Δύσκολο αποδείχθηκε το 2019 για κάποιες επιχειρήσεις στη χώρα μας, οι οποίες ενώ τα προηγούμενα χρόνια μεσουρανούσαν στην εγχώρια αγορά, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα.
Οι υποθέσεις τους απασχόλησαν την επικαιρότητα το 2019 ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, εξελίξεις αναμένονται και το 2020.
Creta Farms
Mια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά ήταν το 2019 για την άλλοτε κραταία αλλαντοβιομηχανία Creta Farms. H πολύμηνη ενδοοικογενειακή διαμάχη ανάμεσα στους δυο βασικούς μετόχους, τα αδέλφια Δομαζάκη οδήγησε την εταιρεία στο χείλος της καταστροφής.
Τον Απρίλιο κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για τη χρήση του 2018 αποκαλύπτεται πως ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος τότε του διοικητικού συμβουλίου και ένας εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων απέστειλε επιστολή προς τον ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρεία με κεφάλαια ύψους 11,6 εκατ. ευρώ. Τον επόμενο μήνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρά στην απόφαση για αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Creta Farms, η οποία ισχύει μέχρι σήμερα.
Το καλοκαίρι η κατάσταση έμοιαζε αδιέξοδη. H παραγωγή είχε σταματήσει, τα προϊόντα Creta Farms βρίσκονταν σε έλλειψη από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα χρέη της εταιρείας ξεπερνούσαν τα 153,054 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα οι δύο βασικοί μέτοχοι αντάλλασσαν «πυρά» μεταξύ τους.
Μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αποφασίζει να εμπλακεί στην υπόθεση. Πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους δύο μετόχους, επικοινωνεί με τους τραπεζίτες και στις 26 Ιουλίου υπογράφεται συμφωνία Standstill/Mou μεταξύ της εταιρείας, των μετόχων και των εκπροσώπων των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών.
To φθινόπωρο η εταιρεία περνά στα χέρια των τραπεζών, τοποθετείται προσωρινή διοίκηση ενώ την ίδια περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. Στα τέλη Δεκεμβρίου οι τράπεζες φαίνεται ότι καταλήγουν σε προτιμητέο επενδύτη που θα αναλάβει την εταιρεία, στην Impala του Δημήτρη Βιτζηλαίου.
Το σήριαλ στην υπόθεση της Creta Farms αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 14 Ιανουαρίου συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευσης των μετόχων, με θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία εξυγίανσης και να κατατεθεί προς τα τέλη του μήνα στο δικαστήριο.
Folli Follie
H πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie που αποτέλεσε πλήγμα για ολόκληρο το ελληνικό επιχειρειν, απασχολεί συνεχώς την επικαιρότητα τους τελευταίους 19 μήνες.
Ήταν 4 Μαΐου 2018 όταν ήρθε στη δημοσιότητα η έκθεση του αμερικανικού hedge fund QCM η οποία αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου Folli Follie. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η εταιρεία, εθεωρείτο ισχυρή οικονομικά, πρότυπο εξωστρέφειας, ένα ελληνικό success story.
Η έκθεση του αμερικανικού fund, η έρευνα της Alvarez & Marsal στη συνέχεια και όλα όσα αποκαλύφθηκαν μετέπειτα ήρθαν να αποδομήσουν τον μύθο που είχε στηθεί γύρω από την εταιρεία. Από τα τέλη Μαΐου 2018 η μετοχή της Folli Follie βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Μέσα στο 2019 συνεχίστηκαν οι αποχωρήσεις στελεχών, τα πρόστιμα, οι προσφυγές κατά της εταιρείας καθώς και οι δικαστικές περιπέτειες για τα μέλη της οικογένειας Κουτσουλιούτσου. Τον Δεκέμβριο του 2019 ήρθε τελικά και το τέλος εποχής για την οικογένεια Κουτσολιούτσου στη Folli Follie με την αποχώρηση του γιου του ιδρυτή της εταιρείας από το ΔΣ. Η υπόθεση πάντως φαίνεται ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στην επικαιρότητα και το 2019.
Glou
Toν Αύγουστο του 2019 έπεσε η αυλαία για τη γνωστή αλυσίδα ανδρικής ένδυσης Glou η οποία κάποτε μεσουρανούσε στο εγχώριο επιχειρηματικό στερέωμα.
Ο επιχειρηματίας Γιώργος Γλου ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο Facebook ότι μπήκε λουκέτο και στο τελευταίο κατάστημα της εταιρείας που είχε μείνει ανοιχτό, στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά.
Το συγκεκριμένο κατάστημα ήταν μάλιστα και το πρώτο της αλυσίδας που είχαν ανοίξει το 1985, ο Γιώργος και ο Αντώνης Γλου. Το δίκτυο των καταστήματα Glou αναπτύχθηκε ραγδαία τη δεκαετία του ’90 και η εταιρεία εκτοξεύτηκε το 1994 με την απόκτηση της αντιπροσωπείας της Puma.
Η αντίστροφη μέτρηση για τον όμιλο άρχισε το 2009, τον επόμενο χρόνο ήρθε η χαριστική βολή με τη διαμάχη της με την Puma ενω το 2013, η Glou με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έλλειψη ρευστότητας, εντάσσεται στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Τελικά, το 2019 έπεσαν οι τίτλοι τέλους καθώς έκλεισε και το τελευταίο της κατάστημα.
Forever 21
Λουκέτο μπήκε λίγο πριν το τέλος του 2019 και στο μοναδικό κατάστημα της αλυσίδας Forever 21 στη χώρα μας. Το κατάστημα είχε ανοίξει πριν από 2,5 χρόνια στην Ερμού και στα λαμπερά εγκαίνια είχαν σχηματιστεί ουρές από άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας που υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την έλευση της αλυσίδας στη χώρα μας.
Η απόφαση για το λουκέτο στο καταστήμα της αλυσίδας στην Ελλάδα ελήφθη στο πλαίσιο της στρατηγικής που χάραξε τους προηγούμενους μήνες η μητρική εταιρεία στις ΗΠΑ, αποφασίζοντας να κλείσει μεγάλο αριθμό καταστημάτων και να υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα.
Πηγή: insider