Νομός Χανίων

Παναγιώτης Σημανδηράκης : Χάθηκαν ευκαιρίες, όμως δεν είναι αργά!

Με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως δημοτικής αρχής, θεωρούμε χρήσιμο να δώσουμε ένα στίγμα για το πώς κινηθήκαμε αυτό το πρώτο διάστημα. Η νέα αντίληψη, που θέλουμε να φέρουμε, ξεκινάει από τη συνεχή ουσιαστική επικοινωνία με τους πολίτες, τους φορείς και τις συλλογικότητες του Δήμου μας σχετικά με τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις διαθέσιμες επιλογές και τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας.

Για τα ζητήματα της καθημερινότητας η Δημοτική Αρχή οφείλει να πράττει το αυτονόητο: να προτάσσει την τήρηση των κανόνων και των προβλεπόμενων διαδικασιών. Από την αρχή θέσαμε προτεραιότητες. Με διάθεση για ουσιαστικές τομές στη λειτουργία των δομών και των υπηρεσιών του Δήμου. Με τη βούληση να προχωρήσουν όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Στη βάση της προεργασίας που είχε γίνει προεκλογικά, εκμεταλλευθήκαμε δημιουργικά το μεσοδιάστημα από τις εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μας. Με επανειλημμένες επισκέψεις στις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του Δήμου, συνεργασία με τους προϊσταμένους και το σύνολο των εργαζομένων, ενημέρωση σε βάθος, προγραμματισμό για κάθε τομέα δράσης και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων για τη διεκπεραίωση των θεμάτων.

Στόχος μας να περιέλθει στον Δήμο το ακίνητο της ΑΒΕΑ

Σε αυτό το πνεύμα, φέραμε πρώτο σε δημόσια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της έκτασης της ΑΒΕΑ. Ενός ακινήτου με μεγάλη ιστορία, εμβληματικού για την οικονομική δραστηριότητα στον τόπο μας από τον 19ο αιώνα και έπειτα, που σε μήκος 500 μέτρων ενώνει τις δύο πιο δυναμικές και κορεσμένες οικιστικά περιοχές του παραλιακού μετώπου, τη Νέα Χώρα και το Παλιό Λιμάνι, οι οποίες σήμερα στην πράξη είναι ασύνδετες. Ενός χώρου με εξαιρετικές προοπτικές αξιοποίησης για τα Χανιά των επόμενων δεκαετιών.

Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός μας στοχεύει στη διασφάλιση του δημόσιου χώρου, της προσπελασιμότητας και της προσβασιμότητας των πολιτών. Σχεδιάζουμε αυτή η έκταση να αποτελέσει χώρο κοινής ωφέλειας (πολιτισμού και αθλητισμού) στην επιφάνεια και να δημιουργηθεί ένας μεγάλος υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων.

 

Πώς φθάσαμε ως εδώ


Πριν από 24 χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης με την ανέγερση σχολείων, την ανάπτυξη χώρων για κοινωφελείς σκοπούς και προς πολεοδόμηση. Είναι ασφαλώς θετικό ότι κατασκευάστηκε το σχολικό συγκρότημα της Νέας Χώρας. Παρόλ’ αυτά όμως δεν υπήρξε στην πραγματικότητα ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ενώ χάθηκε και η μεγάλη ευκαιρία να δημιουργηθεί στα Χανιά το μεγαλύτερο Βιομηχανικό Μουσείο της Ελλάδας.

Με την απόφαση του 1995 να αξιοποιηθεί ο χώρος (Α) (βλ. Εικόνα) για κοινωφελείς χρήσεις και αθλητικές εγκαταστάσεις και ο χώρος (Β) για πολεοδόμηση, ο Δήμος Χανίων όφειλε να προχωρήσει στις διαδικασίες ώστε να αρθεί το ρυμοτομικό βάρος από τον ιδιοκτήτη, την Κρητικά Ακίνητα Α.Ε. (θυγατρική της Τράπεζας Χανίων).

Η εταιρεία προσέφυγε το 2013 στη Δικαιοσύνη, όπως εύλογα είχε δικαίωμα, προκειμένου να πιέσει τον Δήμο είτε να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του ακινήτου και να την αποζημιώσει είτε να το απελευθερώσει, αίροντας το ρυμοτομικό βάρος. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Δήμος πρέπει να άρει το ρυμοτομικό βάρος και πράγματι αυτό έγινε από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αφού νωρίτερα η Τράπεζα Χανίων είχε καλέσει τον Δήμο να λάβει ξεκάθαρη θέση.

Η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Στο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Σεπτεμβρίου 2019, το πρώτο της νέας δημοτικής περιόδου, εγκρίναμε ομόφωνα την αναίρεση της απόφασης του προηγούμενου συμβουλίου, έχοντας μία και μοναδική στόχευση: να περιέλθει το ακίνητο στην ιδιοκτησία του Δήμου, προκειμένου να το αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών και για την κάλυψη των παρουσών αλλά κυρίως των μελλοντικών αναγκών της περιοχής.

Η συνέχεια

Οι επόμενες κινήσεις μας έχουν δρομολογηθεί από τη Νομική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου. Με δεύτερη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην ίδια συνεδρίαση, διεκδικούμε τμήμα του ακινήτου, με αγωγή σε βάρος της Τράπεζας Χανίων, καθώς, έπειτα από σχετική έρευνα και αξιοποίηση σημαντικών στοιχείων που μας προσκόμισαν κάτοικοι της Νέας Χώρας, προκύπτει ότι εσφαλμένα φέρεται να περιλαμβάνεται στο εν λόγω ακίνητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια η Τράπεζα δεν απαιτούσε να τοποθετηθεί ο Δήμος Χανίων για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Τώρα, όμως, απαιτεί διαφυγόντα κέρδη από τη μη αξιοποίηση του χώρου όλα αυτά τα χρόνια, αξιώνοντας για το ακίνητο ένα εκατομμύριο ευρώ πλέον της αντικειμενικής του αξίας. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να αξιώνει οποιοσδήποτε ένα επιπλέον ποσό για υποτιθέμενα διαφυγόντα κέρδη σε ένα πολεοδομικά αρρύθμιστο ακίνητο, όταν μάλιστα, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Τράπεζα δεν διαθέτει καν προσύμφωνο αξιοποίησης.

Μία νέα αντίληψη για τον Δημόσιο Χώρο

Ως δημοτική αρχή δεν αποφασίζουμε με αποκλειστικό κριτήριο τα τεχνοοικονομικά στοιχεία. Παράλληλα με την απόσβεση που σε βάθος χρόνου είναι δεδομένο ότι θα επιτευχθεί, πρωταρχική σημασία έχει για εμάς η ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ένα πρώτο απτό δείγμα μιας νέας αντίληψης που επαναπροσδιορίζει τη σχέση του πολίτη με τον Δημόσιο Χώρο και κατ’ επέκταση τη σχέση του πολίτη με τον Δήμο.

Η νέα δημοτική περίοδος ξεκίνησε με τον πιο ελπιδοφόρο τρόπο. Με τις δύο ομόφωνες αποφάσεις του, το δημοτικό συμβούλιο απέδειξε ότι σε κορυφαίες επιλογές που συνδέονται με τις ανάγκες και τη μελλοντική προοπτική του τόπου δεν χωράνε αντιπολιτευτικές τακτικές. Είμαστε όλοι ενωμένοι, η δημοτική αρχή, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι υπηρεσίες του Δήμου, οι φορείς και οι συλλογικότητες, οι πολίτες. Για μία παρέμβαση που βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας, που δίνει νέα όψη σε ένα τμήμα του παραλιακού μετώπου, που θέτει τις βάσεις για τη συνολική παρέμβαση από την Αγία Κυριακή έως τους Αγίους Αποστόλους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Με γνώμονα τις μελλοντικές ανάγκες του τόπου, για τα Χανιά.

Παναγιώτης Σημανδηράκης

Δήμαρχος Χανίων



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ