Στο σημείο μηδέν βρίσκεται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με τους γιατρούς να κρούουν επανειλημμένα τον “κώδωνα” του κινδύνου, χωρίς αποτέλεσμα. Η Παθολογική Κλινική βρίσκεται στα όρια του γκρεμού, καθώς έχει μείνει με έναν επιμελητή και βασίζεται στα περίφημα “εντέλλεσθε”.
Έρχονται γιατροί από το Ηράκλειο για να καλύψουν τις ελλείψεις, ανοίγοντας ουσιαστικά άλλες “τρύπες” στα νοσοκομεία, απ’ όπου μεταφέρονται, και αναλαμβάνοντας στο Ρέθυμνο καθημερινά διαφορετικά περιστατικά. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν πλήρη εικόνα των ασθενών και της αγωγής που ακολουθείται, και βεβαίως να μην μπορούν να εγκλιματιστούν, αφού συνεχώς αλλάζουν.
Καθημερινά έρχονται νέες παραιτήσεις γιατρών που δεν μπορούν να διαχειριστούν πια τις υπερεφημερίες και τις ελλείψεις των κλινικών, ενώ παράλληλα ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί έχουν ήδη αρχίσει να αποφεύγουν το Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο, αφού συχνά αναγκάζονται να αναλάβουν εξ ολοκλήρου στην πλάτη τους ένα παθολογικό ΤΕΠ.
Τραγικές ελλείψεις
Λόγω των ελλείψεων, ο ένας επιμελητής που θα εφημερεύει στα Επείγοντα μπορεί να κληθεί σε περιστατικό στο χειρουργικό ΤΕΠ, και εάν ταυτόχρονα παρουσιαστεί και δεύτερο περιστατικό, θα πρέπει να το αναλάβει ο ειδικευόμενος ή ο αγροτικός γιατρός.
Η αγροτική γιατρός Μαρία Ειρήνη Φραδέλη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μου έχει τύχει στη μέση της διαδρομής να πάθει ανακοπή ο ασθενής από μαζική αιμορραγία και τον γύρισα πίσω στο νοσοκομείο. Δεν υπήρχε γαστρεντερολόγος και έβαλαν εμένα, την 5 μηνών αγροτικό, να διακομίσω το περιστατικό και τον γύρισα πίσω τον άνθρωπο».
«Χάνονται ανθρώπινες ζωές»
Ο πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης, αναφέροντας πως χάνονται ανθρώπινες ζωές σε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν οι γιατροί για να κρατήσουν το νοσοκομείο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ό,τι δουλεύει τώρα στο Σύστημα Υγείας, δουλεύει για δύο λόγους: πρώτον, λόγω των ατέλειωτων, επικίνδυνων και ανήθικων μετακινήσεων των γιατρών, και δεύτερον, λόγω του εξαναγκασμού σε υπερωριακή εργασία των λιγοστών που έχουν απομείνει».
Οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν στείλει αμέτρητες επιστολές και έχουν επιστήσει την προσοχή των αρμοδίων στην επικινδυνότητα της κατάστασης, η οποία επιδεινώνεται ραγδαία, αλλά, όπως τονίζουν, η Περιφέρεια και το κράτος κωφεύουν απέναντι στις εκκλήσεις τους, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των ίδιων αλλά και των πολιτών.
Κλείνουν τακτικά και απογευματινά ιατρεία στο Βενιζέλειο
Στο σημείο μηδέν βρίσκεται το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στο ιατρικό προσωπικό. Όπως αποφάσισαν σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι γιατροί του νοσοκομείου, εξαιτίας των εν λόγω ελλείψεων από τις 15 Οκτωβρίου “κλείνουν” τα τακτικά αλλά και τα απογευματινά ιατρεία, καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία αρκετών κλινικών του νοσοκομείου!
«Τα πράγματα είναι δραματικά και φοβάμαι πλέον ότι είναι μη αναστρέψιμα», δήλωσε με νόημα στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου Αλέξανδρος Καφετζάκης. Εξάλλου, σύμφωνα με γιατρούς του νοσοκομείου, οκτώ κλινικές λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας!
Αυτό επεσήμανε ο χειρουργός και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών του Βενιζελείου κ. Γιώργος Κωστάκης, κάνοντας λόγο για τις εξής κλινικές: Αναισθησιολογική, Ουρολογική, Χειρουργική, Ορθοπεδική, Α’ Παθολογική, ΩΡΛ κ.ά. Εξάλλου, οι γιατροί άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης με βουλευτές, υποψήφιους περιφερειάρχες Κρήτης και υποψήφιους δημάρχους Ηρακλείου.
Στις ελλείψεις που υπάρχουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, και οι οποίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης. Σύμφωνα με τον κ. Συντυχάκη, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο ελλείψεων, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας. Ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε παραίτηση.
Ωστόσο, στον “αστερισμό” των ελλείψεων βρίσκονται, μεταξύ άλλων, και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, στο ΠΑΓΝΗ υπάρχουν 600 κενές θέσεις εργασίας, ενώ δεν λειτουργούν τρεις κλίνες ΜΕΘ. Επίσης, συνολικά 3.997 ασθενείς βρίσκονται στις λίστες αναμονής για χειρουργείο, ενώ 20.000 μέρες ρεπό και αδειών οφείλονται στους εργαζόμενους!
Εξάλλου, στο Νοσοκομείο Σητείας η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με έναν παθολόγο. Η κατάσταση, πάντως, δεν είναι καλύτερη στα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου Σητείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, εκεί υπηρετούν μόνο δύο ορθοπεδικοί, ένας ακτινολόγος και δύο αναισθησιολόγοι.
Πηγή: neakriti.gr