ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Πανώλη: Αν η νόσος φτάσει στην Κρήτη θα σημάνει το τέλος της κτηνοτροφίας στο νησί

Διευρύνονται και εκτός Θεσσαλίας, οι περιοχές όπου εντοπίζονται κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων. Το πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα της Αττικής, ανακοίνωσε χθες (29/07) το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ στη Λάρισα βρέθηκαν άλλα δύο κρούσματα εντός των ζωνών επιτήρησης και ελέγχου.

Την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της πανώλης.

Η επιδημία πανώλης στα αιγοπρόβατα ανησυχεί ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους της Κρήτης.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, ο καθηγητής Κτηνιατρικής και πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης,  Αλέκος Στεφανάκης δήλωσε ότι εάν βρεθούν κρούσματα στην Κρήτη, θα επέλθει όλεθρος στην τοπική κτηνοτροφία.

Ο ίδιος τόνισε πως το 95% των αιγοπροβάτων στην Κρήτη, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, είναι ελευθέρας βοσκής και έτσι, αν η πανώλη φτάσει στο νησί, η νόσος θα μεταδοθεί αστραπιαία από το ένα ζώο στο άλλο και η καταστροφή θα είναι καθολική! “Δεν θα υπάρχει σωτηρία”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στεφανάκης υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να παρατηρούν τα ζώα τους και αν ακαλύψουν τα συμπτώματα της πανώλης να ενημερώσουν άμεσα τον κτηνίατρό τους.

Επίσης συνέστησε να μην αγοράζονται ζωοτροφές και άλλα εφόδια από την Θεσσαλία, όπου έχουν ήδη θανατωθεί ζώα, αλλά και να μην εισάγονται ζώα, καθώς αυτό εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο.

Ο κ. Στεφανάκης εξέφρασε την ευχή οι ντόπιες φυλές αιγοπροβάτων να είναι πιο ανθεκτικές στην ασθένεια, και αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει τόσο από τους κτηνοτρόφους όσο και από τους φορείς για την προστασία του μοναδικού ζωϊκού κεφαλαίου του τόπους μας που προσφέρει υψηλής ποιότητας κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ