ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι αρχαίοι ελαιώνες του ιταλικού νησιού Κάπρι γεννήθηκαν από Κρητικούς αποίκους

Σε μια συναρπαστική έρευνα πάνω στα αρχαία ελαιόδεντρα του Κάπρι, ένα ιταλικό νησί, η οποία δημοσιεύτηκε στο Scientia Horticulturae από το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (IBBR-CNR) της Περούτζια, αποκαλύπτεται μια πλούσια ποικιλία ελιών, προερχόμενες κυρίως από την Κρήτη, αναδεικνύοντας την αρχαία παρουσία του ελληνικού λαού στο νησί

Οι αρχαίοι ελαιώνες του ιταλικού νησιού Κάπρι γεννήθηκαν από Κρήτες αποίκους (Φωτογραφία: Umberto D’Aniello/Olive Oil Times)

Οι αρχαίοι ελαιώνες του Κάπρι, εκτός από το να αποτελούν πηγή ζωτικής βιοποικιλότητας, αποτελούν και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε αιωνόβια δέντρα, αποκαλύπτοντας 21 νέες ποικιλίες ελιάς, οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από την Κρήτη και την ηπειρωτική Ιταλία.

Συνολικά, συλλέχθηκαν 67 δείγματα από 27 ελαιόδεντρα, προερχόμενα τόσο από το φύλλωμα όσο και από τις ρίζες, τα οποία υποβλήθηκαν σε ξεχωριστή μοριακή ανάλυση.

Η μοριακή ανάλυση αποκάλυψε πως η πλειονότητα των δειγμάτων είναι γενετικά πανομοιότυπα με την ποικιλία Dritta di Moscufo, εγγενή στην κεντρική ιταλική περιοχή του Abruzzo.

Οι γονότυποι μιας μικρότερης ομάδας δειγμάτων ήταν πανομοιότυποι με την ποικιλία Θρουμπολιά, που καλλιεργείται κυρίως στο ελληνικό νησί της Κρήτης.

Επιπλέον, τα γενετικά προφίλ των Itrana, Frantoio και Leccino βρέθηκαν σε μερικά άλλα δέντρα.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι η ανίχνευση 21 αρχαίων γονότυπων που αποδείχθηκαν μοναδικοί αφού συγκρίθηκαν με 475 ποικιλίες ελιάς παγκοσμίως. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική γενετική ποικιλότητα στο νησί.

Τα ανιχνευθέντα γενετικά στελέχη θα εμπλουτίσουν τη συλλογή IBBR-CNR, η οποία περιλαμβάνει μια βάση δεδομένων με περισσότερα από 5.000 γενετικά προφίλ και μια αποθήκη DNA ελιάς με περισσότερα από 10.000 δείγματα.

«Έχοντας βρει δέντρα της ποικιλίας Θρουμπολιά, εμβαθύναμε στην ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί για να καταλάβουμε πώς και πότε έφτασαν αυτά τα φυτά», δήλωσε ο Roberto Mariotti, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Τα έγγραφα που παρασχέθηκαν από συναδέλφους μας που μελετούν την ιστορία και την αρχαιολογία του νησιού μαρτυρούν ότι η ελαιοκαλλιέργεια ασκούνταν ήδη πριν από 500 χρόνια. Η παρουσία του ελληνικού λαού μαρτυρείται στα αρχαία χρόνια στο νησί», πρόσθεσε.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι εισήγαγαν και καλλιέργησαν ποικιλίες που φαινόταν ενδιαφέρουσες εκείνη την εποχή για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η Θρουμπολιά είναι μια ποικιλία με μεγάλους καρπούς».

Επιπλέον, τα πουλιά μπορεί να έπαιξαν ρόλο στη διάδοση των άλλων γονότυπων ελιάς στο νησί.

«Τα ελαιόδεντρα πολλαπλασιάστηκαν και από εκείνους που μετακόμισαν στο νησί φέρνοντας τα δέντρα μαζί τους από άλλα μέρη και γεννήθηκαν από σπόρους που έχουν διασκορπιστεί από τα πουλιά, ειδικά τους μετανάστες», είπε ο Saverio Pandolfi.

«Συχνά λόγω αυτών των παραγόντων, είναι εύκολο να βρεθεί μια πλούσια γενετική ποικιλότητα στα ελαιόδεντρα που είναι ευρέως διαδεδομένα στα νησιά», πρόσθεσε. «Τα πουλιά παίρνουν τους σπόρους από άλλο μέρος, τους κρατούν στο στομάχι και τελικά τους ρίχνουν. Το πεπτικό τους σύστημα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των σπόρων, οι οποίοι στη συνέχεια γονιμοποιούνται φυσικά και, μόλις βρεθούν στο έδαφος, βλασταίνουν πολύ γρήγορα», συνέχισε ο Pandolfi. «Όποια και αν είναι η προέλευση, από ανθρώπους ή πουλιά, η γενετική μοναδικότητα αυτών των φυτών τα καθιστά χρήσιμα για τις επερχόμενες μελέτες».

Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα υπολογίζει ότι 12 μνημειώδη δέντρα στο νησί είναι ηλικίας μεταξύ 100 και 900 ετών.

οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα παλαιότερα ελαιόδεντρα στο Κάπρι είναι ηλικίας μεταξύ 100 – 900 ετών (Φωτογραφία:Luciano Romano/Olive Oil Times)

Αυτό είναι απόδειξη ότι η καλλιέργεια και η εξημέρωση της ελιάς συνεχίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν οι ελαιώνες εγκαταλειφθούν τον περασμένο αιώνα και τελικά ανακτηθούν από το L’Oro di Capri.

«Ο εντοπισμός προηγουμένως άγνωστων αρχαίων γονότυπων, οι οποίοι μεταφράζονται σε νέες ποικιλίες ελιάς που έχουμε στη διάθεσή μας, έχει μεγάλη χρησιμότητα όταν πρόκειται να βρούμε λύσεις για τις σημερινές παγκόσμιες γεωργικές προκλήσεις», είπε ο Mariotti.

«Τα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει τα δέντρα ανθεκτικά για εκατοντάδες χρόνια σε αυτό το συγκεκριμένο περιβάλλον μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των σημερινών ζητημάτων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο επείγον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση των ελαιόδεντρων».

Σήμερα, οι μοναδικοί γονότυποι που βρίσκονται στο νησί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επερχόμενα έργα. Με γεωπονικούς όρους, τα ελαιόδεντρα θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν και να ελεγχθούν για περιβαλλοντικές και βιολογικές καταπονήσεις.

«Αυτά τα δέντρα αντιπροσωπεύουν πράγματι μια χρήσιμη γενετική δεξαμενή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση νέων και αναδυόμενων ασθενειών», είπε ο Pandolfi. Ως εκ τούτου, έχουν μεγάλη αξία όσον αφορά τη διατήρηση του γενετικού υλικού.

Στα συμπεράσματα της μελέτης, οι ερευνητές τόνισαν πώς οι άνθρωποι έχουν συμβάλει σημαντικά στη δραστική μείωση της ποικιλότητας της ελιάς σε όλα τα επίπεδα, από υποείδη έως ποικιλίες.

Πιστεύουν λοιπόν ότι είναι πλέον «υποχρεωτικό» να ανακτηθούν τα υπολείμματα αρχαίων γονότυπων, ξεκινώντας με τη μελέτη των μνημειακών ελαιόδεντρων και των υποκείμενών τους, και η διατήρηση της βιοποικιλότητας που περιλαμβάνεται στους αρχαίους ελαιώνες παγκοσμίως.

«Δεν γνωρίζουμε πολλά για τη γεωπονική συμπεριφορά αυτών των ελαιόδεντρων και τώρα ο στόχος είναι να κατανοήσουμε αυτήν την πτυχή», είπε ο Pandolfi. «Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια βάση δεδομένων με όλες τις πληροφορίες που συλλέγονται, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας και των φωτογραφιών τους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στη δημιουργία ενός αρχείου στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να βρουν επιστημονικά επικυρωμένες πληροφορίες.»

Olive Oil Times (elaiaskarpos.gr)



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ