Την πρόβλεψη των βάσεων εισαγωγής στα 453 τμήματα ΑΕΙ μετά το πέρας των Πανελλαδικών παρουσίασε ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Κοινό στοιχείο για όλα τα επιστημονικά πεδία είναι ότι οι αυξομειώσεις θα είναι μικρότερες στις υψηλόβαθμες σχολές και μεγαλύτερες στις μεσαίες και χαμηλές.
Mεταξύ των περιζήτητων σχολών η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί στις 19.050 μονάδες (αυξημένη κατά 50 μονάδες), η Ιατρική ΑΠΘ στις 18.900 μονάδες (αυξημένη κατά 100), η Νομική Αθηνών στις 18.065 μονάδες (πτώση κατά 60 μονάδες), η Νομική ΑΠΘ στις 17.530 μονάδες (πτώση κατά 110 μονάδες), η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.400 μονάδων, μειωμένη κατά 420 μονάδες σε σχέση με το 2023, το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Παν. Αθηνών στις 18.600 μονάδες (+250), το Ψυχολογίας Πάντειου στις 17.410 μονάδες (-110).
Η μελέτη του κ. Στρατηγάκη στηρίζεται στους δύο από τους τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις: τις προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ και τις επιδόσεις των υποψηφίων. Από την άλλη, δεν γνωρίζουμε μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις βάσεις. Πρόκειται για τις προτιμήσεις των υποψηφίων στη σειρά που δηλώνουν τις σχολές στο μηχανογραφικό τους δελτίο.
O κ. Στρατηγάκης, σημειώνει πως φέτος υπάρχουν αλλαγές που θα επηρεάσουν τις επιλογές των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, 18 Τμήματα Μηχανικών αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα Πολυτεχνικά· εκκρεμεί η υπογραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, που αποτελεί την τελευταία πράξη της αναγνώρισης. Αυτό, προφανώς, θα αυξήσει τη ζήτηση προς αυτά τα 18 Τμήματα.
Δείτε αναλυτικά τις εκτιμήσεις των βάσεων ΕΔΩ .