Μερικοί οδηγοί, απελπισμένοι από το γεγονός ότι δεν έχουν που να αφήσουν το αυτοκίνητό τους το βράδυ, καταλήγουν να κρατούν μια «δεσμευμένη» θέση στάθμευσης χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα και μη γνωρίζοντας ότι μπορεί να καταλήξουν να έχουν προβλήματα με το νόμο.
Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ορισμένοι οδηγοί αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση στάθμευσης έξω από το σπίτι τους. Και το κάνουν, είτε τοποθετώντας εμπόδια στο οδόστρωμα ή ακόμα τοποθετώντας πινακίδες «No Parking» που βρίσκουν στην αγορά.
Στόχος των συγκεκριμένων οδηγών είναι να μην επιτρέψουν σε άλλον να παρκάρει το αυτοκίνητό του εκεί, αλλά ξεχνούν ότι αυτή η τακτική τιμωρείται από το νόμο.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.
Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά από την γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.
Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτήσια μας είναι δημόσιος και όποιος δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω διάταξη τιμωρείται σύμφωνα με τον K.Ο.Κ. με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για αυτόν που έχει βάλει παράνομα πινακίδα «No Parking» χωρίς να τη δικαιούται ή να μην έχει πάρει άδεια από τον Δήμο και την Τροχαία. Για να παρθεί μια τέτοια άδεια, θα πρέπει να κατατεθεί το αρχιτεκτονικό σχέδιο της οικοδομής, να επιβεβαιωθεί η νομιμότητα του αιτήματος, να πάρει αριθμό αδείας και να εγκριθεί από την τροχαία. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι παράνομη η τοποθέτησή της.
Πηγή: carandmotor.gr