Στις “ράγες”, μετά από μερικά χρόνια διεργασιών και διαδικαστικών προετοιμασιών ετοιμάζεται να μπει προσεχώς η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, αποφορτίζοντας κάπως την ασφυκτική σημερινή κατάσταση σε επίπεδο φοιτητικής στέγασης στο νησί μας.
Όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομίας προς τους δημοσιογράφους, ο μεγάλος διαγωνισμός ΣΔΙΤ, ύψους 255 εκατομμυρίων ευρώ, οδεύει προς υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης και αναδόχου εταιρείας (της ΙΝΤΡΑΚΑΤ) για να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών, όπως θα συμβεί ομοίως και με το αντίστοιχο έργο κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ύψους 116 εκατομμυρίων, όπου ανάδοχος είναι επίσης η ίδια εταιρεία.
Καλώς εχόντων λοιπόν των πραγμάτων, με το νέο έτος θα ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης του μεγάλου έργου που θα αναβαθμίσει άρδην τις κτηριακές υποδομές του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα δώσει από τη μία σημαντική “ανάσα” στο μέτωπο της φοιτητικής στέγης εν μέσω “γόρδιου δεσμού” τα τελευταία χρόνια – λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του φαινομένου της βραχυχρόνιας εκμίσθωσης σπιτιών στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης – για φοιτητές και γονείς.
Ενώ, από την άλλη, θα δώσει μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, στην οικοδομή και σε όλα τα συναφή επαγγέλματα, αφού είναι προφανές ότι σε ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας από κτηριακή-κατασκευαστική άποψη έργο θα εμπλακούν πολλές τοπικές εταιρείες και μικροί εργολάβοι, τεχνίτες, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και εργάτες στην οικοδομή.
Θυμίζουμε ότι στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, στην εκπνοή της προθεσμίας, είχε κατατεθεί τελικά μία μόνο προσφορά για το ΣΔΙΤ των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, καθώς οι 4 από τους 5 ενδιαφερόμενους, αρχικώς, “μνηστήρες” δε θέλησαν τελικά να “χτυπήσουν” το μεγάλο έργο, ύψους 255 εκατ. (μαζί με τον ΦΠΑ).
Η μοναδική προσφορά κατατέθηκε από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ενώ οι 4 υπόλοιπες συμμετέχουσες εταιρείες στον διαγωνισμό, δηλαδή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η “ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις”, η ΑΒΑΞ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ δεν προσήλθαν για να καταθέσουν προσφορά.
Κατά τη συνεδρίαση της 11ης Απριλίου, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης, λειτουργώντας ως Συμβούλιο Διοίκησης, ενέκρινε τον φάκελο της προσφοράς και ανέδειξε την εταιρεία “INTRAKAT Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών και Ενεργειακών Έργων” ως προσωρινό ανάδοχο του έργου “Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ΣΔΙΤ”.
Οι νέες φοιτητικές εστίες
Το έργο, που προωθείται με τη μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αφορά στη μελέτη, την κατασκευή και τη διαχείριση 2.000 νέων φοιτητικών κλινών στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 νέων φοιτητικών κλινών στο Ηράκλειο, καθώς και στη μελέτη κατασκευής του αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Γάλλο Ρεθύμνου, χωρητικότητας 800 ατόμων, το οποίο θα αξιοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο.
Το αντικείμενο είναι σύνθετο, περιλαμβάνοντας την ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στη βελτίωση-αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, ο ανάδοχος που θα πάρει το εν λόγω έργο ΣΔΙΤ με σύμβαση 30ετούς διάρκειας δε θα κληθεί απλώς να κατασκευάσει τις νέες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και να τις παραδώσει στο Πανεπιστήμιο… Θα έχει παράλληλα και την ευθύνη διαχείρισης, συντήρησης και λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για 27 χρόνια, δεδομένου ότι ο κατασκευαστικός χρόνος ορίζεται στα 3 χρόνια.
Θα κατασκευαστεί νέο κτήριο – Αλλαγή πλεύσης για το αμφιθέατρο
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών αποφασίστηκε και μία αλλαγή πλάνων ως προς το επιμέρους κομμάτι του έργου που αφορά στο νέο αμφιθέατρο. Συγκεκριμένα, στα μέσα του καλοκαιριού του 2021, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε αποφασίσει, μετά από σχετική συνεννόηση που είχε προηγηθεί με τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, αλλά και τις εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο ΣΔΙΤ, να μην πορευτεί με το αρχικό πλάνο της αποπεράτωσης του υφιστάμενου αμφιθεάτρου, αλλά να πάει στην κατασκευή νέου κτηρίου. Θεωρήθηκε πιο πρόσφορη λύση να φτιαχτεί ένα νέο κτήριο, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε πως κάτι τέτοιο δε θα έβγαζε εκτός το κόστος του έργου, όπως είχε προϋπολογιστεί με βάση το αρχικό πλάνο αποπεράτωσης του υπάρχοντος αμφιθεάτρου.
Πηγή: neakriti.gr