Δήμος Πλατανιά

OAK : Μοριακή και πληθυσμιακή βιολογία των κουνουπιών και άλλων φορέων λοιμωδών ασθενειών

????????????????????????????????????

Άρχισαν τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τη μοριακή και πληθυσμιακή βιολογία των κουνουπιών και άλλων φορέων λοιμωδών ασθενειών, μοναδικού παγκοσμίως στο είδος του. Το Συνέδριο “EMBO Workshop 2019” που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος μέχρι τις 27 Ιουλίου 2019, έχει καθιερωθεί τα τελευταία 16 χρόνια από σημαντικούς Καθηγητές της Κρήτης. Πρόκειται για μία διοργάνωση με τεράστια εμβέλεια, που συγκεντρώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον εκατοντάδων ερευνητών, με συμμετοχές από όλες τις ηπείρους.

Στο Συνέδριο παρουσιάζονται τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τις εντομομεταδιδόμενες ασθένειες, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Έμφαση στις εργασίες του Συνεδρίου δίδεται μεταξύ άλλων στην κλιματική αλλαγή, καθώς με βάση τις προβλέψεις και τα κλιματικά μοντέλα οι αλλαγές αυτές αφορούν έντονα και τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Αφρική, όπως η Κρήτη, με αντίκτυπο στη βιολογία των κουνουπιών.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο κ. Γεώργιος Χριστοφίδης, Καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου, ανέδειξε τη σημασία του Συνεδρίου για την επιστημονική κοινότητα, καθώς κατά τη διάρκεια αυτού, παρουσιάζονται οι νεότερες εξελίξεις στην έρευνα πάνω στη βιολογία του κουνουπιών και των βέλτιστων τρόπων αντιμετώπισης των ασθενειών.

Στον Χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, αναφέρθηκε στις αξίες της Βιοηθικής και τη σημασία της αξιοποίησης της Επιστήμης για το καλό της ανθρωπότητας, στο σύνολό της, με σεβασμό στην ισορροπία των οικοσυστημάτων, μέλος των οποίων είναι και τα κουνούπια, για τα οποία απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, λόγω των σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με αυτά.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Αντώνης Καλογεράκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος, παρουσίασε το έργο της Ακαδημίας και ειδικά τις περιβαλλοντικές δράσεις του, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας, μέσω σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη συμμετοχή της ΟΑΚ ως Ερευνητικού Κέντρου, το οποίο έχει ως αντικείμενο ενασχόλησης, τις σύγχρονες και καινοτόμες μεθοδολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους κ. Ζορμπά και κ. Χριστοφίδη, στην εκλιπούσα Suzanne Eaton, η οποία συμμετείχε, παλαιότερα, στο Συνέδριο αυτό, με αναφορά στο πολύπλευρο έργο της και την εξέχουσα προσφορά της. Ο κ. Ζορμπάς σημείωσε δε, ότι το έγκλημα αυτό είναι έγκλημα ενάντια στον άνθρωπο, τη γυναίκα, την Κρήτη και την Χώρα μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη της!



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ