Αν δεν έχετε ακόμα διασχίσει τις πύλες της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου για να δείτε την έκθεση “Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου”, πρέπει να το κάνετε άμεσα. Κυρίως γιατί θα σας γεννηθεί η διάθεση να πάτε και να ξαναπάτε για να ταξιδέψετε στον χώρο και τον χρόνο μέσα από τις μοναδικές δημιουργίες του Κρητικού καλλιτέχνη και να ξεδιψάσετε με τη μαγεία της τέχνης του…
Εκεί θα ανακαλύψετε όχι μόνο τα έργα- “σταθμούς” στην καλλιτεχνική του πορεία που φιλοτέχνησε στους βασικούς – γεωγραφικά πια – σταθμούς της ζωής του, Ηράκλειο, Βενετία, Ρώμη και Τολέδο, μέσα από αντίγραφα υψηλής ποιότητας που έχουν αναπαραχθεί πιστά με τη βοήθεια της σύγχρονης εικαστικής τεχνολογίας, αλλά και τα τεκμήρια της αρχαιότητας που λειτούργησαν ως πηγές έμπνευσης τόσο για τον ίδιο όσο και για άλλους καλλιτέχνες της εποχής του.
Μέσα από αυτή την άμεση, με την απευθείας επαφή με ελληνορωμαϊκά αριστουργήματα, αλλά και έμμεση μέσω άλλων μαέστρων της τέχνης που επηρεάστηκαν από τα αρχαία έργα, έμπνευση, ο Θεοτοκόπουλος “συνομιλεί” με το παρελθόν χαράσσοντας τους δρόμους του δικού του παρόντος, μέχρι εκείνους του μέλλοντος, με έργα αφετηρίας που προέρχονται από τις βυζαντινές παρακαταθήκες του, τα οποία φιλοτέχνησε στην Κρήτη, τα πλέον ώριμα που αποκαλύπτουν το μεγαλείο του μανιερισμού του και τα πιο σύγχρονα, όπως “η Θεία Επίσκεψη”, που ενέπνευσαν μεταξύ άλλων Πικάσο και Σεζάν.
Η εμπειρία αυτής της έκθεσης, που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, είναι μεθυστική! Ο χώρος υποβλητικός, τα έργα “ζωντανά” σε βαθμό που τα χρώματα μοιάζουν λες και μόλις έχουν περάσει από την παλέτα του Γκρέκο στον καμβά, κι οι αποτυπώσεις τόσο πιστές που μπορείς ακόμα και να ακολουθήσεις τις πινελιές πάνω στο πανί και να διακρίνεις μοναδικές λεπτομέρειες.
Η αριστοτεχνική “σκηνογραφία” μέσα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με τη συνύπαρξη των πηγών έμπνευσης και των έργων του Θεοτοκόπουλου μετατρέπεται σε πηγή γνώσης χάρη στα συνοπτικά αλλά περιεκτικά κείμενα και την εικονογράφηση, ενώ ο φωτισμός καταδεικνύει τα εκθέματα καθηλώνοντας ταυτόχρονα τον επισκέπτη, επιτρέποντας στον χώρο της Βασιλικής να “λειτουργήσει” με τη δική του επιπρόσθετη μαγεία. Έχει δοθεί τόσο προσοχή στη λεπτομέρεια, που ακόμα και η μουσική που ακούγεται έχει γραφτεί ειδικά για τα έργα.
Σε συνεργασία με τη διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο δρ. Κορίνα Βουγιούκα και τον συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο, η δημιουργία “ηχοτοπίων” συνοδεύει τα εκθέματα δημιουργώντας μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, στην οποία βυθίζεσαι καθώς ταξιδεύεις στον χρόνο, την ιστορία και την πινελιά του Greco.
Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με τρόπο που να είναι ακόμα πιο φιλικός σε ΑμεΑ, καθώς έχει προβλεφθεί να κρατιέται σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο ο άξονας του οπτικού πεδίου, ώστε τα άτομα με κινητικά προβλήματα που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια να έχουν καλύτερη πρόσληψη της εικόνας.
Η εμπειρία συμπληρώνεται από την ξενάγηση σε Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά μιας νεαρής ιστορικού τέχνης, της κ. Δάφνης Κρέμα, που ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της έμπνευσης και επαναδιατύπωσης των αρχαίων φορμών από τον Γκρέκο, με τρόπο που μαγεύεσαι από τον πλούτο των γνώσεών της και τη γλαφυρή περιγραφή της.
Και κάτι ακόμα σημαντικό, ειδικά για τους καιρούς που ζούμε, αποτελεί το γεγονός ότι η έκθεση είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Είναι ενδεικτικό ότι ειδικά για την έκθεση, που επιμελήθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο η ιστορικός τέχνης κ. Ιάνθη Ασημακοπούλου, παραχωρήθηκαν οι ψηφιακές αναπαραγωγές έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από κορυφαία μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως εκείνα του Τολέδου, του Πράδο της Μαδρίτης, του Βατικανού, της Νέας Υόρκης, της Ρώμης, της Φλωρεντίας, της Οξφόρδης, κ.ά. H έκθεση, με τίτλο “Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου”, θα διαρκέσει έως και τις 6 Οκτωβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, και μια που ο χρόνος που απομένει είναι λίγος – εκτός και αν δοθεί παράταση – πρέπει να σπεύσετε για να δείτε από κοντά το μοναδικό αυτό γεγονός.
Μια έκθεση που πρέπει να μείνει στην Κρήτη
Ή έκθεση, όπως πληροφορηθήκαμε, έχει ήδη προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματιστεί κάποιος άλλος σταθμός της προς το παρόν.
Και αυτό ίσως θα πρέπει να γίνει η αφορμή ώστε να καταβληθεί προσπάθεια να μείνει μόνιμα στο Ηράκλειο, ή να ταξιδέψει σε ολόκληρη την Κρήτη έως ότου βρει μια μόνιμη βάση, καθώς αποτελεί όχι μόνο ένα τεκμήριο της σχέσης του Θεοτοκόπουλου με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά και φυσικά την Κρήτη, αλλά και έναν θησαυρό γνώσης που πρέπει να γνωρίζουν οι Κρητικοί, ανακαλύπτοντας την έμπνευση που τόσο έχουμε όλοι μας ανάγκη.
Η δυναμική αυτής της έκθεσης, με ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, επιβάλλει να βρεθεί ένας χώρος για τη μόνιμη παραμονή της στο Ηράκλειο και τη μέγιστη αξιοποίηση του υλικού, πρωτοβουλία που πρέπει να αναλάβουν ο Δήμος και φορείς του τόπου.
Πόσο μάλλον όταν το νέο αεροδρόμιο θα έχει, όπως όλα δείχνουν, το όνομα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Να σημειωθεί ότι, με αφορμή την έκθεση, κυκλοφορεί δίγλωσσος συλλογικός τόμος με άρθρα των διαπρεπών καθηγητών Fernando Marías, Αγγελικής Λυμπεροπούλου, José Riello και Jeongho Park, που έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Την έκθεση και τον συλλογικό τόμο επιμελείται η δρ. Ιάνθη Ασημακοπούλου. Για όσους ενδιαφέρονται, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινές και Σάββατα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και τις Κυριακές από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Οι επιμορφωτικές περιηγήσεις θα γίνονται στα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τα Ιταλικά από την κυρία Δάφνη Κρέμα από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα τις καθημερινές. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λαμβάνουν οι φιλότεχνοι στο τηλέφωνο 6937/820.340, κατά τις πρωινές ώρες από τις 9 έως τις 11 και τις απογευματινές από τις 4 έως τις 6.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr