Η μουστάρδα είναι μια σκούρα κίτρινη αλοιφή που χρησιμοποιείται ως δριμύ, καυτερό καρύκευμα.
Η μουστάρδα γνωστή για την ενίσχυση της γεύσης με βάση το κρέας, είναι ένα αρκετά δημοφιλές καρύκευμα. Παρασκευάζεται από καλά αλεσμένους, συχνά απολιπασμένους σπόρους σιναπιού, αναμειγμένους σε αιώρημα νερού, ξυδιού, αλατιού, λαδιού και μερικών άλλων μπαχαρικών, όπως πιπέρι, γαρύφαλλο, κορίανδρο, κουρκούμα, πιπερόριζα, πάπρικα κ.
Νομίζεις όμως ότι η μουστάρδα κάνει μόνο για να το φαγητό;
Κάνεις λάθος! Η μουστάρδα έχει και άλλες χρήσεις τις οποίες εμείς ψάξαμε βρήκαμε και θα σου τις παρουσιάσουμε.
Μουστάρδα σε εναλλακτικές χρήσεις
Για τον Πονόλαιμο
Mπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακούφιση του λαιμού. Ανακατέψτε τη μουστάρδα με λίγο χυμό λεμονιού, μια κουταλιά της σούπας αλάτι, μια κουταλια μέλι και μισό φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφήστε το διάλυμα για περίπου 10 λεπτά. Κάντε γαργάρες με το μείγμα.
Κάηκες; Βάλε μουστάρδα
Αν έχεις καεί από κάποιο ζεστό σκεύος την ώρα που μαγειρεύεις μπορείς να βάλεις μουστάρδα. Θα ανακουφίσει την περιοχή και θα την δροσίσει.
Για βρόμικα μπουκάλια
Bάλτε λίγη μουστάρδα μέσα στο μπουκάλι στη συνέχεια, προσθέστε ζεστό νερό. Ανακαινείστε καλά τη φιάλη. Και ξεπλύνετε Η δυσωδία απο το μπουκάλι θα φύγει αλλά και σε αλλα αντικείμενα που εχουν μυρωδιές βρώμας
Καθαρίζει τις κατσαρόλες και κάνει τα ασημικά να λάμψουν
Για να κάνεις αυτά τα δύο θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μουστάρδα σε σκόνη και όχι σε μορφή κρέμας. Τρίψε, λοιπόν, τα λερωμένα σου σκεύη ή τα λερωμένα σου ασημικά καλά με ένα βαμβακερό πανί και σε λίγα μόνο λεπτά θα δεις τα σκεύη και τα ασημικά σου αντίστοιχα να λάμπουν λες και είναι καινούργια.
Για Αποσυμφορητικό στήθους
Tρίψετε λίγη μουστάρδα στο στήθος σας. Τοποθετήστε απο πάνω ένα πανί, εμποτισμένο σε ζεστό νερό Μέσα σε λίγα λεπτά, θα νιώσετε καλύτερα. Κάντε το ίδιο στην την πλάτη σας και αν έχετε ιγμορίτιδα, στο μέτωπό σας.
Μάσκα ομορφιάς για αφυδατωμένο δέρμα
Η μουστάρδα είναι η τέλεια συνταγή ακόμα και για εσένα που έχεις αφυδατωμένο και ταλαιπωρημένο δέρμα. Ανακάτεψε μουστάρδα με ελαιόλαδο πέρνα με αυτό το μείγμα τις ταλαιπωρημένες και αφυδατωμένες περιοχές και στη συνέχεια ξέπλυνε καλά με αρκετό χλιαρό νερό.
Ενα χαλαρωτικό μπάνιο
Aθλητές και οι ηλικιωμένοι συχνά διαμαρτύρονται για δυσκαμψία στους μύες τους. Προσθέστε λίγα αλάτα και μουστάρδα στο νερό του μπάνιου σας.Η μουστάρδα θα ενισχύσει τις θεραπευτικές επιδράσεις της χημικής ένωσης, απαλλάσσοντάς σας από τους πόνους των μυών
Ανακούφιση για τα κουρασμένα πόδια, την οσφυαλγία, αθρίτιδα, διάστρεμμα
Ανακατέψτε δύο κουταλιές μουστάρδα με ζεστό νερό Ενυδατώστε τα πόδια σας στο διάλυμα για περίπου μισή ώρα, χρόνος που είναι αρκετός για να ηρεμισει ο πονος απο το πόδια
Στον κήπο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ουσίες που απελευθερώνονται από τον σπόρο της λευκής μουστάρδας πάνω στο χώμα μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη των ζιζανίων και άλλων φυτών. Φυτέψτε μια χούφτα σπόρους μουστάρδας κοντά στα φυτά σας
Μαλλιά
Κάνει καλό στα μαλλιά και αντικαθιστά την μαλακτική κρέμα. Το λάδι που περιέχει η μουστάρδα μπορεί κάλλιστα να γίνει το νέο σου conditioner. Για να έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στα μαλλιά σου κάνε μάσκα μουστάρδας. Ρίξτε μια γενναιόδωρη ποσότητα στην παλάμη σας. Και καντε στα μαλλιά σας μασάζ.Άσε την να δράσει για τουλάχιστον μία ώρα και μετά λούσου κανονικά
Η μουστάρδα στην αρχαία Ελλάδα
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Βοτανικό Συμβούλιο, μερικές από τις πρώτες καταγεγραμμένες χρήσεις της μουστάρδας ως φάρμακο μπορούν να βρεθούν στο Περί ύλης ιατρικής. Το βιβλίο αυτό, που γράφτηκε από τον Έλληνα γιατρό, Διοσκουρίδη τον Πεδάνιο, είναι ένα έργο πέντε τόμων που καλύπτει 600 φυτά και 1000 φάρμακα που παρασκευάζονται από αυτά. Ο Διοσκουρίδης έγραψε για πολλά παρασκευάσματα από τα διάφορα είδη μουστάρδας. Ένα από αυτά ήταν ένα είδος λαδιού που φτιάχνεται από σπόρους μουστάρδας και ονομάζεται «σιναπέλαιο». Αυτό, σύμφωνα με τις αναφορές του, υποστήριζε ότι ήταν μια καλή θεραπεία για “ασθένειες μεγάλης διάρκειας, αντλώντας τα προβληματικά υγρά από βαθιά το εσωτερικό του οργανισμού”.
Το φυτό της μουστάρδας είχε αρκετά αποσπάσματα αφιερωμένα σε αυτό. Ο Διοσκουρίδης απαριθμεί ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, που κυμαίνονται από την επούλωση τραυμάτων έως την ανακούφιση των πονοκεφάλων και την ανακούφιση του πόνου των ματιών. Στην πραγματικότητα, ο Διοσκουρίδης δεν είχε τίποτε άλλο παρά μόνο θετικά να πει για μουστάρδα. Ο ίδιος μάλιστα παρομοίαζε τη δύναμη των σπόρων μουστάρδας με το σκόρδο και το κρεμμύδι, δηλώνοντας ότι «οι ιδιότητες αυτών είναι τόσο παρόμοιες στη φύση που δεν πρέπει να διαχωρίζονται».
#pgnews