«Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή πρόκληση, είναι αστείο να μας κατηγορεί η Τουρκία για προκλητικές δηλώσεις τη στιγμή που εμείς επαναλαμβάνουμε αυτά που λένε οι Τούρκοι», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, νωρίτερα σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3». «Ουδείς Έλληνας έχει αρθρώσει το παραμικρό ως πρόκληση για την Τουρκία», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο σημείωσε ότι ανατρέχει σε μία «νοοτροπία Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς» και ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να φτιάξει δικούς της κανόνες διανομής, κατανομής και δημιουργίας ζωνών στη θάλασσα.
«Η Τουρκία δεν μπορεί να βρει άκρη με κανέναν πάρα μόνο με τη Λιβύη και αυτό μόνο υπό το καθεστώς εκβιασμού», τόνισε ο κ. Δένδιας και επεσήμανε πως αυτές οι κινήσεις αποτελούν εστία εντάσεων και τριβών αλλά δεν καθιστούν την Τουρκία πιο πλούσια.
«Η Τουρκία στη σχέση της με τη Λιβύη έχει κάνει ένα λάθος, το οποίο υποθηκεύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για μια σειρά ετών», υπογράμμισε. Ανέφερε, δε, πως ήταν γνωστό ότι η Τουρκία θα προχωρούσε σε περαιτέρω ενέργειες με τη Λιβύη και αυτό φαίνεται από τον χρόνο των αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας, που μέσα σε ένα 24ωρο είχε καταδικάσει την υπογραφή της συμφωνίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ουδείς έχει διάθεση να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα, αντιθέτως η Ελλάδα πάντα χρησιμοποιούσε τη θάλασσα ως προώθηση του πολιτισμού όλων των λαών. «Η Τουρκία, όμως, έχει μία φοβική αντίληψη ή μία αντίληψη ότι πρέπει να κυριαρχήσει σε όλα», συμπλήρωσε.
Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που στηρίζει ανοιχτά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και έχει προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τείνει χείρα βοήθειας στη γειτονική χώρα.
Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί, όμως καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να μετατρέψει την Ελλάδα σε υποτελή, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, ο οποίος επεσήμανε πως η Τουρκία πρέπει από μόνη της να επιθυμεί την ευρωπαϊκής προοπτική της και να το δείξει με τις πράξεις της. Αυτήν τη στιγμή η αντίληψή της περί κράτους δικαίου είναι εντελώς αντίθετη από αυτήν της ΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιο.
Αναφορικά με το πρόσφατο ταξίδι του στο Κίεβο, ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε πως υπάρχει από την πλευρά της Ουκρανίας μία αισιοδοξία, όμως αντιλαμβάνονται το μέγεθος της πρόκλησης.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του την περασμένη Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, το Κίεβο υπέστη πυραυλική επίθεση από επτά πυραύλους κρουζ, εκ των οποίων οι τέσσερις καταρρίφθηκαν. Σημείωσε πως η ουκρανική πλευρά υποσχέθηκε ότι θα στείλει ένα μέρος του πυραύλου για να μείνει στο υπουργείο Εξωτερικών και να θυμίζει την ιδιαιτερότητα αυτής της επίσκεψης.
Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η κυβέρνηση κλήθηκε να λύσει προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και προσπαθεί να μη σκιαστεί αυτή η προσπάθεια από το προεκλογικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαφαίνεται.
«Η χώρα έχει δημιουργήσει κατανοήσεις ευρύτερες από ό,τι είχε ποτέ στην ιστορία της», τόνισε και πρόσθεσε: «Ουδεμία κυβέρνηση έχει υπογράψει στην ιστορία του ελληνικού κράτους μεγαλύτερο αριθμό διμερών και πολυμερών συμφωνιών».
Τέλος, αναφορικά με την επέκταση της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια επεσήμανε ότι το πότε, το πού και πώς θα το αποφασίσει η κυβέρνηση τη στιγμή που θα κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντά της.
«Είναι μονομερές, μη διαπραγματεύσιμο προνόμιο μας», υπογράμμισε και σημείωσε πως δεν θα το κάνουμε ως αντίδραση σε κίνηση κάποιου άλλου.
Πηγή: neakriti.gr