ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος του βουνού και τα ονόματα που καίγονται

Πράγματι, ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να ξεκλέψει μερικές μέρες, προκειμένου να ξεκουραστεί από μια δύσκολη χρονιά, με δύο εκλογές κα γρήγορους ρυθμούς διακυβέρνησης. Αναμένεται να απουσιάζει τις μέρες ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά το…σε ποιο βουνό θα πάει, παραμένει ακόμα ένα παραπολιτικό μυστήριο.

Είναι σαφές, πάντως, ότι η προεδρολογία έχει ανάψει, ενώ και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχουν αποφύγει τον πειρασμό να περιγράψουν το προφίλ του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αρκεστεί απλώς στο να το πει ότι θα είναι ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης και, άρα, από αυτό συνάγεται ότι δεν θα επιχειρήσει να πετύχει την εκλογή ενός προσώπου με στενά πολιτικά χαρακτηριστικά απλώς από την πλειοψηφία που έχει η ΝΔ στη Βουλή, όπως του επιτρέπει το προσφάτως αναθεωρηθέν Σύνταγμα.

Αν μπορεί κανείς να προσεγγίσει το προφίλ του υποψηφίου Προέδρου, εκτιμάται ότι θα πρόκειται για ένα πολιτικό πρόσωπο. Όχι ότι δεν έχουν ακουστεί πρόσωπα από την κοινωνία των πολιτών. Οι γεωπολιτικές και περιφερειακές προκλήσεις που ανακύπτουν διαρκώς, όμως, υπενθυμίζουν την ανάγκη για ένα πρόσωπο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Βεβαίως, υπάρχει και η αντίρροπη θεώρηση, όπως την εξέφρασε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος: ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ντε φάκτο πολιτικό πρόσωπο, άπαξ και εκλεγεί. Άρα, κατά συνέπεια, δεν είναι υποχρεωτικά να είναι πολιτικό πρόσωπο και εκ προοιμίου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό, στο οποίο συμφωνούν οι γνωρίζοντες τις βουλές του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ότι η πλειοψηφία όσων ονομάτων ακούγονται είναι «καμμένη». Ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής είναι εκτός συζήτησης, ενώ και οι ίδιοι δεν έχουν επιδείξει κανένα ενδιαφέρον. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να «παίξει» σε αυτή τη συγκυρία, αν και αρκετοί βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ έχουν εκφραστεί θετικά γι’ αυτόν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι , επίσης, δύο πολιτικά πρόσωπα με εκτίμηση σε αρκετές πτέρυγες του Κοινοβουλίου, αλλά και εδώ υπάρχουν επιμέρους δυσκολίες. Εσχάτως ακούγεται η Μαρία Δαμανάκη, με δεδομένο ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να προτάξει τον συμβολισμό μιας γυναίκας Προέδρου, ενώ εκτός συζήτησης είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σε συνομιλητές της επισημαίνει ότι καμία σχετικά συζήτηση δεν έχει κάνει.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ξεχωριστή περίπτωση. Μπορεί να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, ο ίδιος ενδιαφέρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρόταση για το πρόσωπό του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, ήταν ο μόνος που δεν είχε ψηφίσει από τη ΝΔ τον κ. Παυλόπουλο το 2015. Θεωρητικά, θα ήταν πιο εύκολο να κάνει αυτός τη «στροφή», μιας και έχει εκφραστεί θετικά για τη θητεία του. Κάτι τέτοιο, όμως, διόλου δεδομένο δεν είναι.

Από την άλλη, υπάρχουν και τα μη πολιτικά πρόσωπα. Έχουν ακουστεί ο Ανδρέας Δρακόπουλος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος έχει στενή σχέση με το Μαξίμου και ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που είδε ο πρωθυπουργός όταν ανέλαβε. Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου έχει σε μεγάλη εκτίμηση την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου. Ακούγονται τα ονόματα τόσο του Δημήτρη Νανόπουλου, όσο και του Σταμάτη Κριμιζή, αλλά δεν θεωρείται ότι έχουν πιθανότητες.

Με άλλα λόγια: ακόμα και αν ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του, ουδέν έχει διαρρεύσει. Αν όχι, μπορεί να τις πάρει τις επόμενες μέρες. Πρακτικά, μετά την επιστροφή του από τον Ουάσιγκτον, ο χρόνος αρχίζει και μετρά αντίστροφα, μιας και ως τις 10 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία στο Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των ονομάτων που ανακυκλώνονται στην πολιτική πιάτσα είναι «καμένα»



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ