«Η καραντίνα για εμένα τελείωσε σήμερα». Η φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούγεται ήρεμη, σίγουρη, μα και κάπως ανακουφισμένη. Δεν είναι και λίγο πράγμα να γίνεσαι άθελά σου πρωταγωνιστής σε ένα σενάριο που δεν θα συνυπόγραφες ποτέ για τη δημιουργία του…
Ο λόγος για τον παπα-Γιώργη, τον 58χρονο ιερέα από το Γερακάρι Αμαρίου, ο οποίος έμελλε να είναι το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στον νομό Ρεθύμνου. Με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη, όταν διαμένει κανείς σε μια κοινωνία κλειστή, όπου όλοι γνωρίζονται με όλους και η πληροφορία διαχέεται σε χρόνους ντε τε. Πολλές φορές και παραποιημένη…
Αυτήν την παραποίηση της πληροφορίας, θελήσαμε πρωτίστως να αποκαταστήσουμε ως Daynight.gr μέσα από αυτή τη συνέντευξη. Ειπώθηκαν, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά μέσα στον κυκεώνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: ότι ο ιερέας δεν χτυπήθηκε ποτέ από τον κοροναϊό, ότι η αρχική διάγνωση ήταν λανθασμένη, ότι, ότι, ότι… Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον κατεξοχήν υπεύθυνο να μας διαφωτίσει.
Η αρχή της περιπέτειας
«Όλα ξεκίνησαν όταν ανέβασα πυρετό και εμφάνισα ρίγος. Έχω ένα πρόβλημα στο πόδι μου, ερυσίπελας ονομάζεται και ανάμεσα στα συμπτώματα που αυτό εμφανίζει είναι τόσο ο πυρετός όσο και το ρίγος», εξιστορεί την απαρχή της περιπέτειάς του ο ιερέας και συνεχίζει χωρίς καμία διάθεση να αποκρύψει γεγονότα και καταστάσεις.
«Επισκέφθηκα το κέντρο υγείας και εκεί αφού είδαν ότι έχω ανεβασμένο πυρετό, αποφάσισαν να με στείλουν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου για να εξεταστώ για κοροναϊό. Στο Ρέθυμνο, λοιπόν, αφού μου έκαναν το τεστ και εκείνο βγήκε θετικό, ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Έμεινα σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο για 8 ημέρες, από Παρασκευή σε Παρασκευή, τις 3 πρώτες ημέρες ο πυρετός επέμενε και μου έδωσαν ενδοφλέβιους ορούς. Ωστόσο, τα συμπτώματα του κοροναϊού δεν ήταν έντονα ούτε επίμονα, ο πυρετός υποχώρησε και μετά από μερικές ημέρες πήρα εξιτήριο. Στο σπίτι μου ακολούθησα μία εβδομάδα αντιβίωση για το πόδι μου και σήμερα τελείωσα και την καραντίνα για τον κοροναϊό και την αντιβίωση».
Η απάντηση στη φημολογία
Στη φημολογία για το ότι ο ίδιος δεν ήταν φορέας του ιού, ο παπα-Γιώργης απαντάει: «το τεστ που μου έκαναν την πρώτη ημέρα, την Παρασκευή, βγήκε θετικό. Στο επαναληπτικό που έγινε την Πέμπτη, μία ημέρα πριν πάρω εξιτήριο δηλαδή, βγήκε αρνητικό, ωστόσο αυτό φαντάζομαι πως είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο κοροναϊός είχε κάνει ήδη τον κύκλο του. Την Παρασκευή πριν βγω από το νοσοκομείο, έγινε και τρίτο τεστ αλλά δεν με έχουν ενημερώσει ακόμη για το αποτέλεσμά του. Πιθανολογώ ότι αν ήμουν θετικός θα με είχαν καλέσει και για να μην με καλούν, όλα βαίνουν καλώς.»
Αφήνοντας πίσω του μια και καλή την περιπέτεια με τον κοροναϊό, ο παπα-Γιώργης, νιώθει ευγνώμων για την αντιμετώπιση που είχε από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό όλο αυτό το διάστημα. «Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έτυχα μιας πολύ καλή συμπεριφοράς, όλοι μου έδειξαν την ανθρώπινη πλευρά τους, μου συμπαραστάθηκαν, ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωσή μου. Κι ας έμπαιναν στο δωμάτιο ντυμένοι σαν αστροναύτες (γέλια)»
Η κατάσταση στο Γερακάρι
Την ίδια θετική αντιμετώπιση είχε και από τους συγχωριανούς του στο Γερακάρι. «Η αλήθεια είναι ότι θορυβήθηκαν πολύ από το περιστατικό, ωστόσο δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο θα έλεγα. Άπαντες είναι στα σπίτια τους ούτως ή άλλως ενώ και ο δήμος έχει κάνει απολυμάνσεις και όλα τα προβλεπόμενα. Πάντως στο χωριό δεν έχει υπάρξει κάποιο κρούσμα, η οικογένειά μου βρέθηκε αρνητική στα τεστ που της έγιναν. Ακόμη και για εμένα προσωπικά, δεν έχω καταλάβει ακόμα που μπορεί να κόλλησα τον ιό, από την ιχνηλάτηση που έγινε, δεν προέκυψε κάτι ούτε για το πριν, ούτε για το μετά», με τον ίδιο να δηλώνει πως τώρα που τελείωσε η καραντίνα του, θα μπορεί να κυκλοφορεί στο χωριό λαμβάνοντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Για την Θεία Κοινωνία εν μέσω πανδημίας
Και τι γίνεται με την εκκλησία; Θα μπορεί να πηγαίνει στις λειτουργίες, πόσο μάλλον τώρα που πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα; «Θα συνεννοηθούμε με τους υπεύθυνους της εκκλησίας και θα δούμε τι θα γίνει.» Τον ρωτάω αν μετά από όλη αυτή την περιπέτεια του δινόταν η δυνατότητα να κρατήσει το Δισκοπότηρο για να μεταλάβει τους πιστούς της ενορίας. Θα είχε κάποιον ενδοιασμό για το αν θα έπρεπε να κοινωνήσουν εν μέσω πανδημίας; Η απάντησή του ξεκάθαρη: «Προσωπικά πιστεύω πως ναι, είναι ένα μυστήριο που δεν υπόκειται σε νόμους φυσικούς αλλά πνευματικούς, οπότε ναι θα κρατούσα το Δισκοπότηρο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό είναι να τηρούμε τα μέτρα του κράτους τα οποία τα έχει αποδεχτεί και η Ιερά Σύνοδος, να συμβάλλουμε κι εμείς θετικά από την πλευρά μας».
Ο παπα-Γιώργης, μας χαιρέτισε και έδωσε τις ευχές του για υγεία σε όλον τον κόσμο. Κρατάμε την νηφαλιότητά του και την ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπισε την όλη κατάσταση και του ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να είναι αυτή η τελευταία φορά που τοποθετείται άθελά του στο προσκήνιο.
Συνέντευξη στον Κώστα Ηλιάδη/ Daynight.gr