Σε κρίσιμες αλλαγές για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια που θα εφαρμοστούν ήδη από τις πανελλήνιες 2023 προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας.
Με τις αλλαγές αυτές πρακτικά δυσκολεύει το άριστα στα αρχαία ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στη νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία που θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες των υποψηφίων.
Συγκεκριμένα, στα αρχαία ελληνικά το αδίδακτο κείμενο επανακτά τη βαθμολογική βαρύτητα που είχε προ ετών και συγκεκριμένα δίδονται ερωτήσεις από ένα διδαγμένο στο σχολείο κείμενο και από ένα αδίδακτο.
Μέχρι φέτος εάν ένας υποψήφιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20 και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20.
Με τη νέα απόφαση όμως από τις πανελλήνιες 2023 κόβεται η μια από τις δυο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20.
Αυτές οι δυο μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.
Παράλληλά αυξήθηκαν και οι στίχοι που δίδονται προς μετάφραση και συγκεκριμένα η έκταση του αποσπάσματος του αδίδακτου προς μετάφραση κειμένου από 5-6 στίχους αυξάνεται σε 8-20.
Η αλλαγή αυτή θα δυσκολέψει τους μαθητές σύμφωνα με την Καθημερινή να αριστεύσουν, καθώς ανεξάρτητα από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, η μετάφραση και οι ερωτήσεις επι του αδίδακτου κειμένου δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους σε σχέση με τις ερωτήσεις επί του διδαγμένου.
Παράλληλα στο μάθημα της Γλώσσας και Λογοτεχνίας δίνονται πέντε θέματα.
Η αλλαγή είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα θα είναι 20 μονάδες στις 100 από 15 που ήταν πέρσι. Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και αυτή η μικρότερης βαρύτητας σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20 και το άριστα.
Πηγή: dikaiologitika.gr