ΚΡΗΤΗ

Οικοδόμοι: Ρίσκο η κάθε μέρα με πάνω από 10 εργατικά ατυχήματα σε 3 μήνες! – Οκτώ επιθεωρητές για τα εργοτάξια της Κρήτης

“Πάμε κι όπου βγει”, ή αλλιώς… “άντε να βγει η δουλειά” είναι η λογική στις οικοδομές, όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, Γιάννης Γωνιανάκης, αφού στο νησί μας από την αρχή του χρόνου έχουν συμβεί πάνω από δέκα σοβαρά εργατικά ατυχήματα και εκτιμάται ότι τουλάχιστον άλλα τόσα έχουν γίνει και δεν έχουν δηλωθεί. Μάλιστα, το Συνδικάτο καταγγέλλει με χθεσινή του ανακοίνωση ότι «δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα δάκρυα από το έγκλημα στα Τέμπη και ήδη ο κλάδος μας μετρά 5 νεκρούς και δεκάδες ατυχήματα, που από καθαρή τύχη δεν ήταν θανατηφόρα»!

Ο Γιάννης Γωνιανάκης λέει στο neakriti.gr ότι αυτά τα θανατηφόρα ατυχήματα δεν έχουν γίνει στο νησί μας, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, τουλάχιστον δέκα συν άλλα δέκα που δεν έχουν δηλωθεί, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που ισχύουν για τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα, δεν είναι καθόλου λίγα και προφανώς θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουν το επίσημο κράτος και να προβληματίσουν και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

«Στην Κρήτη μέχρι στιγμής δεν έχουμε θανατηφόρα ατυχήματα. Έχουμε όμως σοβαρά ατυχήματα που έχουν συμβεί από την αρχή του χρόνου. Και αυτό που λέγεται “πάμε κι όπου βγει”, σε εμάς μεταφράζεται “άντε να βγει η δουλειά”, για ένα μεροκάματο πραγματικά επικίνδυνο. Αφού παίζουν οι εργαζόμενοι κορώνα-γράμματα τη ζωή τους καθημερινά, μπροστά στην ασυδοσία που υπάρχει», σύμφωνα με τον Γιάννη Γωνιανάκη.

«Είχαμε δηλαδή από την αρχή του χρόνου και στην Κρήτη και πτώσεις εργαζομένων από σκαλωσιές. Και τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια την ώρα της δουλειάς. Ωστόσο, είναι και πολλά άλλα ατυχήματα που δεν καταγράφονται καν. Εμείς, για να καταλάβετε, το περασμένο Σάββατο είχαμε μια πληροφορία για σοβαρό ατύχημα σε συνάδελφο που φέρεται να έπεσε από μεγάλο ύψος σε οικοδομή στον δρόμο προς τη Μεσαρά και προσπαθούμε να βρούμε τα στοιχεία χωρίς μέχρι στιγμής να το έχουμε κατορθώσει», λέει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής.

Όπως ξεκαθαρίζει, «είναι πολλοί συνάδελφοι που πέφτουν θύματα τροχαίων συμβάντων χωρίς να τα δηλώνουν. Διότι από τη μια φοβούνται ότι δε θα ξαναβρούν δουλειά. Και από την άλλη δεν επιθυμούν να μπλέξουν με τη γραφειοκρατία»…

Κανένας έλεγχος

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου τονίζει ότι «δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και αυτό έχει να κάνει με την ευθύνη όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στη λογική του κέρδους και του κόστους ουσιαστικά μετριούνται ανθρώπινες ζωές. Και έτσι έχουμε σε πανελλαδικό επίπεδο εκατοντάδες ατυχήματα, αλλά και δυστυχήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος των κατασκευών μόνο μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψε πέντε θανάτους συναδέλφων πανελλαδικά. Και μάλιστα ο ένας συνάδελφος ήταν 70 χρονών, που θα έπρεπε να απολαμβάνει τη σύνταξή του. Και ο άλλος 62 χρόνων. Και αυτά τα παραδείγματα έρχονται με τον χειρότερο τρόπο να μας δείξουν ότι αυτή η πολιτική της δήθεν ανάπτυξης ουσιαστικά οδηγεί τους συνταξιούχους να αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα για ένα μεροκάματο. Και γι’ αυτό, το μεροκάματο του τρόμου», λέει ο Γιάννης Γωνιανάκης.

Όπως καταγγέλλει ο συνδικαλιστής, «υπεύθυνοι για όλα αυτά τα εγκλήματα είναι η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις που υποτάσσουν τις ανάγκες μας και τις ζωές μας, στη μόνη αξία που αναγνωρίζουν, αυτήν του κέρδους. Η ασυδοσία κυριαρχεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν διαλυθεί. Έκαναν τις συντάξεις “φιλοδώρημα” με αποτέλεσμα να αναγκάζονται πολλοί να παραμένουν στο γιαπί και μετά τα 60».

Οκτώ επιθεωρητές για όλα τα εργοτάξια της ανατολικής Κρήτης!

Συνεχίζοντας, φέρνει ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στην Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας στο Ηράκλειο: «Δεν γίνεται στο Ηράκλειο στην Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας να μην έχουν γίνει προσλήψεις εδώ και 20 χρόνια! Και οι άνθρωποι εκεί βγαίνουν σε συνταξιοδότηση, χωρίς να αναπληρώνονται. Και μιλάμε για μία περιοχή σαν την Κρήτη, όπου υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 200.000 εργαζόμενοι και πάνω από 4.000 στον τομέα των κατασκευών. Ποιος θα κάνει ελέγχους σε όλον αυτόν τον τόπο; Εμείς βγαίνουμε σε μικτή επιτροπή που πάει στα εργοτάξια. Συμμετέχουμε δύο εκπρόσωποι του Συνδικάτου, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Επιθεώρησης Εργασίας. Και βγαίνει η επιτροπή και κάνει ελέγχους δύο φορές το μήνα αλλά και πάλι αυτό δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης». Σύμφωνα με τον Γιάννη Γωνιανάκη, σήμερα εργάζονται οκτώ επιθεωρητές εργασίας για να κάνουν ελέγχους στα εργοτάξια ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης! «Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να ενημερώνουν το Συνδικάτο για όπου έχουμε πρόβλημα. Και το Συνδικάτο θα παρεμβαίνει άμεσα. Για εμάς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το φαινόμενο της εντατικοποίησης που υπάρχει και ειδικότερα στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που για να προλάβουν να ανοίξουν έγκαιρα, η πίεση προς τους εργαζόμενους είναι μεγάλη», λέει ο Γιάννης Γωνιανάκης. Και καταλήγει, διαβεβαιώνοντας τους εργαζόμενους ότι το σωματείο πάντοτε διατηρεί την ανωνυμία του εργαζομένου, αν ο ίδιος θέλει να προχωρήσει σε ανώνυμη καταγγελία. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου διεκδικεί: Μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Πενθήμερο 7ωρο. Απαγόρευση των υπερωριών. Μεροκάματα και συντάξεις με αυξήσεις που να καλύπτουν τις αυξήσεις από τον πληθωρισμό. Επαναφορά της σύνταξης στα 58 έτη. Και κατανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων σε όσους έχουν την ηλικία και τους υπολείπονται ένσημα για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ