ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο καλός κηπουρός: Προγραμματίστε τις εργασίες για όλο το χρόνο

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε ένα παράδειγμα ετήσιου… προγραμματισμού. Ένα ημερολόγιο με τις κυριότερες εργασίες κάθε μήνα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις προσαρμόσετε στις «διαστάσεις» του κήπου ή της βεράντας σας.
Ιανουάριος: Ξεκινήστε τη χρονιά αποκτώντας κάτι καινούριο. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε κάτι ακριβό ή απαραίτητο. Το θέμα είναι να αποκτήσετε κάτι που να «μυρίζει» φρέσκο και θα ανανεώσει τη διάθεσή σας να ασχοληθείτε με την κηπουρική. Μπορείτε να αρκεστείτε σε ένα ζευγάρι γάντια κήπου ή σε ένα κακτάκι.
Φεβρουάριος: Μεταφυτέψτε θάμνους που ανθίζουν στο τέλος του χειμώνα. Στη λίστα με τις καλύτερες επιλογές φιγουράρουν επάξια το βιβούρνο το αειθαλές, η καμέλια και η βερόνικα. Προτιμήστε τα!
Μάρτιος: Αφεθείτε στους συνειρμούς. Ο Μάρτιος οδηγεί ημερολογιακά στην άνοιξη. Η άνοιξη οδηγεί συναισθηματικά στην ανανέωση. Μια καλή ευκαιρία, λοιπόν, για να προσθέσετε στον κήπο σας φυτά όπως η πασχαλιά, η γλυτσίνια, η μιμόζα και η φορσύθια. Επιπλέον, αντικαταστήστε το χώμα στις μεγάλες γλάστρες με νέο, στο οποίο θα έχετε προσθέσει την αναγκαία ποσότητα καλά χωνεμένης κοπριάς ή λιπάσματος.
Απρίλιος: Στη λίστα με τις αγορές του μήνα, κυκλώστε τη λέξη ψηστιέρα για εξωτερικούς χώρους. Και έπειτα, βρείτε ποια είναι η κατάλληλη για εσάς εκδοχή της: με φυσικό αέριο, ηλεκτρική ή με κάρβουνα. Για να πλαισιώσετε το μπάρμπεκιου, φυτέψτε στις ζαρντινιέρες σας αρωματικά φυτά, όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος και το δεντρολίβανο. Μια καλή ιδέα είναι να φυτέψετε στις ζαρντινιέρες και στα παρτέρια του κήπου είδη που ανθίζουν το καλοκαίρι, όπως καπουτσίνος, δαφνούλα, πετούνια και σκυλάκι, αλλά και φράουλες.
Μάιος: Αν η σκέψη σας πήγε στα λουλούδια, τότε δεν θα ξαφνιαστείτε που σας προτείνουμε μια βόλτα στις εκθέσεις λουλουδιών. Εφοδιαστείτε με καινούριες γλάστρες, ανανεώστε το χώμα των φυτών σας, τοποθετήστε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Το πόσο βαθιά θα πάει το χέρι στην τσέπη εξαρτάται αποκλειστικά από το μηνιαίο προγραμματισμό σας.
Ιούνιος: Πριν σφίξουν οι ζέστες, βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας ποτίζονται σωστά: ότι λειτουργεί το σύστημα αυτόματου ποτίσματος ή ότι εσείς δεν ξεχνάτε να τα εφοδιάζετε με τις απαιτούμενες ποσότητες νερού. Πέρα από αυτό, ελέγξτε τις μασχάλες των φύλλων και κάτω από τα φύλλα για ενδεχόμενες προσβολές εντόμων. Προληπτικά, φυτέψτε κατιφέδες, που λέγεται ότι απωθούν τους νηματώδεις του εδάφους, και λεβάντα, γιατί θεωρείται ότι απωθεί τη μελίγκρα.
Ιούλιος: Και αν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις σας κρατούν μακριά από τα βουνά και τις παραλίες, δεν πειράζει. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα ολάνθιστο ευωδιαστό μπαλκόνι, το δικό σας. Αρκεί να φυτέψετε κοντά στα σημεία όπου συνήθως κάθεστε αγιόκλημα, γιασεμί, φούλι, λουίζα ή τριανταφυλλιές. Αναγκαίο είναι να μεταφέρετε τα φυτά που διακρίνονται για τα φύλλα τους (φιλλόδεντρο, δράκαινα, σεφλέρα) σε σκιερές θέσεις. Για να «καλύψετε» τις ηλιόλουστες θέσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γεράνια, πικροδάφνες και κάκτους.
Αύγουστος: Οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου είναι ιδανικές για να πολλαπλασιάσετε φυτά με μοσχεύματα. Ας «επεκτείνετε» επομένως τον κήπο, πολλαπλασιάζοντας το γεράνι, τον πόθο και την μπιγκόνια.
Σεπτέμβριος: Οι βολβοί που άνθισαν το καλοκαίρι ολοκληρώνουν αυτόν το μήνα το βιολογικό κύκλο τους. Που σημαίνει ότι τα φύλλα τους θα αρχίσουν να μαραίνονται. Όταν κιτρινίσουν τελείως, θα τα κόψετε σύρριζα με ένα κοφτερό ψαλίδι κήπου και θα βγάλετε τους βολβούς από το χώμα. Έπειτα θα τους καθαρίσετε σχολαστικά, θα τους ψεκάσετε με μυκητοκτόνο και θα τους κλείσετε σε χάρτινα σακουλάκια με ροκανίδια ή κομμάτια από εφημερίδες. Στο τέλος του μήνα, ξεκινήστε τη σπορά φυτών που ανθίζουν την άνοιξη. Η φριτιλλάρια και το μοσχομπίζελο ανήκουν δικαιωματικά στις πρώτες επιλογές.
Οκτώβριος: Ώρα για τους βολβούς. Οι κρόκοι, τα μιγκέ, οι φρέζιες, οι νεραγκούλες, οι ανεμώνες, οι νάρκισσοι και οι υάκινθοι είναι μερικά μονάχα από τα βολβώδη φυτά που μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο, στη βεράντα ή μέσα στο σπίτι. Αν φανείτε προσεκτικοί κατά την αγορά τους και ακολουθήσετε τις οδηγίες φύτευσης χωρίς λοξοδρομήσεις, τα πρώτα φυλλαράκια θα ξεπροβάλουν σύντομα από το χώμα και, ως το τέλος του Φεβρουαρίου, θα έχουν ανθίσει.
Νοέμβριος: Έως και το τέλος του χειμώνα μπορείτε να φυτέψετε φυλλοβόλα δέντρα και θάμνους (κυδωνιές, ροδιές, σπειραίες και κυδωνίαστρα). Προσθέστε χρώμα στα παρτέρια και στις ζαρντινιέρες φυτεύοντας εντυπωσιακές γκέισες και πολύχρωμους πανσέδες. Για να φτιάξετε το αντιπροσωπευτικότερο φθινοπωρινό σκηνικό, φυτέψτε σκίμιες, κουμαριές, τούγιες, αουκούμπες και πυράκανθους.
Δεκέμβριος: Προσθέστε στη βεράντα ή στον κήπο σας λάμψη, στολίζοντας τα θαμνώδη φυτά με ασημένιες χριστουγεννιάτικες μπάλες. Για να τις στερεώσετε, επιστρατεύστε τις καλοκαιρινές δάδες. Αφαιρέστε από τις υποδοχές τους τα κεριά ή τα φιτίλια με το φωτιστικό πετρέλαιο και, στη θέση τους, βάλτε τις μπάλες. Έπειτα καρφώστε τις δάδες στο χώμα, ανάμεσα στα κλαδιά των θάμνων.

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ