Με προβλήματα κλείνει και το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στη δυτική Κρήτη.
Παρότι οι τρεις πρώτες φάσεις ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και με το αναγκαίο προσωπικό να προσλαμβάνεται στην ώρα του, η τέταρτη και πιο κρίσιμη φάση, σε πολλές περιοχές των Χανίων, δεν έχει ακόμη αρχίσει λόγω έλλειψης φαρμάκων!
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Χρύσα Μακράκη-Χαριτάκη, «έγιναν κάποιοι ψεκασμοί στο βόρειο τμήμα του Αποκόρωνα, αλλά σταμάτησαν, ενώ σε άλλες περιοχές δεν έχει δοθεί εντολή για ψεκασμούς καθώς δεν ευνοούν ο αέρας και η υγρασία. Είμαστε εν αναμονή της αποστολής φαρμάκων και μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα προχωρήσει και η τέταρτη φάση».
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου η δακοπροσβολή ήταν αδύνατο να ελεγχθεί σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές των Χανίων, όπου οι παραγωγοί εκφράζουν φόβους για επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιολάδου.
Ο ερευνητής και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, καλλιεργητής ο ίδιος, περιγράφοντας την κατάσταση στην Κίσσαμο τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του δάκου», υπογραμμίζοντας ότι οι δολοματικοί ψεκασμοί θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί.
Σε πολλές περιοχές, οι ελαιοπαραγωγοί καταφεύγουν σε καλύψεις των καλλιεργειών τους με ξεπερασμένες μεθόδους.
«Αυτό που βλέπω εγώ, τουλάχιστον στην περιοχή της Κισσάμου, είναι ότι ο κόσμος έχει πανικοβληθεί. Γνωρίζει ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος πληθυσμός του δάκου. Άρχισαν τις καλύψεις, καθένας όπως νομίζει.
Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Και όταν ο παραγωγός νομίζει ότι θα χάσει την παραγωγή του, κάνει κινήσεις που δεν είναι οι ενδεδειγμένες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρτζουλάκης.
Ο ίδιος εξήγησε ότι, λόγω της μη έγκαιρης δακοκτονίας και σύμφωνα με τους ειδικούς, πλέον η λύση για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς δεν είναι οι δολωματικοί ψεκασμοί, αλλά οι καλύψεις, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να γίνονται κατόπιν οδηγιών από εντομολόγους και γεωπόνους.
«Ο δάκος δεν περιμένει τη γραφειοκρατία»
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, είναι θέμα χρόνου η αποστολή των φαρμάκων για την τέταρτη φάση των ψεκασμών. Ωστόσο, λόγω της αύξησης του πληθυσμού του δάκου, γεωπόνοι και ερευνητές εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα μιας καθυστερημένης επέμβασης. Ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς κ. Χαρτζουλάκης, θέλοντας να αναδείξει τη διάσταση του προβλήματος της καθυστερημένης επέμβασης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο δάκος δεν περιμένει ούτε τη γραφειοκρατία να πάρει αποφάσεις και ούτε λειτουργεί με βάση διαταγές και εγκυκλίους. Η ζημιά γίνεται».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr