Αναστενάζουν καταστηματάρχες και έμποροι στην αγορά της Κρήτης βλέποντας τους τζίρους των επιχειρήσεων τους να κατρακυλούν, ενώ ο φόβος ότι τα χειρότερα είναι προ των πυλών, έχει αντικαταστήσει κάθε αισιόδοξη οπτική.
Η “ρίζα του κακού” που προκαλεί ισχυρές αναταράξεις σε όλο το σύστημα της αγοράς, είναι και πάλι η έλλειψη ρευστότητας, αντίκτυπο αυτήν τη φορά της υγειονομικής κρίσης που σαρώνει όλο το οικονομικό και παραγωγικό σύστημα, διεθνώς και τοπικά.
Αλύπητο είναι το χτύπημα της νέας κρίσης στο λιανικό εμπόριο στην τοπική αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλη Κουμαντάκη. Ο ίδιος κάνει λόγο για πτώση του τζίρου 40%, μεσοσταθμικά, το τελευταίο 8μηνο σε επίπεδο Κρήτης σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος σε απόλυτους αριθμούς έχει μειωθεί κατά 4 δις ευρώ συνολικά στην ελληνική αγορά.
Γλαφυρά αποτυπώνει το έλλειμμα ρευστότητας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) Χαράλαμπος Λεκάκης.
Παρομοιάζει τον “οικονομικό σεισμό” που βιώνει ο κόσμος της αγοράς, με το σοκ που υπέστη κατά τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων τα έτη 2010, 2011 και 2012 και συνδέει ευθέως την κατακόρυφη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων με την καθίζηση στην τουριστική κίνηση, η οποία όπως σημειώνει, στέρησε από την κρητική αγορά πάνω από 3,5 δις ευρώ.
Οι μαρτυρίες καταστηματαρχών του Ηρακλείου στο Ράδιο Κρήτη κατατοπίζουν για το μέγεθος της κρίσης καθώς, όπως λένε, η αγορά κινείται με αναιμικούς τζίρους μόνο το πρώτο 10ημερο κάθε μήνα- τόσο διαρκεί το περιθώριο για κατανάλωση που έχουν τα νοικοκυριά. Σανίδα σωτηρίας για πλήθος επιχειρήσεων που είναι στο παρά- πέντε για το προσωρινό ή οριστικό λουκέτο, είναι η αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων τους, η οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2021.
Ο μόνος κλάδος που δεν έχει παραδοθεί στο έλεος της πανδημίας, είναι αυτός των τροφίμων καθώς καλύπτει βιοτικές ανάγκες, ενώ σχετική κίνηση καταγράφηκε με την έναρξη του νέου σχολικού έτους στα καταστήματα που αφορούν τα παιδιά
Ελπίδες για μια παύση στη φθίνουσα πορεία στην αγορά του Ηρακλείου και μερική ανάκαμψη της, αναζωπυρώθηκαν σε εμπόρους και καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το πέρασμα της περιφερειακής ενότητας στο επίπεδο 2 του υγειονομικού συναγερμού. Όπως λένε, ενδέχεται, τα πιο ήπια μέτρα να αφήσουν θετικό αποτύπωμα στην ψυχολογία του κόσμου και κατ’ επέκτασιν στην αγορά.
Τονωτική της καταναλωτικής κίνησης αναμένεται να είναι και η εορταστική περίοδος που θα κορυφωθεί τα Χριστούγεννα. Ο δήμος Ηρακλείου έχει ήδη ανακοινώσει την αναστολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων και της λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Κάστρου στην πλατεία Ελευθερίας, ωστόσο- την ίδια στιγμή- έχει προαναγγείλει πλουσιότερο διάκοσμο στις εμπορικές νησίδες της πόλης, ο οποίος θα τοποθετηθεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρόνια- με στόχο πυροδοτηθεί μια καλύτερη ψυχολογία στους καταναλωτές και να υποβοηθηθούν έμμεσα οι αγορές…