ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ

Οι “πειρατές” της συνδρομητικής δέχονταν πληρωμές με κρυπτονομίσματα και από την Κρήτη – Τζίρος χιλιάδων ευρώ και ζημιές εκατομμυρίων

Από τη Θεσσαλονίκη ως την Κρήτη και από την Πελοπόννησο ως την Κοζάνη, με κέντρο αναφοράς την Αττική, λειτουργούσε ένα καλοστημένο δίκτυο παράνομων πελατών που χρησιμοποιούσαν “σπασμένους” κωδικούς ή παράνομους αποκωδικοποιητές για να βλέπουν συνδρομητική τηλεόραση πολύ φθηνά!

Ουσιαστικά έκλεβαν την εικόνα από τους επίσημους παρόχους, την πωλούσαν φθηνά σε δίκτυο πελατών που ξεπερνούσαν τους 2.000, αποκομίζοντας κέρδη 420.000 ευρώ και προκαλώντας ζημιά 2,24 εκατ. ευρώ για τους νόμιμους παρόχους.

Μάλιστα, πελάτες υπήρχαν και στην Κρήτη, που είχαν στα σπίτια τους το παράνομο υλικό για να “κλέβουν” το πρόγραμμα της συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθησαν και τρεις Κρητικοί, οι οποίοι προφανώς πωλούσαν το σήμα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε ότι το πελατολόγιο των μελών της οργάνωσης αριθμούσε τουλάχιστον 2.000 πελάτες, το περιουσιακό όφελος που είχαν αποκομίσει ξεπερνούσε τις 420.000 ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά σε βάρος των νόμιμων εταιρειών παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων ανέρχεται στα 2.240.000 ευρώ.

Εντυπωσιακό είναι ότι πελάτες πλήρωναν για το “πειρατικό” σήμα ακόμη και με κρυπτονομίσματα για να μη γίνουν αντιληπτοί.

Ουσιαστικά το δίκτυο πελατών χρησιμοποιούσε παράνομες υπηρεσίες παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών χωρίς την έγκριση του φορέα που κατέχει την άδεια παροχής σε όλη την επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε και ένα δεύτερο δίκτυο με τους πωλητές που εντοπίστηκαν και στην Κρήτη.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση ταυτόχρονα σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Κρήτης, κατά την οποία συνελήφθησαν εννέα βασικά μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη τρία μέλη, ενώ περιλαμβάνονται και τα αρχηγικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τρία άτομα από το Ηράκλειο, καθώς και ένας Κρητικός στην Αττική.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για – κατά περίπτωση – συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση των νομοθεσιών περί πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών και περί όπλων.

Πώς δρούσε το κύκλωμα 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., επρόκειτο για εγκληματική οργάνωση με δύο αρχηγικά μέλη που είχαν δημιουργήσει δίκτυο, το οποίο υποστήριζαν τεχνικά και στο οποίο λειτουργούσε ένας εξυπηρετητής (Server) για την παράνομη αναμετάδοση των καναλιών.

Από την πλευρά τους, τα βασικά μέλη λειτουργούσαν με δικό τους πελατολόγιο ως μεταπωλητές των παράνομων συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, ενώ για να μη γίνουν αντιληπτοί εισέπρατταν τα χρήματα σε μετρητά ή μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων ή διαδικτυακών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων, καθώς και μέσω κρυπτονομισμάτων.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης (modes operandi) της εγκληματικής οργάνωσης:

  • Τα αρχηγικά μέλη δημιουργούσαν και συντηρούσαν την τεχνολογική υποδομή, ενώ
  • Τα υπόλοιπα μέλη λειτουργούσαν ως μεταπωλητές προδιαμορφωμένων από τους ίδιους ειδικών συσκευών (IPTVBOXES), μέσω των οποίων μπορούσε κάθε χρήστης τους να συνδεθεί μέσω ειδικού προγράμματος στο διαδίκτυο (internet) και μπορούσε με κατάλληλη διαμόρφωση του προγράμματος να συνδεθεί σε παράνομους διακομιστές (servers),
  • Μπορούσαν να ελέγχουν την κατάσταση του κάθε χρήστη, εάν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, εάν έχει λήξει η περίοδος συνδρομής του, καθώς και να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν τη σύνδεση του κάθε χρήστη και
  • Κρατούσαν περίπου το 40% της αμοιβής που λάμβαναν από τους πελάτες και το υπόλοιπο ποσό το απέδιδαν στα αρχηγικά μέλη.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την επιχείρηση σε κατοικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 52.915 ευρώ,
  • 24 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
  • 5 φορητές συσκευές tablet,
  • 3 φορητά ψηφιακά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης (USB flash drive),
  • 22 σκληροί δίσκοι Η/Υ,
  • 46 τραπεζικές κάρτες (χρεωστικές/ πιστωτικές/ ανάληψης),
  • 11 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • αναδιπλούμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 20 εκατοστών και μήκους λάμας 8 εκατοστών,
  • 3 τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων,
  • 6 κάρτες SIM,
  • κάρτα microsd,
  • 41 διαδικτυακοί δέκτες,
  • ασύρματος δρομολογητής,
  • 14 σπρέι πιπεριού,
  • πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας,
  • πλήθος εγγράφων, πελατολογίων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθησαν δύο άτομα για νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, αντίστοιχα, καθώς ο πρώτος είχε δημιουργήσει δικό του δίκτυο για την παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών καναλιών και ο δεύτερος για θέαση συνδρομητικών υπηρεσιών.

Επίσης, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 43 ατόμων για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς λάμβαναν έναντι αντιτίμου από τα μέλη της οργάνωσης παράνομο λογισμικό και εξοπλισμό για τη θέαση συνδρομητικών καναλιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ