδα δεν θα είχε φτάσει τόσο ψηλά στον ανταγωνισμό. Γι’ αυτό και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους εργαζομένους. Οι Ελληνες ξέρουμε να προσφέρουμε πολύ καλή φιλοξενία. Οι υπηρεσίες που απολαμβάνει κάνεις στην Ελλάδα δεν είναι ακριβές και κυρίως είναι πολύ πιο αναβαθμισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες που μας ανταγωνίζονται. Για όλους αυτούς τους λογούς, είμαι αισιόδοξη για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

-Πώς διαμορφώνεται η λειτουργική καθημερινότητα στα δικά σας ξενοδοχεία;

-Καθημερινά υπάρχει μεγάλη έννοια και ανησυχία για τον ιό. Καταλαβαίνετε ότι η ευθύνη μας είναι διπλή όταν υποδεχόμαστε τους πελάτες μας. Γι’ αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε την άνετη και ασφαλή διαμονή τους και παράλληλα πρέπει και οι εργαζόμενοί μας, οι άνθρωποί μας που δουλεύουν στα ξενοδοχεία μας να προστατευτούν από πιθανά κρούσματα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η διάκριση που πέτυχε ο όμιλος Μήτση για το «safe opening» από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του και μετά. Είναι μια λεπτή ισορροπία που καθημερινά πρέπει να τηρείται από όλους, στους χώρους δουλείας και διασκέδασης. Με τακτικούς ελέγχους και κυρίως πολύ μεγάλη προσοχή ώστε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, να μη γίνει διασπορά. Γι’ αυτό και θέλω να πω για ακόμη μία φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό του ομίλου και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν με ασφάλεια τα ξενοδοχεία. Και η οικογένειά μας γνωρίζει τον μεγάλο αγώνα που δίνουν αυτοί οι εργαζόμενοι για να στηρίξουν τα ξενοδοχεία και να προσφέρουν –πάρα τις δυσκολίες– την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που είναι το σήμα κατατεθέν του ομίλου.

-Μετράμε ήδη πέντε μήνες από το ξέσπασμα της κρίσης στον τουρισμό. Πού βρισκόμαστε σήμερα;
-Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο γιατί δειλά δειλά προσπαθούμε να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα, χωρίς πισωγυρίσματα. Μετά το πρώτο σοκ, ήταν μεγάλη επιτυχία που μπορέσαμε και ανοίξαμε τα πρώτα 8 ξενοδοχεία του ομίλου χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ηταν ένας άθλος αυτή η προσπάθεια γιατί στην αρχή όλοι μιλούσαμε για μια χαμένη χρονιά. Οταν επιβλήθηκε το lockdown, κάνεις δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα μπορούσαν να ανοίξουν τα αεροδρόμια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αλλά τελικά καταφέραμε να κρατήσουμε τόσο καλά υγειονομικά μέτρα και να κάνουμε την Ελλάδα έναν από τους πρώτους σε επισκεψιμότητα προορισμούς στην Ευρώπη.

-Αντιλαμβάνονται η πολιτεία και η Ευρώπη πόσο ευρεία στήριξη απαιτεί ο κλάδος;
-Η κυβέρνηση εξασφάλισε πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και μέρος αυτών των χρημάτων θα στηρίξουν και τον ελληνικό τουρισμό ώστε να αποκατασταθεί η ζημία. Χρειαζόμαστε σωστή διαχείριση και εμπνευσμένο σχέδιο. Ολοι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι η μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία της χώρας μας είναι ο τουρισμός. Και επειδή τα προβλήματα του κορωνοϊού δεν θα τελειώσουν φέτος, ας ευχηθούμε ότι κατάλαβαν όλοι οι Ευρωπαίοι ότι οι Ελληνες όταν χρειάζεται έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να πετύχουμε.

-Τι θα ξεχωρίζατε μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα ως θετικό;
-Το θετικό για μένα είναι ότι η Ελλάδα ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή και έγινε παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο για τα μέτρα που πήρε και περιόρισε την εξάπλωση της πανδημίας. Και αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε και σε αυτή τη φάση. Καταφέραμε να προφυλάξουμε τους ανθρώπους μας, τις οικογένειές μας και μια μεγάλη κατηγορία συνάνθρωπων μας που κινδύνεψαν άμεσα το πρώτο διάστημα. Το ένα θετικό φέρνει το άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι, λόγω της σωστής αντιμετώπισης της πανδημίας, φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα έγινε και ακόμη είναι από τους πρώτους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς. Για ακόμη μία φορά αποδείξαμε εμείς οι Ελληνες, που μας λένε ατίθασους, απείθαρχους, πως μέσα στις δυσκολίες γινόμαστε καλύτεροι και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα όσο μεγάλα και αν είναι. Και έτσι πρέπει να κινηθούμε και από εδώ και στο εξής.

-Ποια είναι τα διδάγματα της κρίσης αυτής για τον κλάδο αλλά και για τη χώρα;
-Τώρα καταλαβαίνουν οι περισσότεροι ποσό σημαντικός είναι ο κλάδος του τουρισμού για τη χώρα μας και τι αποδίδει κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία. Φέτος λόγω του κορωνοϊού, με το που επλήγησαν τα ξενοδοχεία, δεκάδες άλλοι επαγγελματίες και μεγάλες επιχειρήσεις ουσιαστικά κατέρρευσαν και άλλες προσπαθούν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται. Η συνεργασία και κατανόηση μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων και του κλάδου εν γένει είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έρχονται.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ