“Κόπηκαν” τα χαμόγελα των παραγωγών μπροστά στα ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς χθες το απόγευμα, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη σύμφωνη γνώμη, προφανώς, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να… “σπάσει” τη δεύτερη δόση των άμεσων ενισχύσεων αλλά και του “πρασινίσματος” σε… άλλες δύο δόσεις, περικόπτοντας οριζόντια το πολυπόθητο ποσό, κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ο λόγος που έγινε η οριζόντια περικοπή κατά 10% στη βασική ενίσχυση και κατά 5% στο “πρασίνισμα” έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων για νέα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα, και τον κυβερνητικό στόχο, αντί να κόψει τις αιτήσεις, να κόψει προσωρινά τα δικαιώματα των παλιών δικαιούχων και να τους τα επιστρέψει μέχρι τον Φεβρουάριο!
Ο Βαγγέλης Αποστόλου ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στον αγροτικό χώρο όταν το 2016, εκτός από την καθιερωμένη περικοπή του 2% για την τροφοδότηση του Εθνικού Αποθέματος (που λειτουργεί ως “κουμπαράς” για τους νέους δικαιούχους των επιδοτήσεων), είχε προχωρήσει στην παρακράτηση ενός επιπλέον 2%, για να καλύψει τις αιτήσεις των νεοεισερχόμενων γεωργών και των νέων αγροτών. Έκτοτε δεν είχαμε παρακρατήσεις πέραν του 2%, κάτι που έγινε χθες, και μάλιστα το 2% συμπληρώθηκε με ένα επιπλέον 8%…
Έτσι, αντί να εξοφληθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί, έμεινε ένα 10% στη βασική ενίσχυση και ένα 5% στο “πρασίνισμα”, που, σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που επικοινώνησαν με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη, θα καταβληθούν τμηματικά.
«Την ερχόμενη Τετάρτη 23 του μήνα θα επιστρέψουν το 7% και τον Φλεβάρη θα βάλουν το 3% της βασικής. Και αντίστοιχα θα επιστρέψουν και το 5% του “πρασινίσματος”, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη και όσα του ανέφεραν χθες στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης, έχουν παρακρατήσει ένα 10% που θα επιστραφεί κι αυτό ή τον Φεβρουάριο ή τον Ιούνιο, με βάση τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αγωνία για τις πληρωμές
Τα ποσά (πετσοκομμένα με τον τρόπο των οριζόντιων παρακρατήσεων) άρχισαν να πιστώνονται στις 4 το απόγευμα χθες. Να υπενθυμίσουμε ότι το 70% της βασικής ενίσχυσης είχε μπει τον Οκτώβριο. Από χθες το απόγευμα η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης είναι “ορατή” στα ΑΤΜ για τους δικαιούχους παραγωγούς που έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς. Για τους υπόλοιπους παραγωγούς αναμένεται η δυνατότητα είσπραξης των χρημάτων να δοθεί μεθαύριο Δευτέρα, αφού συνηθίζεται “βαλέρ” για όλες τις τράπεζες, πλην της Πειραιώς, η οποία είναι ο φορέας διανομής των επιδοτήσεων.
Ακατάσχετες και αφορολόγητες
Στο μεταξύ, ακατάσχετες και αφορολόγητες θα είναι οι ενισχύσεις των παραγωγών που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με διάταξη που φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εν λόγω διάταξη θα συμπεριληφθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, με την εν λόγω ρύθμιση «οι συγκεκριμένες ενισχύσεις καθίστανται αφορολόγητες, ανεκχώρητες, ακατάσχετες και δε συμψηφίζονται έναντι βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπά τους, ασφαλιστικά ταμεία και πιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα, δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, επισημαίνει την τεράστια σημασία που έχει η συγκεκριμένη διάταξη για τους Έλληνες αγρότες και τονίζει ότι το υπουργείο θα συνεχίσει απερίσπαστο το έργο του στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματός τους με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής τους διαδικασίας.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι τα χρήματα για τον κορωνοϊό, τα λεγόμενα “τριαντάρια”, δίνονται με βάση τα στρέμματα που έχουν σε ελαιώνες οι κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγοί. Και να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι με βάση τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, τα χρήματα (126 εκατ. ευρώ) θα μπουν στα βιβλιάρια των (περίπου 145.000) κατά κύριο επάγγελμα γεωργών μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr