ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Πάνω από 1,60 ευρώ το κιλό για την κρητική σταφίδα – Υπάρχει ζήτηση στο εσωτερικό

Μεγαλύτερες από πέρυσι θα είναι οι τιμές παραγωγού στην ποιοτικότερη σταφίδα που θα παραχθεί φέτος στον νομό Ηρακλείου και συνεπώς θα έχει μια τιμή που σίγουρα θα υπερβαίνει το 1,60 με 1,65 ευρώ το κιλό, με την οποία πληρώθηκε πέρυσι.

Αυτά τα στοιχεία δίνει ο γνωστός σταφιδεξαγωγέας και μεταποιητής σταφίδας Κωνσταντίνος Τοσκούδης, θέλοντας να απαντήσει στα τελευταία μας δημοσιεύματα, ως προς τον αφανισμό του προϊόντος.

«Όσο η σταφίδα μας στην εσωτερική αγορά έχει ζήτηση και μάλιστα πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, το προϊόν δε θα αφανιστεί», τονίζει κατηγορηματικά στο neakriti.gr, καλώντας τους σταφιδοπαραγωγούς της Κρήτης να σταφιδοποιήσουν ένα μέρος των σταφυλιών τους και να μην ανησυχούν για την τύχη της σταφίδας τους, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει στα αζήτητα.

«Πέρυσι αντιμετωπίσαμε τις βροχές του Αυγούστου. Δυστυχώς κατέστρεψαν ένα μεγάλο κομμάτι της σοδειάς. Παρ’ όλα αυτά, εμείς και τις καλές σταφίδες πήραμε, αλλά και τις πιο “δεύτερες”. Δεν μπορούμε να πούμε σε έναν παραγωγό “θα σου πάρω την καλή και δε θα σου πάρω τη… δεύτερη”. Και ανάλογα με την ποιότητα, δώσαμε τιμές από 1,20 ευρώ το κιλό στη χαμηλότερη ποιότητα έως και 1,65 ευρώ το κιλό την πολύ καλή σταφίδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι υπήρξε και η μη βρώσιμη σταφίδα. Δηλαδή αυτή που καταστράφηκε από τις βροχές, και η οποία αγοράστηκε σε πολύ χαμηλή τιμή προς τον παραγωγό για να πάει στα ζώα και να μην την πετάξει ο παραγωγός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τοσκούδης.

Στο σημείο αυτό, ο γνωστός σταφιδεξαγωγέας και μεταποιητής σταφίδας είπε ότι «το κριτήριο που βάζουμε για να δώσουμε τη μεγαλύτερη τιμή στον παραγωγό είναι η σταφίδα του να είναι χοντρή, ξανθιά και όσο πιο στεγνή γίνεται. Βέβαια, όπως και πέρυσι, καταλαβαίνουμε όταν υπάρχουν προβλήματα. Φέτος ο περονόσπορος έχει κάνει μια μεγάλη ζημιά. Παρ’ όλα αυτά όμως, εμείς θα απορροφήσουμε όλες τις σταφίδες που είναι διαθέσιμες και θα δώσουμε μεγαλύτερες τιμές από πέρυσι»…

Ποια είναι όμως η εικόνα που ο κ. Τοσκούδης έχει φέτος από τον κρητικό αμπελώνα; «Υπάρχουν παντού ζημιές. Απλώς το θέμα είναι τι τιμές θα ανακοινωθούν για οινοστάφυλα, διότι η σταφίδα θέλει χρόνο, θέλει κόπο, θέλει έξοδα. Αλλά και η τιμή της, από την άλλη όμως, είναι καλή. Δεν είναι κακή. Όταν μιλάμε για 1,60 ευρώ το κιλό πέρυσι, συν τον ΦΠΑ, που όποιος έχει αγορές παραπάνω από πωλήσεις είναι πιστωτικός άρα εισπράττει και τον ΦΠΑ, δε μιλάμε για κακή τιμή».

Ο Κωνσταντίνος Τοσκούδης ανέφερε ακόμη πως η δική του εταιρεία πληρώνει άμεσα, εντός ημερών, τους παραγωγούς, που είναι βέβαια κάτι πολύ σημαντικό.

Ζημιές από τον περονόσπορο

Αμέσως παρακάτω, ως προς τις προοπτικές της κρητικής σταφίδας, ο σταφιδεξαγωγέας και μεταποιητής είναι κατηγορηματικός: «Υπάρχει ζήτηση, διότι έχουμε καταφέρει να προωθούμε την κρητική σταφίδα, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη αλυσίδα μέχρι να φτάσει στο ράφι του σούπερ-μάρκετ. Δουλεύουν πάρα πολλοί κλάδοι γύρω από το εργοστάσιο. Μάλιστα, πέρυσι φαινόταν ότι θα ήταν μια καλή χρονιά. Αλλά είχαμε τη βροχή. Φέτος, αν δεν υπήρχε ο περονόσπορος, θα ήταν μια καλή χρονιά».

Στο σημείο αυτό, ανέφερε πως η φθίνουσα πορεία της σταφίδας τις τελευταίας δεκαετίες γίνεται περισσότερο αισθητή από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν άλλαξε το καθεστώς των επιδοτήσεων και καταργήθηκε το περίφημο πλαφόν παραγωγής στη σταφίδα.

«Είχε προηγηθεί η φυλλοξήρα. Ήρθαν και καλές χρονιές για το λάδι, οπότε πολλοί ξεπάτωσαν τα αμπέλια τους για να παράγουν ελαιόλαδο και γενικά είχαμε διάφορες συγκυρίες την τελευταία 20ετία, που είχαν δραματικές συνέπειες στην παραγωγή του προϊόντος. Ας θυμηθούμε τη δεκαετία του ’90… Ο νομός Ηρακλείου στις αρχές της δεκαετίας παρήγαγε 100.000 τόνους! Μετά άλλαξε ο κανονισμός το 1991, οπότε και καταργήθηκε η αποθεματοποίηση και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», δήλωσε στο neakriti.gr ο Κωνσταντίνος Τοσκούδης.

Ζήτηση στο εσωτερικό… – «Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους Τούρκους»

«Το 2000 φάνηκε πάρα πολύ η κατρακύλα της σταφίδας. Από τότε μέχρι σήμερα έχει πέσει η παραγωγή της σταφίδας πάνω από 60%. Τώρα μιλάμε πια για μια ποσότητα 1.000 έως 2.000 τόνους, σε μια πολύ καλή χρονιά», είπε ο Κωνσταντίνος Τοσκούδης.

Στο ερώτημά μας αν υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον, ο γνωστός σταφιδεξαγωγέας και μεταποιητής σταφίδας κατέληξε: «Από τη στιγμή που υπάρχει ζήτηση… Για την εσωτερική αγορά μιλάμε. Δε μιλάμε για το εξωτερικό. Ξεχνάμε το εξωτερικό, διότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους Τούρκους στην τιμή. Κι αυτό διότι έχουν μεγάλο τονάζ… Βγάζουν 300.000 τόνους… Έχουν φτηνά εργατικά… Ας καλύψουμε πρώτα την ελληνική αγορά… Μιλάμε για ένα αποξηραμένο προϊόν, που αν το συγκρίνουμε από τα αποξηραμένα φρούτα, είναι το πιο φτηνό… Στο κομμάτι του ξηρού καρπού ό,τι παίρνεις… 200 γραμμάρια θα πάρεις; 200 γραμμάρια θα φας. Δεν είναι όπως άλλα, για παράδειγμα στο καρύδι, το πληρώνεις ολόκληρο και πετάς το κέλυφος. Επίσης μπαίνει σε αλμυρές παρασκευές, σε γλυκές παρασκευές. Έχει πάρα πολλές δυνατότητες η σταφίδα».

Τέλος, είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο η ζήτηση την Ελλάδα ξεπερνάει του 4.000 τόνους σε ξανθιά σταφίδα, αλλά η Κρήτη δεν ξεπερνάει πλέον, στην καλύτερή της δυνατότητα, τους 2.000 τόνους…

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ