Χωρίς τον προσωπικό αριθμό πολίτη θα εκδίδονται οι νέες ταυτότητες, τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2023. Ο προσωπικός αριθμός εξαγγέλθηκε ως μια νέα μεταρρύθμιση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει στόχο την ταυτοποίηση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών τους.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκκρεμεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος στο οποίο θα καθορίζονται παράμετροι στη διαδικασία της έκδοσης αυτού του αριθμού, καθώς και να ρυθμιστούν ζητήματα διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών του Δημοσίου. Ωστόσο κρίθηκε ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων έπρεπε να προχωρήσει, ακόμη και χωρίς να έχουν λυθεί αυτές οι εκκρεμότητες, γιατί η Ελλάδα είχε δεχθεί πιέσεις και προειδοποιήσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές για τις πολυετείς καθυστερήσεις.
Στις νέες ταυτότητες που θα εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο έχει προβλεφθεί να υπάρχει κενός χώρος στην πίσω πλευρά, στον οποίο θα μπορεί να τυπωθεί αργότερα και ο προσωπικός αριθμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες που θα αποκτήσουν άμεσα νέες ταυτότητες θα προσέρχονται εκ νέου στα αστυνομικά τμήματα και θα τυπώνεται σ’ αυτές ο προσωπικός αριθμός τους ατελώς, όταν θα είναι πλέον διαθέσιμος.
Όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν και από κυβερνητικά στελέχη, ο προσωπικός αριθμός θα αντιστοιχεί στον ΑΦΜ στον οποίο θα προστίθενται και τρία νέα στοιχεία. Ο πολίτης θα έχει την ευχέρεια επιλογής τους. Ο προσωπικός αριθμός θα αποδίδεται μία φορά σε κάθε πολίτη που δικαιούται ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ και δεν θα μεταβάλλεται, σύμφωνα με το Kathimerini.gr.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διευκρινίσει ότι οι πολίτες όλης της χώρας θα μπορούν να προσέρχονται κατόπιν ραντεβού στα αστυνομικά τμήματα από την 25η Σεπτεμβρίου 2023 για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Η διαδικασία θα γίνεται στα πρότυπα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας COVID-19. Τα φορητά κλιμάκια θα εξυπηρετήσουν κρατουμένους, νοσηλευομένους, υπερήλικες και ΑμεΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.
Η έκδοσή τους έπρεπε να προχωρήσει, ακόμη και χωρίς να έχουν λυθεί κάποιες εκκρεμότητες, γιατί η Ελλάδα είχε δεχθεί πιέσεις και προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. για τις πολυετείς καθυστερήσεις.
Με παράβολο 10 ευρώ
Το κόστος έκδοσης της νέας ταυτότητας θα καταβάλλεται με ηλεκτρονικό παράβολο του Δημοσίου ύψους 10 ευρώ. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν τη φωτογραφία που απαιτείται στα αστυνομικά τμήματα, χωρίς πρόσθετο κόστος.
Ο συνολικός χρόνος που θα απαιτείται από την ημερομηνία αίτησης μέχρι την παραλαβή θα κυμαίνεται στις επτά ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η διάρκεια ισχύος της ταυτότητας θα είναι 10 έτη.
Οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν από τις 3 Αυγούστου 2026. Οπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το σημερινό δελτίο ταυτότητας, που εκδίδεται με τη μορφή που γνωρίζουμε από το 1961, αλλάζει με την έκδοση ενός από τα πλέον σύγχρονα δελτία ταυτότητας, με ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας – μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ).
Πρόκειται για τα αρχικά διεθνούς όρου ασφαλείας Machine Readable Zone (στα ελληνικά: μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη). Είναι η γραμμή κώδικα πληροφοριών που βλέπουμε και σήμερα σε όλα τα ελληνικά διαβατήρια, ακριβώς κάτω από τα στοιχεία του πολίτη.
«Τα σημερινά δελτία ταυτότητας υπολείπονται των σύγχρονων δεδομένων ασφαλείας και είναι ευκολότερο να πλαστογραφηθούν από εγκληματικές οργανώσεις», τονίζεται από το υπουργείο.
Πηγή: neakriti.gr