ΚΡΗΤΗ

Νέοι σεισμοί στην Κρήτη τα ξημερώματα – Η “εξήγηση” που δίνει γεωλόγος

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα ανοιχτά της Νότιας Κρήτης και συγκεκριμένα νότια των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα ξημερώματα και συγκεκριμένα στις 05.12 το πρωί της Τετάρτης, νέος σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε 76  χιλιόμετρα ΝΝΑ της Ιεράπετρας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 7,4 χιλιόμετρα.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα , και συγκεκριμένα στις 10.09 το βράδυ της Τρίτης καταγράφηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 105 χιλιόμετρα Νότια της Ιεράπετρας, με εστιακό βάθος τα 3 χιλιόμετρα.

Και η περιοχή της Άρβης σε ρυθμούς Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα στις 04.06 τα ξημερώματα καταγράφηκε σεισμός, μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 109 χιλιόμετρα Νότια της Άρβης και με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Ενώ νωρίτερα στις 11.12 το βράδυ της Τρίτης, υπήρξε σεισμός, μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 78,9 χιλιόμετρα Νότια της Άρβης και με εστιακό βάθος τα 20,9  χιλιόμετρα.

Η εξήγηση απο γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ. Χαράλαμπο Φασουλά:

Αν και επιφανειακοί, οι μετασεισμοί αυτοί δε γίνονται κατά κανόνα αισθητοί και ο λόγος είναι η απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές στον Νότο της Κρήτης. Το γεγονός ότι πρόκειται για μετασεισμούς έστω και τόσες μέρες μετά τον κύριο σεισμό προκύπτει από τα χαρακτηριστικά των δονήσεων αυτών και κυρίως του ισχυρότερου που προκάλεσε και αίσθηση λόγω μεγέθους.

Όπως μας εξήγησε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, όλοι οι σεισμοί που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες έχουν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με μικρές μόνο διαφοροποιήσεις στα επίκεντρα και τα βάθη, διαφορές που είναι αναμενόμενες λόγω της παραμόρφωσης των πετρωμάτων που προκάλεσε ο κύριος σεισμός της 2ας Μαΐου. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η γένεση μετασεισμών στην περιοχή, σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα, καθώς η πίεση που δημιούργησαν τα 6,6 ρίχτερ συνεχίζει να μεταφέρει την ενέργεια που εκλύθηκε σπάζοντας ουσιαστικά νέα κομμάτια πετρωμάτων που δημιουργούν τους σεισμούς.

Το καλό είναι ότι οι σεισμοί σημειώνονται στο ίδιο σημείο και δεν έχουν μεταφερθεί ούτε πιο βαθιά ούτε προς το όριο των πλακών. Όσον αφορά στο γεγονός ότι έχουν περάσει τόσες μέρες από τον πρώτο ισχυρό σεισμό και το μικρό τσουνάμι της 2ας Μαΐου, ο δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς μάς εξήγησε ότι είναι επίσης δικαιολογημένο, καθώς μετασεισμοί, όπως έχει αποδειχτεί πλείστες όσες φορές και στο πρόσφατο παρελθόν, μπορούν να σημειωθούν ακόμα και δύο μήνες μετά την κύρια δόνηση. Πέραν τούτου, όσο πιο επιφανειακός είναι ένας σεισμός, τόσο περισσότερους μετασεισμούς μπορεί να δώσει.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ