ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο ξενοδοχειακός χάρτης της Κρήτης – Στα 32.000 τα δωμάτια Αirbnb

Θετικά ξεκίνησε η τουριστική χρονιά φέτος για το νησί της Κρήτης όσον αφορά στον αριθμό των αφίξεων, με τα έσοδα, όπως υποστηρίζουν τουριστικοί παράγοντες, να είναι αρκετά περιορισμένα εξαιτίας πολλών και διαφορετικών παραγόντων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο των Airbnb, που απειλούν ευθέως τον ξενοδοχειακό τουρισμό όχι μόνο στα έσοδα, αλλά και στην εύρεση του προσωπικού.

Όπως υποστηρίζουν, σε αριθμό αφίξεων θα φτάσουμε το 80-90% του 2019. Είναι άξιο αναφοράς πως φέτος προβλέπεται η Βρετανία να φέρει πολύ περισσότερους τουρίστες, ενώ η Γερμανία έχει «παγώσει» τις κρατήσεις ένεκα των διαγγελμάτων που έχει εκδώσει η γερμανική καγκελαρία, προκαλώντας έντονο προβληματισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η φετινή τουριστική χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς τους πρώτους μήνες υπήρχε μια γενικότερη στασιμότητα εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Η κρίση του κορωνοϊού έβαλε σε σκέψεις τους τουριστικούς παράγοντες του νησιού. Ωστόσο, η εκκίνηση της τουριστικής περιόδου στα τέλη του Μάρτη έφερε ένα μεγάλο αριθμό αφίξεων στη χώρα μας. Τέλη Μαρτίου, οι τουριστικοί παράγοντες ανέφεραν πως θα έχουμε μια αρκετά καλή τουριστική χρονιά και, όπως φαίνεται με τα πρώτα δείγματα, θα αγγίξουμε το 80-90% του 2019.

«Η φετινή τουριστική χρονιά ξεκίνησε θετικά. Ο Μάιος όμως δεν ήταν τόσο καλός για πολλά ξενοδοχεία όσο αναμενόταν και θεωρώ ακράδαντα πως για να επιτευχθεί ο στόχος της επιστροφής στα επίπεδα του 2019, θα πρέπει να δούμε την αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου. Εάν ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Οκτώβριος πάνε καλά, τότε μιλάμε για μια αρκετά καλή περίοδο. Πολλά ξενοδοχεία τόσο τον Ιούλιο όσο τον Αύγουστο έχουν 100% πληρότητες. Η αρχή και το τέλος καθορίζουν το πρόσημο της τουριστικής περιόδου. Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν αφίξεις, αλλά θεωρώ πως θα αγγίξουμε το 80-90% της τουριστικής περιόδου του 2019», υποστήριξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Πελεκανάκης.

Ο κ. Πελεκανάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για το τι συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή στην τουριστική αγορά, όπου στην Ελλάδα αναμένονται πολύ περισσότεροι Βρετανοί.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη από τη ρωσική αγορά, αλλά υπάρχει ταυτόχρονα πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των αφίξεων από τη Βρετανία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που μας έχει προβληματίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι το “πάγωμα” των κρατήσεων από τη Γερμανία. Οι δηλώσεις των Γερμανών υπουργών να αποθηκεύσουν τρόφιμα οι Γερμανοί πολίτες είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια αίσθηση ανησυχίας. Προκάλεσε στασιμότητα στη Γερμανία. Το βέβαιο είναι πως μέχρι και αυτή τη στιγμή είναι πως τα αεροπλάνα έρχονται γεμάτα. Ο αριθμός των πτήσεων κινείται σε σταθερά επίπεδα», υποστήριξε ο κ. Πελεκανάκης.

Τα έσοδα

«Δε θα ξεπεράσουμε το 2019. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το 2019, αλλά θα ξεπεράσουμε το 2021. Προς το παρόν, δεν ξεπερνάμε το 2019. Εγώ υπολογίζω πως στο φετινό τουριστικό έτος θα αγγίξουμε το 80-85% του 2019 σε αριθμό τουριστών. Σε έσοδα και κέρδη, νομίζω ότι δε θα φτάσουμε τα ποσοστά του 2019. Και οι λόγοι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αφομοίωση των υπέρογκων αυξήσεων και στην υπογραφή συμβολαίων που έγιναν πριν από ένα χρόνο, όπου οι οικονομικές συνθήκες ήταν διαφορετικές. Και η φετινή χρονιά θα απαρτίζεται από τους συνήθεις ύποπτους και πιο συγκεκριμένα από Άγγλους, Γάλλους και Γερμανούς», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.

32.000 Airbnb στην Κρήτη

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που έχουν τα ξενοδοχεία της Κρήτης, όπου σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των Airbnb, που μέχρι σήμερα αγγίζει τα 32.000 στην Κρήτη.

Ο κ. Χαλκιαδάκης τονίζει πως η φετινή τουριστική χρονιά θα θέσει επί τάπητος τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων, λέγοντας: «Το κόστος είναι τεράστιο. Υπάρχει πολλά ερωτήματα όσον αφορά στη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων: Τι θα γίνει με το μεγάλο κόστος ενέργειας; Τι θα γίνει με το fnb; Υπάρχει ένα τεράστιο ερώτημα όσον αφορά στη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων».

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: «Πιστεύω ότι θα πιάσουμε έναν καλό αριθμό σε αφίξεων, αλλά τι θα γίνει στο τέλος, όταν οι ξενοδόχοι θα κάνουν τον απολογισμό; Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 32.000 Airbnb στην Κρήτη. Και εκεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

«Θεωρώ, βλέποντας επιδερμικά τις πτήσεις, ότι θα μπορούσαμε να πούμε πως αγγίζουμε τον αριθμό των αφίξεων του 2019. Υπάρχει όμως αυξανόμενος αριθμός των Airbnb, με αποτέλεσμα πολλοί πλέον τουρίστες να μη διαμένουν σε ξενοδοχεία. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει τουρισμός που να καταγράφεται. Είναι μη υπολογίσιμος», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πελεκανάκης.

Οι κλίνες – Ο ξενοδοχειακός χάρτης της Κρήτης

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Insete, η Περιφέρεια Κρήτης αντιπροσωπεύει το 16% των ξενοδοχειακών μονάδων, το 22% των δωματίων και το 22% των κλινών της χώρας. Συνολικά διαθέτει 1.638 μονάδες με 97.525 δωμάτια και 190.714 κλίνες. Αναφορικά με τις επιμέρους ενότητες, παρατηρείται ότι: Η Ενότητα Ηρακλείου αντιπροσωπεύει το 41% των δωματίων της Περιφέρειας με 520 μονάδες, 39.853 δωμάτια και 79.596 κλίνες. Η Ενότητα Χανίων διαθέτει το 27% του δυναμικού της Περιφέρειας με 576 μονάδες, 26.382 δωμάτια και 49.568 κλίνες. Η Ενότητα Ρεθύμνου αντιπροσωπεύει το 18% του δυναμικού της Περιφέρειας με 334 μονάδες, 17.654 δωμάτια και 34.383 κλίνες και η Ενότητα Λασιθίου διαθέτει το 14% του δυναμικού με 208 μονάδες, 13.636 δωμάτια και 27.167 κλίνες.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των ξενοδοχειακών δωματίων στην Περιφέρεια Κρήτης την περίοδο 2010-2020, παρατηρήθηκε αύξηση στα 5 αστέρων ξενοδοχεία (+54%), στα 4 αστέρων ξενοδοχεία (+35%) και 3 αστέρων ξενοδοχεία (+11%) και μείωση στα 2 αστέρων ξενοδοχεία (-22%) και στα ξενοδοχεία με 1 αστέρι (-19%).

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ