ΕΛΛΑΔΑ

Μόσιαλος: Τα πρώτα εμβόλια κορωνοϊού δεν θα είναι 100% αποτελεσματικά

Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας του LSE κ. Ηλίας Μόσιαλος στο συνέδριο του Economist. Ο καθηγητής ανέφερε ότι «τα εμβόλια, ειδικά η πρώτη γενιά, αποκλείεται να είναι 100% αποτελεσματικά, άρα θα περάσουμε μία μεταβατική φάση, αλλά πολύ πιο ήπια από αυτή που περνάμε τώρα». Τόνισε μάλιστα ότι «η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει και με την ανακάλυψη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, αλλά και με τη συνεχή εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας».

Για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι κινηθήκαμε γρήγορα και λάβαμε «δύσκολα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και γι’ αυτό το σύστημα υγείας άντεξε και δεν είχε μεγάλη πίεση, κέρδισε το χρόνο να αναδιαταχθεί, να αναδιοργανωθεί, στο βαθμό που αυτό βέβαια ήταν δυνατό, έχοντας χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες».

Οι πέντε διαστάσεις για το δημόσια σύστημα υγείας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μόσιαλος στο συνέδριο ανέλυσε τις πέντε διαστάσεις για το δημόσια σύστημα υγείας.

1) Η πρώτη που είναι η δημόσια χρηματοδότηση και όπως είπε αυτό είναι καθαρά πολιτική επιλογή. Το ευχάριστο, πρόσθεσε είναι ότι αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια πολιτική σύγκλιση, η υγεία και ο τομέας της δημόσιας υγείας είναι προτεραιότητα. Επιπλέον, κατά την τοποθέτησή του, ο καθηγητής έδωσε μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση της Δημόσια Υγείας με πέντε καθοριστικές παρεμβάσεις:

  • χρηματοδότηση,
  • στρατηγική,
  • αγορά,
  • παροχή
  • και ρύθμιση των υπηρεσιών υγείας.

2) Άλλο θέμα που έθιξε είναι η στρατηγική σε επίπεδο συστήματος υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, αυτό πρέπει να το κάνει το υπουργείο Υγείας, το οποίο πρέπει να μετασχηματιστεί στο στρατηγικό μηχανισμό καθορισμού των στόχων, των προτεραιοτήτων του συστήματος υγείας.

3) Παράλληλα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι εννοούμε με την αγορά των υπηρεσιών υγείας και αυτός είναι ο τρίτος τομέας. Θεωρητικά, είπε, αυτή τη στιγμή την αγορά την κάνει ο ΕΟΠΥΥ, τον οποίο χαρακτήρισε «παθητικό πληρωτή» υπηρεσιών. Όπως είπε ο καθηγητής, η αγορά δεν βασίζεται σε δεδομένα ποιότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας και αυτό που χρειάζεται είναι μια στρατηγική προσέγγιση στην αγορά αυτών των υπηρεσιών.

4) Τέταρτος τομέας είναι η παροχή των υπηρεσιών υγείας και αυτό αφορά κυρίως τους πολίτες, τους οποίους ενδιαφέρει η πρόσβαση, στις υπηρεσίες υγείας, η ποιότητα και η ταχύτητα της πρόσβασης και η έκβαση των θεραπειών.

5) Αναφέρθηκε επίσης, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χαρακτηρίζοντας το σύστημα «ανεπαρκές». «Είμαστε μια χώρα που έχει μεγάλο αριθμό ειδικών γιατρών και δεν μπορούμε να στήσουμε ΠΦΥ που να στηρίζεται αποκλειστικά στους γενικούς γιατρούς. Επομένως πρέπει να δούμε συμπράξεις και κοινοπραξίες οικογενειακών και ειδικών γιατρών», τόνισε. Παράλληλα ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι χρειάζεται ριζική αναβάθμιση το σύστημα υγείας και βασική προϋπόθεση για να γίνει είναι να υπάρχουν τα σωστά δεδομένα. «Πρέπει να πάμε στην ψηφιακή εποχή, χωρίς αυτά τα δεδομένα καμία στρατηγική παρέμβαση δεν πρόκειται να πετύχει», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ