Στο… παρά πέντε της ελαιοκομιδής, ο δάκος έφερε την καταστροφή. Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν έγκαιρα, όμως τα κονδύλια δεν έφτασαν μέχρι τέλους, έτσι και ήρθε το τέλος της αισιοδοξίας για το φετινό ελαιόλαδο. Σημειώνονται υψηλές οξύτητες, ενώ 7 κιλά ελαιοκάρπου αποδίδουν ένα μόλις κιλό ελαιολάδου. Ο ΕΛΓΑ σφυρίζει αδιάφορα και οι αγρότες ζητούν αλλαγή του νομικού καθεστώτος, έτσι ώστε να αποζημιώνονται από την υπηρεσία που τόσες εισφορές εισπράττει.
Απαρηγόρητοι λοιπόν είναι οι ελαιοπαραγωγοί, που ενώ αρχικά προδιαγραφόταν μια καλή ελαιοκομική περίοδος, εντέλει ο δάκος κατέστρεψε τη σοδειά. Οι ψεκασμοί σταμάτησαν και επίσημα και σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες υγρασίας τα πρωινά και ζέστης τα μεσημέρια, η παραγωγή αποδεκατίστηκε από τον δάκο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτοδιοικητικοί της Κρήτης έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη επί του θέματος.
Στην κεντρική Κρήτη, τα σοβαρότερα προβλήματα διαπιστώνονται στο βόρειο Ηράκλειο, όπου οι ελιές που ήταν καλά ενυδατωμένες έπεσαν θύμα του δάκου, ενώ στο Ρέθυμνο, στην ποικιλία της χοντρολιάς, η καταστροφή ξεπερνά το 50% και ακολουθούν οι τσουνάτες και οι κορωνέικες, με τους αγρότες να συλλέγουν βεβιασμένα τον ελαιόκαρπο για να μαζέψουν τα “σπασμένα”, με τις όποιες συνέπειες.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για παραγωγή 50 χιλιάδων τόνων. Τώρα θα διασωθεί το μισό της παραγωγής. O ΕΛΓΑ, παρόλο που πληρώνεται, δε χορηγεί αποζημιώσεις και οι παραγωγοί ζητούν να αλλάξει αυτή η κατάφωρη αδικία με νομοθετική ρύθμιση.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr