Στους χιλιάδες τόνους κινέζικου μελιού, αλλά και άλλων ποσοτήτων από τρίτες κυρίως χώρες, που έρχονται στη χώρα και σίγουρα και στην Κρήτη και “ελληνοποιούνται”, αναφέρεται σε καταγγελίες του στο neakriti.gr με αφορμή σημερινό παγκρήτιο συλλαλητήριο του κλάδου στο Ηράκλειο, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) Κώστας Λεονταράκης. Οι μελισσοκόμοι, που σε επίπεδο Κρήτης ανέρχονται γύρω στους 2.500, θα συναντηθούν στις 10 το πρωί σήμερα στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο και από εκεί θα προχωρήσουν σε μηχανοκίνητη πορεία μέχρι τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και θα παραδώσουν στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Όπως αποκάλυψε χθες Τετάρτη , ο Κώστας Λεονταράκης, «μόνο πέρυσι εισήχθησαν στη χώρα μας από την Κίνα κυρίως, γύρω στους 5.000 τόνους σε γλυκαντικές ουσίες. Από αυτήν την ποσότητα μόνο οι 2.500 τόνοι γλυκαντικών ουσιών εμφανίστηκαν στα τιμολόγια του κράτους. Η υπόλοιπη ποσότητα μπήκε στη χώρα μας και “ελληνοποιήθηκε”. Μέρος του μελιού που “ελληνοποιείται” κάθε χρόνο, έρχεται και στην Κρήτη».
Μάλιστα, εκτός από την εξαπάτηση των Ελλήνων καταναλωτών και την εισφοροδιαφυγή που συντελείται από τη δράση αυτών των κυκλωμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου Κώστα Λεονταράκη, μπαίνει και ένα σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία!
Μάλιστα, χαρακτήρισε για τους μελισσοκόμους της χώρας “αιτία πολέμου” τις εισαγωγές αυτές και τις “ελληνοποιήσεις” και έκανε λόγο για τη δράση καρτέλ στη χώρα μας, που διαπράττουν αυτές τις παρανομίες. «Διότι, εκτός των άλλων, μένουν απούλητα τα δικά μας μέλια», πρόσθεσε εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση.
Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής ξεκαθάρισε πως «σήμερα υπάρχει διαδικασία ανίχνευσης του μελιού που προέρχεται από άλλες χώρες και μπορεί να έχει διακινηθεί στη χώρα μας σαν ελληνικό. Αλλά θα πρέπει το υπουργείο να ενισχύσει τους μηχανισμούς για να μπορούν να ελέγχουν την αγορά. Εμείς προς το παρόν δε θέλουμε να μπούμε στη λογική των καταγγελιών. Αυτή είναι δουλειά του κράτους. Αλλά και η Κρήτη αποτελεί μέρος της Ελλάδας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρητικό μέλι είναι σε εξαιρετικές ποιότητες. «Ο “βασιλιάς” του μελιού παράγεται στην Κρήτη. Είναι το θυμαρίσιο μέλι που είναι και το πιο ακριβό», όπως λέει ο πρόεδρος των μελισσοκόμων. «Ακολουθεί το “πευκοθύμαρο” και το “πεύκο”. Τα δύο τελευταία οδεύουν σε αφανισμό».
Υπάρχει “μηχανισμός”
Πανελλαδικά, οι μελισσοκομικές οργανώσεις έχουν πάγια αιτήματα, όπως να ληφθούν διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Να γίνονται συχνοί έλεγχοι. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος με παράλληλη χρήση τοπωνυμίων. Δίωξη εμπόρων που διακινούν μέλι με παραπλανητικές ετικέτες όσον αφορά στη χώρα τρύγου. Ελληνικό μέλι με υπολείμματα φαρμακευτικών ουσιών που δε χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, να ελέγχεται για τη γεωγραφική του προέλευση. Καθορισμός κατώτερου ορίου συνολικών γυρεοκόκκων στο ελληνικό μέλι. Οι εισαγωγείς μελιού να δηλώνουν παράλληλα με το μέλι που εισάγουν και τις γλυκαντικές ουσίες (φιλτραρισμένο μέλι).
Επίσης, να δικαιούνται το σήμα και οι μελισσοκόμοι. Να μη δικαιούνται το σήμα οι έμποροι που διακινούν ελληνικό και εισαγόμενο μέλι. Να υπάρχει συχνός διοικητικός και εργαστηριακός έλεγχος. Ο κανονισμός απονομής του σήματος να δοθεί πριν την έγκρισή του για διαβούλευση.
Να διορθωθεί σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν από τους μελισσοκομικούς φορείς και να τεθεί σε διαβούλευση μια νέα έκδοση.
Από την πυροσβεστική διάταξη να αρθεί το σημείο που αφορά τις ώρες που επιτρέπεται το κάπνισμα των μελισσών και το σημείο που αφορά την απόσταση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ μελισσοκομείου και δένδρων ή θάμνων.
Οι μελισσοκόμοι να γίνουν οι ίδιοι “ασπίδα” προστασίας του δάσους και όχι να θεωρούνται “εν δυνάμει εμπρηστές”. Να επιτρέπεται η κίνηση των μελισσοκομικών φορτηγών-αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Σε αφανισμό οι μέλισσες
Την ίδια ώρα μειώνονται από χρόνο σε χρόνο οι “εργάτες” από τη μελισσοκομία της Κρήτης. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και τη συνεχή μείωση των πευκοδασών μας στο νησί μας», όπως λέει ο πρόεδρος των μελισσοκόμων του νομού Ηρακλείου, κρούοντας τον “κώδωνα του κινδύνου” για τον ίδιο τον πλανήτη, αφού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις μελισσοκομικές και τις οικολογικές οργανώσεις.
«Έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Και είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Μην ξεχνάμε ότι η μέλισσα συμβάλλει στη διατήρηση της διατροφικής αλυσίδας, μέσα από τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Αξίζει να πούμε ότι η επικονίαση που κάνει η μέλισσα αφορά σε ένα 70% με 80% των φυτών από τα οποία παίρνουμε την τροφή μας», σύμφωνα με τον Κώστα Λεονταράκη.
Τεράστιο το κόστος παραγωγής
Για τη μέση τιμή παραγωγού του κρητικού μελιού σήμερα, ο Κώστας Λεονταράκης δήλωσε πως ανέρχεται στα 6,5 ευρώ το κιλό συν τον ΦΠΑ. Και ξεκαθάρισε πως το καθαρό κέρδος του μελισσοκόμου περιορίζεται σημαντικά λόγω του κόστους παραγωγής, που καλύπτει το 70% της τιμής παραγωγού. Και πρόσθεσε, επίσης, ότι «την ίδια ώρα έχουμε και μεγάλη μείωση στο μελίτωμα που συλλέγουν οι μέλισσες από τα πεύκα της Κρήτης, καθώς αυτά μειώνονται διαρκώς από τις φωτιές και τις θεομηνίες».
Ούτε ένα ευρώ ενίσχυση – «Μας εμπαίζει ο υπουργός»
Στο μεταξύ για εμπαιγμό κατηγορούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, οι μελισσοκόμοι ολόκληρης της χώρας, που σήμερα βγαίνουν στους δρόμους, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Είχαμε μια δέσμευση από τον υπουργό τον Ιανουάριο και όπως αποδείχτηκε ήταν μόνο στα λόγια. Είμαστε ο μόνος κλάδος που δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ ενίσχυση», όπως λέει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος στην ομοσπονδία του κλάδου. «Την περασμένη Δευτέρα μας κάλεσε ο υπουργός και πήγαμε στην Αθήνα. Καταγγείλαμε ότι νοιώθουμε πως μας εμπαίζει και γι’ αυτό αντιδρούμε σαν κλάδος και αντιδρούμε πανελλαδικά. Πάρα πολλοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις για να πετύχουμε την ενίσχυσή μας, αλλά και την ικανοποίησή μας και σε άλλα σημαντικά θέματα», λέει ο Κώστας Λεονταράκης.
Οι μελισσοκόμοι της Κρήτης διεκδικούν, επίσης, ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα συμπεριλαμβάνονται οι αγροτικοί ΚΑΔ και μέσω αυτού να δίνονται οι εκπτώσεις σε πετρέλαια και πρώτες ύλες. Ενίσχυση του μελισσοκομικού κεφαλαίου για τη συμβολή της επικονίασης των μελισσών, δεδομένου ότι συμβάλλουν στα μέγιστα στη γεωργική παραγωγή και τη διατήρηση του φυσικού-περιβαλλοντικού κεφαλαίου. Αναμόρφωση του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ όσων αφορά τις ενισχύσεις. Και καταπολέμηση των “ελληνοποιήσεων”.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι Ανατολικής Κρήτης, Λασιθίου, Ρεθύμνης “Μελιτεύς” και Χανίων “Η Μέλισσα”.
Πηγή: neakriti.gr