Διαστάσεις έχει πάρει η καταγγελία μητέρα μαθητή για «επιδημία» τενοντίτιδας σε ιδιωτικό σχολείο στην Δυτική Αττική με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να εξεταστούν προφορικά και όχι γραπτά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να «αριστεύσουν». Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αν ισχύει βάζει βόμβα στα θεμέλια ενός θεσμού που θεωρείται από τους πιο αδιάβλητους, όπως αυτός των πανελλαδικών εξετάσεων.
Το θέμα όπως είπε σήμερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως είναι εις γνώσιν του υπουργείου και έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να γίνει έρευνα σε βάθος.
Το newsit.gr επικοινώνησε με την μητέρα που μετά την καταγγελία της έγινε γνωστό το περιστατικό. Μας είπε:
«Κάποιοι φίλοι του γιου μου από το φροντιστήριο, τον ενημέρωσαν ότι στο συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο φέτος οι μαθητές εξετάστηκαν προφορικά στις Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς προσκόμισαν όλοι έγγραφο από γιατρό στο οποίο ανέφερε ότι πάσχουν από τενοντίτιδα. Το ίδιο μου είπε και μια φίλη μου η οποία είναι εκπαιδευτικός και το έμαθε από συναδέλφους της, και την ημέρα που βγήκε η βαθμολογία είδα πολλά παρόμοια σχόλια – καταγγελίες στο youtube, σε βίντεο που μιλούσαν οι μαθητές με την καλύτερη βαθμολογία. Η μόνη απάντηση που έχω πάρει για την καταγγελία είναι μονάχα ένας αριθμός πρωτοκόλλου. Είναι δικό τους θέμα τώρα, εγώ κατήγγειλα αυτό που έμαθα, δεν έχω αποδείξεις γι αυτό το πράγμα. Θεωρώ πως θα έχει ξεκινήσει κάποια έρευνα», είπε η γυναίκα μιλώντας στο newsit.gr.
Πρόσθεσε ακόμα τα εξής: «Ένα παιδί που εξετάζεται προφορικά έχει πολύ περισσότερο χρόνο από ένα παιδί που εξετάζεται γραπτώς. Επίσης όλα αυτά τα παιδιά που εξετάστηκαν προφορικά πήραν τόσο καλή βαθμολογία και είναι μεταξύ των πρώτων. Το μόνο που θέλω είναι να μην επαναληφθεί το θέμα, δεν θέλω να υπάρχουν κυρώσεις. Δεδομένου ότι οι εξετάσεις είναι προφορικές, δεν μπορεί κανείς να αποδείξει ότι το παιδί δεν αξίζει το 20. Κανένας δεν μπορεί να το αποδείξει αυτό εφόσον δεν υπάρχει γραπτό. Φέτος στο συγκεκριμένο σχολείο ξαφνικά υπήρχαν πάρα πολλές πρωτιές παρόλο που ήταν πολύ δύσκολα τα θέματα, ενώ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσες πρωτιές. Δεν μπορεί να αποδειχτεί όμως τίποτα από όλα αυτά», κατέληξε.
Στο newsit.gr μίλησε και ο Μιχάλης Κουρουτός, Πρόεδρος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. ο οποίος περιγράφοντας όλα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής είπε:
«Στις 31 Οκτωβρίου 2019 έγινε μια επώνυμη καταγγελία στην Υπουργό Παιδείας, στην Ο.Ι.Ε.Λ.Ε και στην ΟΛΜΕ από μητέρα μαθητή που φοιτά στο συγκεκριμένο σχολείο. Περιμέναμε ένα διάστημα για να δούμε αν θα ενεργήσει το Υπουργείο Παιδείας διότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε μια έρευνα, ώστε να δει αν ευσταθεί η συγκεκριμένη καταγγελία. Δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση από το Υπουργείο, οπότε επικοινωνήσαμε εμείς με την καταγγέλλουσα για να δημοσιοποιήσουμε την καταγγελία της, προκειμένου να αρχίσει έλεγχος σε βάθος για το αν ισχύει η καταγγελία, καθώς αν ισχύει σημαίνει ότι ουσιαστικά υπονομεύεται αυτός ο αξιόπιστος θεσμός των Πανελλαδικών εξετάσεων, συνεπώς και η εξασφάλιση της εγκυρότητας του και η διασφάλιση της αξιοκρατίας».
Ο κ. Κουρουτός είπε ακόμα: «Οι μαθητές αυτοί προφανώς έχουν προσκομίσει κάποια βεβαίωση γιατρού, αλλά υπάρχει μεθόδευση. Δεν μπορεί όλοι οι μαθητές να έχουν τενοντίτιδα ξαφνικά, η τενοντίτιδα δεν είναι μια χρόνια πάθηση, είναι κάτι που εμφανίζεται ένα χρονικό διάστημα. Ελπίζω να μην ισχύει η καταγγελία αλλά φοβάμαι ότι ισχύει. Αν αποκαλυφθεί ότι το σχολείο και οι μαθητές έκαναν απάτη πρόκειται για πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα. Ποινικό είναι ως αναφορά τους ιδίους αλλά και γι αυτούς που έδωσαν πλαστά πιστοποιητικά στην επιτροπή και ταυτόχρονα πειθαρχικό ως αναφορά το σχολείο και όλους τους παράγοντες που αναμείχθηκαν σε αυτή την ιστορία. Αν αποκαλυφθεί ότι πρόκειται για απάτη πρέπει να ειδοποιηθεί ο εισαγγελέας αυτομάτως. Εμείς περιμένουμε να ενεργήσει η Υπουργός, αν δεν ενεργήσει θα πάμε στο Υπουργείο Παιδείας και θα πιέσουμε την κατεύθυνση του ελέγχου».
Η καταγγελία για την «επιδημία» τενοντίτιδας
Όλα ξεκίνησαν την Δευτέρα 02/12/2019 όταν με επίσημη ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ περιέγραφε και δημοσιοποιούσε την καταγγελία της μητέρας μαθητή. Ωστόσο, έως αυτή την ώρα δεν υπάρχει αντίδραση από το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ η καταγγελία αναφέρει πως μεγάλος αριθμός μαθητών ιδιωτικού σχολείου της Δυτικής Αττικής που διαφήμισε φέτος «πρωτιές» στις Πανελλαδικές εξετάστηκε προφορικά, με αμφίβολης εγκυρότητας γνωματεύσεις για τενοντίτιδα, μαζί με τους φυσικώς αδυνάτους.
Η ανακοίνωση τονίζει ότι είναι γνωστό ότι η προφορική εξέταση βαθμολογείται επιεικέστερα από τη γραπτή και μάλιστα σε μια χρονιά που τα θέματα των εξετάσεων ήταν ιδιαίτερα δύσκολα.
Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ επικοινώνησε με την καταγγέλλουσα μητέρα, η οποία μίλησε για «γεγονότα» κι όχι για απλές υποθέσεις, τονίζοντας μάλιστα ότι κανένας από το Υπουργείο ή τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν επικοινώνησε μαζί της, παρά το γεγονός ότι είχε αποστείλει την καταγγελία εδώ και εβδομάδες.
Η σοβαρή αυτή καταγγελία προστίθεται σε μια σειρά πρόσφατων ανάλογων ζητημάτων για τέτοιου είδους περιστατικά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πάντως μπορούν να διερευνήσουν τις καταγγελίες εύκολα και γρήγορα, καθώς όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεσή τους σχετικά με το ποιοι μαθητές εξετάστηκαν ως φυσικώς αδύνατοι, με ποια αιτιολογία και τι βαθμούς έλαβαν.
Η ΟΙΕΛΕ αναφέρει επίσης ότι: «…Το φαινόμενο της υπονόμευσης σοβαρών εξεταστικών διαδικασιών σε ιδιωτικά σχολεία δεν είναι πρωτόγνωρο. Αρκεί να μελετήσει κάποιος τις ανακοινώσεις μας την τελευταία δεκαετία, με αποκορύφωμα την καταδολίευση των εξετάσεων του ΙΒ το 2009 σε τρία μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, αν και θεσμός ισότητας ανάμεσα σε άνισους διαγωνιζόμενους, είναι μια από τις ελάχιστες διαδικασίες της ελληνικής πολιτείας που έχουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και τυχόν αλλοίωσή τους διευρύνει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες. Αποτελεί, επομένως, αίτημα κάθε πολίτη η πλήρης διαλεύκανση περιπτώσεων καταδολίευσης των Εξετάσεων από την πλευρά της πολιτείας στο όνομα της ισονομίας και της ισοπολιτείας».
Στην συνέχεια παραθέτουν αυτούσια, με αφαίρεση ευαίσθητων δεδομένων, την επιστολή της μητέρας.
Θέμα: «Καταγγελία – Αίτημα»
Β…………. Δ…………
ΙΑΤΡΟΣ
ΤΗΛ. : 693……………….
Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας φημολογείται ότι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του έτους 2019 εξετάστηκαν προφορικά πολλοί μαθητές που προέρχονταν από τα Εκπαιδευτήρια …………………….. που βρίσκεται ………………………………
Ο αφύσικα υψηλός αριθμός των προφορικά εξεταζόμενων μαθητών (οι περισσότεροι φημολογείται ότι έπασχαν από τενοντίτιδα) σε συνδυασμό και με τις άριστες βαθμολογίες τους, και μάλιστα σε χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα δύσκολα θέματα, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την εγκυρότητα των ιατρικών γνωματεύσεων οι οποίες ελήφθησαν υπόψη για τον χαρακτηρισμό των μαθητών αυτών ως φυσικώς αδυνάτων, τη διαδικασία των προφορικών εξετάσεων καθώς και τον τρόπο της ορθής / αντικειμενικής / αδιάβλητης αξιολόγησης της επίδοσής τους.
Ο θεσμός των Πανελλήνιων Εξετάσεων έχει διαχρονικά κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο αδιάβλητος χαρακτήρας του θεσμού και να σταματήσουν οι φήμες και τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να επανεξεταστούν όλα τα δικαιολογητικά που επέτρεψαν στους μαθητές του αναφερόμενου Λυκείου να εξεταστούν προφορικά, καθώς και η διαδικασία εξέτασής τους.
Ως μητέρα πέντε παιδιών, τα τέσσερα είναι ήδη φοιτητές και το τελευταίο είναι υποψήφιο στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις , θεωρώ ότι πρέπει να τύχω της άμεσης απάντησής σας.